Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust tento týden vstupuje do svého velkého finále. Čekají nás radovánky, pečení, smažení a vrchol všeho hodování. Na stole samozřejmě nesmí chybět něco sladkého. Tradičně se na masopust smaží kromě koblih i nekynuté sladké a křehké boží milosti. Právě ty jsem si pro vás dnes připravila.

Bohatá sladkost

Boží milosti, křehké smažené kousky z nekynutého těsta, bývaly vždy chápány jako symbol hojnosti. A to zřejmě i proto, že k jejich přípravě byly potřebné potraviny, jež patřily dříve mezi ty dražší, tedy bílá mouka, vejce a mléko či smetana nebo tvaroh a někdy i víno. I slavná prvorepubliková kuchařka, Marie-Janků Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 uvádí recept, podle kterého se do těsta kromě mouky přidává také máslo, cukr, žloutky, smetana, bílé víno a pomerančová kůra, tedy suroviny poměrně nákladné. Boží milosti zmiňovala ale již mnohem dříve ve své Domácí kuchařce vydané poprvé roku 1826 také Magdalena Dobromila Rettigová. Ta už téměř před dvěma sty lety doporučovala do těsta „vrazit“ dva žloutky, jedno celé vejce, dobrou smetanu, víno a cukr. Těsto se někdy vylepšovalo i rumem a usmažené křehké pečivo se následně obalovalo ve vanilkovém cukru.

Cukroví pro štěstí

Boží milosti se nepřipravovaly pouze v masopustním období, ale také na Velikonoce nebo při různých jiných slavnostních příležitostech. Jak uvádí stránky Národního muzea v přírodě, někdy se toto cukroví smažívalo i na vesnici v bohatých usedlostech, podávalo se k čaji a říkalo se mu „panské“. Boží milosti se rovněž nosívaly ženám po porodu v šestinedělí na přilepšenou. Tradičním tvarem cukroví je obdélník nebo čtverec s prokrojenými otvory, jež měly ukazovat na boží trojjedinost. Říká se, že boží milosti se také dříve dávaly oráčům před jejich první jarní cestou na pole, nebo poutníkům, kteří skrze otvory v cukroví mohli snáze najít tu správnou cestu. Otvory se rovněž někdy proplétala stuha a cukroví se přivazovalo na zápěstí novomanželům, aby měli v budoucnu dost „boží milosti“. Jak je vidět, je dost důvodů si tuhle dobrotu doma udělat! Třeba i ten, že příprava je snadná a rychlá a do necelé hodinky máte hotovo! 

Boží milosti s vínem

Co budete potřebovat? Připravte si 250 g hladké mouky, 50 g změklého másla, 50 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic husté kysané smetany nebo tvarohu ve vaničce, špetku soli a trochu citronové kůry. Na obalování pak moučkový cukr smíchaný se skořicí. Na 150 g cukru použijte asi půl lžičky až jednu lžičku skořice. Co se týká surovin, ideální je, když mají všechny stejnou pokojovou teplotu. Proto je vyndejte z lednice nejméně půl hodiny před přípravou. Těsto se vám pak bude lépe zpracovávat. 

Jak na to?

Všechny suroviny smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Ručně je i bez robotu uhnětete za pár minut. Výsledné těsto má být pružné, hladké a nelepivé (jak vidíte ve fotogalerii). Zabalte je do folie a nechte v lednici odpočinout asi 30 minut (nebo klidně do druhého dne). Poté těsto rozválejte dotenka na vále lehce posypaném hladkou moukou a vykrajujte čtverečky nebo obdélníky, které vždy 2x nebo 3x prokrojte. Takzvané „odkrojky“ z těsta nevyhazujte a ani se je nesnažte znova do těsta zapracovat. Je to zbytečné. Boží milosti mohou mít různé podoby. Výsledné hezky vykrojené tvary i „odkrojky“ smažte společně v kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje nebo na sádle, a to z obou stran. Pozor, cukroví se smaží poměrně rychle a snadno se spálí. Proto určitě neodcházejte z kuchyně. Boží milosti je nutné „hlídat“. Osmažení jedné strany trvá asi minutu. Osmažené milosti vyjměte děrovanou naběračkou a nechte je okapat na papírové kuchyňské utěrce. Jakmile vychladnou, obalte je v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, případně v cukru smíchaném s vanilkou, nebo i v samotném cukru. Nejlepší jsou první den, ještě docela dobré jsou i druhý den, ale delší skladování jim nesvědčí. Ovšem, to jen předpokládám, u nás doma k delšímu skladování nikdy nedošlo, měli jsme obvykle co dělat, abychom vše nesnědli hned první den. Tak ať vám tohle cukroví chutná a přinese dost boží milosti!

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více