Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Suroviny
Porce: 4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 23 034 kJ / 5 505 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 316,36 g |
Tuky | 98,46 g |
Vláknina | 49,56 g |
Cholesterol | 1,38 g |
Sodík | 907 mg |
Sůl | 1,64 g |
Sacharidy | 815,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy.
Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 2. 2013 15:17
23. 2. 2013 14:57
23. 2. 2013 14:52
23. 2. 2013 14:22
23. 2. 2013 14:17
23. 2. 2013 14:13
Inak, nič proti receptu...
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 19 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 7 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 7 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 8 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 9 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 9 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 9 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 10 hodinami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 11 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 12 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Další recepty
Tématické fráze: vepřový perkelt rajčata papriky vepřovy perkelt jehněčí perkelt recepty s tarhoňou perkelt maďarský perkelt s tarhoňou maďarský guláš s tarhoňou hovězí perkelt guláš s tarhonou jak připravit tarhoňu rozdíl mezi gulášem a perkeltem recept s tarhoňou hovězí s tarhoňou vepřový perkelt recept perkelt z hověziho masa maďarský perkelt a tarhoňa s tarhoňou recept maso s tarhonou tarhoňa s vepřovým masem s tarhonou
Suroviny: kýta vepřová, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá žlutá, rajče sušené, sůl, římský kmín mletý, česnek, pepř mletý, mouka hrubá, vejce
Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oJLX
6 názorů