

Tarhoňa
Suroviny
- polohrubá mouka
- 1 vejce
- sůl
- voda
Postup přípravy receptu
Nasypeme do misy múku (množstvo podľa vlastného uváženia), pridáme vajíčko, štipku soli a studenú vodu.
Vypracujeme tuhé cesto, vody dáme len toľko, aby sme mohli vypracovať tuhú guľu z cesta.
Potom cesto nastrúhame na strúhadle s drobnými slzičkami, tarhoňu rozložíme na čistú utierku a necháme preschnúť.
Pripravujeme ju varením ako cestoviny alebo lepší spôsob: V hrnci na horúcom oleji za stáleho miešania opražíme tarhoňu, kým nezačne hnednúť (pozor na spálenie).
Potom zalejeme vodou (ako ryžu), osolíme a prikryté dusíme asi 10 min. Potom vypneme a necháme dôjsť.
II. spôsob : Po opražení a zaliati vodou dáme tarhoňu prikrytú do rúry a dusíme v rúre.
Poznámka od kuchařky
Tarhoňa je prílohová cestovina tvaru malých uličiek, podáva sa teda k akémukoľvek mäsu so šťavou.
Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma. Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guličiek, to kvôli tomu strúhaniu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tarhoňa
-
výborná!
-
tejaja: také tak dělám dříve jsem ji jen vařila ale ta opražená je mnohem lepší a pak zaliju v hrnci a vařím jako normální těstoviny jak kdo má rád dlouho ab byla měkká supr příloha na mnoho variant ...
ps: mají ji v lidlu za cca 9 kč takže super
-
cathleen: Souhlas, tarhoňa bez opražení není to pravé
Taky ji máme rádi
-
danielle72: právě pro tu trochu jinou chuť (po opražení) u nás doma tarhoňu milujem
-
tejaja: Děkuji za návod, Terezko
Až vyzkouším, dám určitě vědět. Recept už mám v oblíbených
-
danielle72: Danielka, je chutnejšia, len ju musíš pražiť na slabšom plameni a miešať, aby sa nespálila. Potom zaliať vodou a šup zakryté do rúry.
-
Tarhoňu máme moc rádi
, ale předem opražit jsem ji ještě nezkusila, to musím napravit. Také ji kupuji v Lidlu, půl kila stojí do deseti korun.
-
Jitka: Veď je to presne takto napísané v postupe. Asi si si to nevšimla, nie?
-
Nečetla jsem všechny komentáře, takže se možná budu opakovat: TARHOŃA: nejprve ji opražte na oleji až dozlatova, pak teprve zalijte vodou a povařte, až zvětší svůj objem. Je to výborná příloha. Naučila jsem se ji jíst před mnoha lety na Slovenskua vozila si ji odtud, tady je k dostání až tak 2 roky, dříve tu nebyla.
-
o.kornas@seznam.cz: Já tarhoňu dělám pouze v troubě. Dejte si vařit vodu do rychlovarné konvice, dává se dvojnásobek vody => tzn., že když máte půl kilový sáček, tak dáte litr vody. Ve smaltovém hrnci (nebo jiném hrnci, který může do trouby) si nechám rozpálit olej a na ten pak dám tarhoňu. Tu popražím a osolím. Pokud začne těstovina sem tam hnědnout, tak ji zaliji uvařenou vodou z konvice, přiklopím pokličkou a dám do předehřáté trouby na 250°C dusit. Doba dušení je různá podle trouby, ale odhaden je to cca 30minut +/-. Chce to kontrolovat. Že je tarhoňa hotová poznáte, že vidličkou odhrnete těstovinu, aby bylo vidět dno hrnce. Pokud tam není žádná voda, tak je to hohtové
-
o.kornas@seznam.cz: nevarte ju v tlakáči, je to cestovina, je to zbytočné, môže sa rozvariť. Po 25 min v tlakáči musí byť rozvarená.
Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
Skúste to ešte raz -
Prosím poraďte mě, jaký je postup při úpravě tarhoni - vaření, nebo jiná úprava a jak dlouho se musí vařit. Já jsem ji vařil dle vašeho návodu ale byla tvrdá a tak jsem jí vařil v tlak.hrnci cca 25 min., pak bylo možné ji jíst. Díky Oldřich.
-
Pro ty, kdo ještě neví, kde koupit tarhoňu - je k dostání v Makru. Mám odtud tříkilové balení. Prodává se pod názvem tarhoňa nebo jako české drobení :)
-
Kedlubna:prodává se ve zdravé výživě
-
Kedlubna: V Lidlu ji mají, tam jsem ji sehnala
Jinak ji občas měli v Coopu, ale to byla opravdu výjimka. Zkuste tedy ten Lidl.