Tarhoňa

tejaja Kuchařka:

Přílohy 45 názorů

Tarhoňa udusená v rúre, pripravená na jedenie
57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

polohrubá mouka
1 vejce
sůl
voda
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nasypeme do misy múku (množstvo podľa vlastného uváženia), pridáme vajíčko, štipku soli a studenú vodu.

  2. Vypracujeme tuhé cesto, vody dáme len toľko, aby sme mohli vypracovať tuhú guľu z cesta.

  3. Potom cesto nastrúhame na strúhadle s drobnými slzičkami, tarhoňu rozložíme na čistú utierku a necháme preschnúť.

  4. Pripravujeme ju varením ako cestoviny alebo lepší spôsob: V hrnci na horúcom oleji za stáleho miešania opražíme tarhoňu, kým nezačne hnednúť (pozor na spálenie).

  5. Potom zalejeme vodou (ako ryžu), osolíme a prikryté dusíme asi 10 min. Potom vypneme a necháme dôjsť.
    II. spôsob : Po opražení a zaliati vodou dáme tarhoňu prikrytú do rúry a dusíme v rúre.

Poznámka

Tarhoňa je prílohová cestovina tvaru malých uličiek, podáva sa teda k akémukoľvek mäsu so šťavou.

Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma. Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guličiek, to kvôli tomu strúhaniu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tarhoňa

  • zizala zizala

    cathleen: Souhlas, tarhoňa bez opražení není to pravé :-p:-p Taky ji máme rádi :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    danielle72: právě pro tu trochu jinou chuť (po opražení) u nás doma tarhoňu milujem:-p

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    tejaja: Děkuji za návod, Terezko:-K:yes::yes:;-) Až vyzkouším, dám určitě vědět. Recept už mám v oblíbených ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    danielle72: Danielka, je chutnejšia, len ju musíš pražiť na slabšom plameni a miešať, aby sa nespálila. Potom zaliať vodou a šup zakryté do rúry. ;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    Tarhoňu máme moc rádi:yes:, ale předem opražit jsem ji ještě nezkusila, to musím napravit. Také ji kupuji v Lidlu, půl kila stojí do deseti korun.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jitka: Veď je to presne takto napísané v postupe. Asi si si to nevšimla, nie? ;-)

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Nečetla jsem všechny komentáře, takže se možná budu opakovat: TARHOŃA: nejprve ji opražte na oleji až dozlatova, pak teprve zalijte vodou a povařte, až zvětší svůj objem. Je to výborná příloha. Naučila jsem se ji jíst před mnoha lety na Slovenskua vozila si ji odtud, tady je k dostání až tak 2 roky, dříve tu nebyla.

    Odpovědět

  • Valery21 Valery21

    o.kornas@seznam.cz: Já tarhoňu dělám pouze v troubě. Dejte si vařit vodu do rychlovarné konvice, dává se dvojnásobek vody => tzn., že když máte půl kilový sáček, tak dáte litr vody. Ve smaltovém hrnci (nebo jiném hrnci, který může do trouby) si nechám rozpálit olej a na ten pak dám tarhoňu. Tu popražím a osolím. Pokud začne těstovina sem tam hnědnout, tak ji zaliji uvařenou vodou z konvice, přiklopím pokličkou a dám do předehřáté trouby na 250°C dusit. Doba dušení je různá podle trouby, ale odhaden je to cca 30minut +/-. Chce to kontrolovat. Že je tarhoňa hotová poznáte, že vidličkou odhrnete těstovinu, aby bylo vidět dno hrnce. Pokud tam není žádná voda, tak je to hohtové ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    o.kornas@seznam.cz: nevarte ju v tlakáči, je to cestovina, je to zbytočné, môže sa rozvariť. Po 25 min v tlakáči musí byť rozvarená.
    Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
    Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
    Skúste to ešte raz ;-)

    Odpovědět

  • o.kornas@seznam.cz o.kornas@seznam.cz(neregistrovaný)

    Prosím poraďte mě, jaký je postup při úpravě tarhoni - vaření, nebo jiná úprava a jak dlouho se musí vařit. Já jsem ji vařil dle vašeho návodu ale byla tvrdá a tak jsem jí vařil v tlak.hrnci cca 25 min., pak bylo možné ji jíst. Díky Oldřich.

    Odpovědět

  • Amáta Amáta(neregistrovaná)

    Pro ty, kdo ještě neví, kde koupit tarhoňu - je k dostání v Makru. Mám odtud tříkilové balení. Prodává se pod názvem tarhoňa nebo jako české drobení :)

    Odpovědět

  • Marčová Iveta Marčová Iveta(neregistrovaná)

    Kedlubna:prodává se ve zdravé výživě

    Odpovědět

  • Valery21 Valery21

    Kedlubna: V Lidlu ji mají, tam jsem ji sehnala ;-) Jinak ji občas měli v Coopu, ale to byla opravdu výjimka. Zkuste tedy ten Lidl.

    Odpovědět

  • Kedlubna Kedlubna(neregistrovaná)

    Špagetko, Albert mám za barákem a jsem tam 3x týdně , na tarhoňu jsem tam za poslední rok nenatrefila :-(
    Jednou v Lídlu, asi před 3 měsíci a nutně ji potřebuji na sobotu !!!!!!!!!! a tedy tu u nás v Havířově není nikde :-(
    Loni v létě jsem ji teprve poprvé ochutnala na Jižním Slovensku ( s jejím drštkovým "maďarským" perkeltem, mňam) tady u nás je fakt problém ji sehnat , to tu máme Alberty, Tesco, Kauflandy, Globus, Lídl, Penny. . . . .nic nikde :-//

    Odpovědět

  • Valery21 Valery21

    Matej : A zkuste třeba tarhoňu na způsob rizota.
    Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, přidejte čajovou lžičku solamylu a promýchejte, poté přidejte sojovou omáčku (aby se obalilo ve šťávě všechno maso). Připravte si vše, co máte rád. Já dávám žampiony, hrášek, kukuřici, pórek na kolečka.
    No a teď máte dvě možnosti:

    1) Vezměte hrnec, který lze dát do trouby. Na oleji opražte kuřecí maso, přidejte vše co máte rád a lehce poduste. Zalijte cca 1dl sojové omáčky. Promíchejte. Poté nasypte 1 balení tarhoňy. Přidejte sůl. Opražte. Poté zalijte dvojnásobkem vařící (převařené) vody (500g tarňohy = 1l vody). Přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Směs bude hotová, když v hrnci nebude žádná voda - zjistíte, když směs rozhrnete vidličkou. Poté vyndejte, směs promíchejte a je to :-)

    2) Vezměte hrnec, který lze dát do trouby. Na oleji opražte 1 balení tarhoňy. Přidejte sůl. Když začne tarhoňa hnědnout, tak zalijte dvojnásobkem vařící vody (jak jsem psala nahoře) a dejte do trouby. Hotovou tarhoňu poznáte stejně, jak jsem psala nahoře. Na pánvi opražte kuřecí maso, přidejte vše co máte rád a lehce poduste. Zalijte cca 1dl sojové omáčky. Poté směs vsypte do tarhoňy a promíchjte.

    Nebo si udělejte tarhoňu jen jako přílohu a nemíchejte s masovou směsí. Je to na Vás ;-)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo