Tarhoňa
Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená zejména na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k masu se šťávou, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Před vařením ji nejdříve opražte, její chuť získá nový rozměr.
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 442 kJ / 106 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,68 g |
Tuky | 7,56 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 99 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 0,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma. Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guličiek, to kvôli tomu strúhaniu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 7. 2017 08:49
výborná!
3. 5. 2017 09:29
tejaja: také tak dělám dříve jsem ji jen vařila ale ta opražená je mnohem lepší a pak zaliju v hrnci a vařím jako normální těstoviny jak kdo má rád dlouho ab byla měkká supr příloha na mnoho variant ... ps: mají ji v lidlu za cca 9 kč takže super
5. 5. 2015 07:27
cathleen: Souhlas, tarhoňa bez opražení není to pravé Taky ji máme rádi
5. 5. 2015 06:46
danielle72: právě pro tu trochu jinou chuť (po opražení) u nás doma tarhoňu milujem
4. 5. 2015 23:26
tejaja: Děkuji za návod, Terezko Až vyzkouším, dám určitě vědět. Recept už mám v oblíbených
4. 5. 2015 19:20
danielle72: Danielka, je chutnejšia, len ju musíš pražiť na slabšom plameni a miešať, aby sa nespálila. Potom zaliať vodou a šup zakryté do rúry.
4. 5. 2015 19:02
Tarhoňu máme moc rádi, ale předem opražit jsem ji ještě nezkusila, to musím napravit. Také ji kupuji v Lidlu, půl kila stojí do deseti korun.
4. 5. 2015 17:31
Jitka: Veď je to presne takto napísané v postupe. Asi si si to nevšimla, nie?
2. 5. 2015 18:17
Nečetla jsem všechny komentáře, takže se možná budu opakovat: TARHOŃA: nejprve ji opražte na oleji až dozlatova, pak teprve zalijte vodou a povařte, až zvětší svůj objem. Je to výborná příloha. Naučila jsem se ji jíst před mnoha lety na Slovenskua vozila si ji odtud, tady je k dostání až tak 2 roky, dříve tu nebyla.
17. 11. 2013 22:05
o.kornas@seznam.cz: Já tarhoňu dělám pouze v troubě. Dejte si vařit vodu do rychlovarné konvice, dává se dvojnásobek vody => tzn., že když máte půl kilový sáček, tak dáte litr vody. Ve smaltovém hrnci (nebo jiném hrnci, který může do trouby) si nechám rozpálit olej a na ten pak dám tarhoňu. Tu popražím a osolím. Pokud začne těstovina sem tam hnědnout, tak ji zaliji uvařenou vodou z konvice, přiklopím pokličkou a dám do předehřáté trouby na 250°C dusit. Doba dušení je různá podle trouby, ale odhaden je to cca 30minut +/-. Chce to kontrolovat. Že je tarhoňa hotová poznáte, že vidličkou odhrnete těstovinu, aby bylo vidět dno hrnce. Pokud tam není žádná voda, tak je to hohtové
17. 11. 2013 14:47
o.kornas@seznam.cz: nevarte ju v tlakáči, je to cestovina, je to zbytočné, môže sa rozvariť. Po 25 min v tlakáči musí byť rozvarená.
Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
Skúste to ešte raz
17. 11. 2013 14:39
Prosím poraďte mě, jaký je postup při úpravě tarhoni - vaření, nebo jiná úprava a jak dlouho se musí vařit. Já jsem ji vařil dle vašeho návodu ale byla tvrdá a tak jsem jí vařil v tlak.hrnci cca 25 min., pak bylo možné ji jíst. Díky Oldřich.
23. 5. 2013 12:48
Pro ty, kdo ještě neví, kde koupit tarhoňu - je k dostání v Makru. Mám odtud tříkilové balení. Prodává se pod názvem tarhoňa nebo jako české drobení :)
18. 4. 2013 08:54
Kedlubna:prodává se ve zdravé výživě
29. 3. 2013 13:46
Kedlubna: V Lidlu ji mají, tam jsem ji sehnala Jinak ji občas měli v Coopu, ale to byla opravdu výjimka. Zkuste tedy ten Lidl.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z králičího masa
Přidáno před 4 hodinami

Králík v sladkokyselé omáčce s houbami
Přidáno před 9 hodinami

Ovesno-kokosové sušenky
Přidáno před 9 hodinami

Pečená zelenina s rybou
Přidáno před 15 hodinami

Muffiny s čokoládovo-avokádovým krémem
Přidáno před 15 hodinami

Pomazánka z avokáda s tuňákem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:

Sýrový koláč à la pizza
uvařil/a Jan Nemec
před 3 hodinami

Fazolkový salát se sýrem a vejci
uvařil/a migro
před 3 hodinami

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
uvařil/a Werena
před 4 hodinami

Jahodová buchta hrnková rychlá
uvařil/a PetraCy
před 4 hodinami

Vydatná vločková polévka s česnekem
uvařil/a TedUL
před 4 hodinami

Hospodský zelný salát
uvařil/a Mettynka
před 4 hodinami

Americké okurky
uvařil/a Mettynka
před 4 hodinami

Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
uvařil/a veverka1953
před 5 hodinami

Okurkový salát
uvařil/a Janule25
před 5 hodinami

Zapečená kolínka
uvařil/a Janule25
před 5 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: tarhoňa jak vařit tarhoňa jako příloha jak se vaří tarhona recepty s tarhoňou trhoňa torhoňa tarhoňa a kuřecí maso targoňa těstoviny tarhońa jak vařit tarhoňu tarhuňa karhoňa terhona recept s tarhonou tarhola tvarhoňa tarhaňa jak se dela tarhona tarhona cena tarhane
Suroviny: mouka polohrubá, vejce, sůl, voda
Tarhoňa
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrN
47 názorů