Retro vaření s Kristinou: Masopustní vdolky z trouby. Zkuste je podle staročeského receptu!
25. 2. 2022 Vaření
Nejen koblihy, ale i vdolky se tradičně pekly na masopust. Jsou zdobenější, bohatší a chutnají neméně skvěle. Navíc je můžete upéct v troubě, čímž si dost usnadníte práci.
Tučné vdolky z trouby
Tučným čtvrtkem, tzv. Tučňákem začíná nevázané masopustní veselí, které dříve vrcholilo masopustní obchůzkou s maskami v úterý před Popeleční středou. Ta masopust ukončuje a zahajuje šestinedělní předvelikonoční půst. Tučný čtvrtek představuje poslední příležitost uspořádat zabijačku a zpracovat všechno maso před masopustním úterým. Pečínky, klobásy, uzené maso, slanina, sádlo a škvarky dominují masopustnímu jídelníčku, stejně jako smažené pečivo. „V lednu a únoru nastal čas práce v olejnách, ťahárnách či zábojnách, kde se tlačil čili táhl nový olej ze semen konopí, slunečnice, lnu, máku a bukvic,“ popisuje znalkyně lidových zvyků Kamila Skopová v knize Hody, půsty, masopusty. „Protože tento surový nečištěný olej podléhal brzo zkáze, žluknul a využívalo se ho pak už jen ke svícení a mazání nářadí, musel se čerstvý olej využít v plné míře právě v době masopustní, kdy byl nejchutnější,“ dodává Kamila Skopová. Zhruba od poloviny 18. století tak máme s masopustem spojené koblihy, šišky, křehké smažené boží milosti i vdolky. Konkrétně vdolky jsou však ještě starší.
Mohlo by vás zajímat
K omáčkám i na oslavu
Vdolky se pekly z žitné či jiné tmavé mouky. „Nahrazovaly chléb i knedlíky, přijídaly se k omáčkám i polévkám,“ popisuje Kamila Skopová v knize Hody, půsty, masopusty. Z bílé mouky se zpravidla pekly v létě o dožínkách z čerstvě vymláceného a semletého obilí. Bohatě zdobené kynuté pečivo symbolizovalo hojnost a plodnost země. Vdolky z bílé mouky bývaly z lepšího těsta – mastnějšího a sladšího. Potíraly se povidly, sladkým žahourem nebo smetanou a sypaly se strouhaným tvarohem. V některých moravských obcích se vdolky nazývají kynuté koláče zdobené svrchu mákem, tvarohem či povidly. Zajímavé je, že Magdalena Dobromila Rettigová vdolky ve své Domácí kuchařce (1826) nezmiňuje, pouze koblihy a kobližky, lze z toho tedy vyvodit, že vdolky tehdy patřily k běžnému venkovskému pečivu. Na venkově se podávaly i na Vánoce – s povidly, tvarohem, perníkem, mákem a medem, v nejchudších rodinách jen sypané strouhanou cukrovou řepou.
Pečené či smažené
Základem vdolků je polotuhé kynuté těsto. Do pečených vdolků se dává polohrubá či hladká mouka a jedno vejce a jeden až dva žloutky, do smažených je třeba na 500 g hladké mouky zvýšit množství žloutků na tři až čtyři, podobně jako u koblih. Do bavorských vdolečků se na stejnou váhu mouky dávalo pět žloutků a dvě vejce a smažily se v másle, jak popisuje Pavel Růt v Pražské kuchyni běžné i sváteční. Zatímco těsto na koblihy se dochucovalo rumem, do vdolkového se přidával sušený zázvor. Vykynuté bochánky se lehce zmáčkly dlaní a pekly nasucho na plotně z obou stran, dnes stejného výsledku dosáhnete na plechu vyloženém pečicím papírem v rozehřáté troubě, nebo je samozřejmě můžete usmažit v rostlinném oleji nebo rozpuštěném sádle jako koblihy.
Jak na vdolky z trouby? Na těsto na vdolky pro čtyři osoby, zhruba 30 vdolků, potřebujete 300 ml mléka, 500 g hladké mouky, 21 g čerstvého droždí (1/2 kostky), 100 g másla, 50 g krupicového cukru, špetku soli, strouhanou kůru z ½ chemicky neošetřeného citronu, špetku mletého zázvoru, 1 vejce, 1 žloutek, hladkou mouku na pomoučení a rozpuštěné máslo na potření. Na potření potřebujete 100 g povidel, 50 g strouhaného tvarohu, 100 g zakysané smetany a moučkový cukr se skořicí. Jak postupovat: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Do mísy prosejte 100 g mouky, rozdrobte do ní droždí, přilijte 100 ml mléka, promíchejte a nechte přibližně 15 minut stát při pokojové teplotě, až se droždí rozpustí a začne tvořit bublinky. Také nabyde na objemu. Mezitím rozehřejte máslo (nakrájejte ho do rendlíku s mlékem, zamíchejte a podle potřeby zlehka ohřejte, mléko nesmí být horké!). Ke kvásku vsypte zbylou mouku, cukr, sůl, strouhanou citronovou kůru a mletý zázvor. Přidejte vejce, žloutek a mléko s máslem. Vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn mísy a od vařečky, lehce ho poprašte moukou, mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě mimo průvan, trvá to zhruba 45–60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem a bude nadýchané.
Těsto rozdělte na třetiny a každou vyválejte na pomoučené ploše do tvaru šišky. Odkrajujte z ní zhruba 3cm kousky a v dlaních z nich vyválejte kuličky. Lehce je zmáčkněte v dlaních a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 190 °C. Vdolky zlehka potřete rozpuštěným máslem, nechte 10 minut kynout a pečte v předehřáté troubě zhruba 10–15 minut dozlatova, pak je otočte a dopečte 5 minut z druhé strany. Upečené vdolky nechte trochu zchladnout a pak je potřete povidly a posypte moučkovým cukrem nebo strouhaným tvarohem a ozdobte smetanou.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 12 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 15 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 20 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 21 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více