Jak připravit dokonalou kulajdu? Tučnější smetana, pečené brambůrky a ztracené vejce posunou chuť do nebeských výšin
22. 9. 2023 Vaření
Kulajda je jednou z nejtypičtějších podzimních polévek. Jde totiž o polévku houbovou, takže k podzimu neodmyslitelně patří. A pokud byste na houby v lese neměli štěstí, snadno do ní můžete dát i hlívu, žampiony nebo třeba houbičky nakládané v octě. Ty jí totiž dodají na pikantnosti.
Královna houbových polévek
Kulajda je poměrně vydatná polévka. To z ní však dělá přímo ideální pokrm pro sychravé podzimní nebo i zimní dny. Kulajda se řadí mezi tradiční české houbové polévky, kam patří nejen bramboračka, ale třeba krkonošské kyselo nebo hladká Ančka. Na rozdíl od posledních dvou jmenovaných polévek se kulajda nevařila v Podkrkonoší, ale jde o polévku populární na jihu Čech, u Milevska se jí říkalo kulimajda. Podobná polévka se ovšem vařila i na Vysočině pod názvem kudlavka. Oproti kyselu, které bylo pokrmem nejchudších vrstev, je také mnohem bohatší a často se o ní mluví jako o královně houbových polévek.
Mohlo by vás zajímat
Kulajda ze Šumavy
I když nyní do kulajdy patří smetana, v minulosti se zřejmě připravovala v prostší verzi. Šlo totiž o pokrm šumavských horalů, kteří na tom nebyli o moc lépe než ti krkonošští. Zatímco název kysela lze poměrně snadno odvodit, v případě kulajdy je jméno této polévky tak trochu záhadou.
Usuzuje se, že jde o zkomoleninu jména jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové, která žila v 19. století, a protože byla Němka, říkalo se jí na Šumavě Kuh Adelajde. Ta zřejmě takovouto polévku ráda vařila, začalo se jí podle ní říkat zkomoleně kulajda.
Pravděpodobnější je však teorie, podle níž byl název odvozen z nářečních slov zakulat nebo zakudlit, která znamenají zahustit polévku moukou a vznikly obměnou slov zakvedlat nebo zakverlat.
Mohlo by vás zajímat
Kyselost zajistí ocet
Pokud jde o ingredience, tak ty jsou v případě kulajdy podobné jako u kysela nebo hladké Ančky. Kromě hub jsou to navíc brambory, vejce a samozřejmě koření. Do kulajdy patří kmín, nové koření, bobkový list a hlavně kopr, který krásně ladí se smetanou a dodává polévce specifickou chuť. I kulajda má stejně jako kyselo nakyslou chuť. Zatímco v v případě podkrkonošské polévky ji dodává kvásek, u kulajdy za ni může ocet nebo kysaná smetana. Kulajda se navíc ještě zahušťuje moukou.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit kulajdu?
Kulajda je poměrnou hustou a sytou polévkou a klidně zastane úlohu hlavního jídla. Vzhledem k tomu, že příprava není nijak složitá, je vynikající rychlou večeří ve všední den. V takovém případě se však hodí si polévku trochu vyšperkovat. Možností je hned několik:
- Místo obyčejné vody použijte do polévky domácí vývar, např. hovězí – polévka pak bude mít výraznější masovou chuť.
- Pokud používáte sušené houby, můžete přidat i vodu, v níž se namáčely. Polévka bude víc „houbovější“.
- Smetanu použijte tučnější, ta zajistí krásně krémovou konzistenci. Vhodná je nejen ta ke šlehání, ale i třeba tučná zakysaná, která podpoří kyselost polévky.
- Větší kyselost zajistí rovněž přidání hub naložených v octě. Případně můžete přilít i trochu nálevu z těchto hub.
- Jíšku na zahuštění polévky je vhodnější připravit na másle. Je pak mnohem lahodnější.
- Ocet je dobré vyvážit trochou cukru, případně i medu.
- Brambory se běžně dávají do kulajdy vařené, klidně ale můžete použít i pečené ve slupce. Nejlepší jsou malé brambůrky známé jako grenaille nebo zámecké brambory.
- Místo obyčejného vařeného vejce ozdobte polévku vejcem ztraceným, z něhož krásně vyteče do polévky žloutek, když jej rozkrojíte. Snadno je připravíte podle rad slavného kuchaře Romana Pauluse.
Náš tip: Pokud jste na kulajdu dostali chuť, můžete si ji uvařit podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Nase-rec.ujc.cas.cz: Kulajda
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30