Vývar z hovězí oháňky

Polévky Doba přípravy: 7 hodin 38 názorů

Polévky Doba přípravy: 7 hodin 38 názorů

Suroviny 6-8 porcí

1 kg hovězí oháňky
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
1/4 bulvy celeru
6 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
4 snítky petrželové natě
sůl
olivový olej
trpělivost 

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí oháňku rozdělíme na jednotlivé články a velmi pečlivě omyjeme a osušíme.

  2. Hovězí oháňku i zeleninu opečeme na větší pánvi na 2 lžících olivového oleje. Tím částečně snížíme množství sražených bílkovin a výsledný vývar se nám odmění krásně zlatou barvou.

  3. Hlavně cibuli přeřízneme jen na půl a i se slupkou opečeme řezem do tmavě hněda.

  4. Vše vložíme do většího velkého hrnce a přidáme 5 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 lžičky soli, a 3 snítky petrželové natě.

  5. Zalijeme cca 4 l studené vody a pomalu táhneme na minimálním plamenu, přičemž sbíráme z povrchu „minimum“ vznikající sražené bílkoviny. Vývar necháme probublávat a nijak nemícháme s obsahem. Trpělivě bez poklice tzv. táhneme cca 7 hodin.

  6. Poté vývar odstavíme, sebereme z povrchu vývaru většinu tuku a opatrně vyndáme obsah. Přes cedník a plátno přecedíme do jiného hrnce a vývar přivedeme opět do varu.

  7. Z uvařené a lehce vychladlé oháňky obereme krásné a lahodné kousky masa, opatrně překrájíme příčně přes svalovinu a vložíme do polévky.

  8. Dochutíme solí kouskem nakrájené vařené mrkve a podáváme s velmi tence krájenými domácími nudlemi, které si uvaříme zvlášť a po vložení do talíře je přeléváme vařícím vývarem. Sypeme jemně posekanou petrželovou natí a věřte nebo ne – zažijete „nebe v hubě“.

Komentáře k receptu Vývar z hovězí oháňky

  • hospodyne hospodyne

    :-KSimona Skolakova: jestliže máte soukromé řeznictví, požádejte majitele a on vám oháňky jistě objedná. U nás jsou také na objednání, protože jakmile se na pultě objeví, jsou hned pryč. Stojí kolem stovky za kilo.
    V Kauflandu na chodbě je též řeznictví, oháňky tam mají stabilně, ale kilo stojí 179 Kč!! Cena minulý týden.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tonja: taky nakupujeme v soukromém řeznictví,ale asi hovězí skot nemá dnes už oháňky:-8:-8jak já bych si takovou delikatesu dala,ale bohužel není k sehnání:-(;-)to už je pár let dávala jsem sem příspěvek,ale od té doby jsem na oháňku nenarazila,ale pokud ty ano,tak jste si určitě moc pochutnali;-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Nakupuji v řeznictví vedle jatek a na hovězí oháňky jsem trefil jen jednou za celý rok. Takže vývar z hovězí oháňky je vzácná příležitost. Souhlasím ale, že tento vývar/polévka je luxusní. jen nudle nevaříme zvlášť, ale přímo v té části vývaru, který se ten den zkonzumuje.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Milan: no možná se pleteš;-)já používám velmi sporadicky bujón, to už opravdu musí být,ale polévku z oháňky tu jsem nedávno dělala,táhla jsem jí přes noc v pomalém hrnci a byla bezkonkurenční;-):-pJá si poradím i bez masoxu a bez Vitany:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Milan: Znám dost chlapů kuchařů, kteří bez magi a podobných dochucovadel neuvaří a naopak dost "bab", které umí jídla dochutit skvěle i bez nich. Plácáte nesmysly, pane :-*

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

    ....: když ony baby dnes vaří z magi,ať žije Vitana, hurááááááá.Jen chlap dokáže ochutit jídlo.

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Vývar dělám v podstatě stejně, ale přišla jsem na to, že je lepší udělat hovězí a zeleninový zvlášť. Na zeleninu stačí hodinka, takže buďto ji přidat ke konci, anebo opravdu dělat zvlášť, mám vyzkoušeno že chuťově je to pak ještě lepší :yes:

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    Nejlepší vývar :yes::yes::yes::-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Mmelinda Mmelinda

    ....naprosto luxusní polévka, pěkně se Ti povedla. Hned bych smočila mlsný jazýček.:-p

    Odpovědět

  • Mila z Canady Mila z Canady(neregistrovaný)

    Polevecka vypada nadherne, akorat jsem nejak nepochopila jestli jsi ji delal v Pomalem Hrnci, anebo jen na sporaku celych tech 7 hodin. Ohanku jsem nikdy nedelala, takze nevim. Jinak bodiky letej :yes::-p:-p:-K:yes::yes:

    Odpovědět

  • ivan ivan(neregistrovaný)

    super:yes::yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    OháŇková polévka je nejlepší :yes::yes::-p:-

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Pěkně vymazlená...:-p:-*:-)

    Odpovědět

  • kámoš kámoš(neregistrovaný)

    milý @colombo65, s tebou se žie draze, ale blaze:-)) vynikaící polévka:yes::yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: hovězí vývar vývar z oháňky hovězí vývar recept hovézí oháňka hovězí oháňka cena hovězí oháňka recept hovězi ohanka recepty silný hovězí vývar silný hovězí vývar recept recept na hovězí vývar recept hovězí vývar jak udělat hovězí vývar vývar z opečené oháňky polevka z hovězí ohaňky polivka z hovezi ohanky recepty-hovězí oháňka luxusní hovězí vývar polívka z ohaňky vývar hovězí ohanka