Hladká Ančka

Suroviny

500 g brambor
3 vejce
2 cibule
1 lžička mletého kmínu
1 l mléka
hladká mouka
sůl
ocet
cukr
petrželka
lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Brambory vařte ve slupce asi 20 minut do změknutí a vejce uvařte natvrdo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky, nasypte ji do rendlíku a zalijte malým množstvím vody, přidejte kmín a vařte asi 15 minut. Poté rozmixujte.

  2. Část mléka nalijte do hrnečku a důkladně v něm rozmíchejte 2 lžíce hladké mouky. Zbytek mléka přiveďte těsně pod bod varu, přilijte rozmíchanou mouku, vývar z cibule a vařte do zhoustnutí.

  3. Nakonec osolte, okyselte octem a dochuťte cukrem. Můžete přidat lžíci másla. Do každého talíře dejte část brambor a vejce a zalijte polévkou. Podávejte ozdobené petrželkou.

Poznámka od kuchařky

V severovýchodních Čechách se dnes podle nářečních výzkumů vyskytuje varianta výrazu hladká ančka, která byla dosud pro dialektologa etymologickou i sémantickou hádankou.

Výchozí je tu zjevně původní a velmi starobylý název kučka. Ten se však jako nářeční archaismus stal pro uživatele postupně jen expresívně zabarveným seskupením hlásek, který — podobně jako v jiných případech — byl pak dobrým podkladem pro tzv. adideaci — žertovné zkřížení s jiným, významově naprosto vzdáleným, zvukově však blízkým výrazem — osobním jménem Ančka.

V sousloví hladká ančka dosud nebyl správně vyložen ani původ a význam slova hladká. Proč právě tato polévka, která není nápadně jemná, „hladší“ než jiné, má v názvu právě tento atribut? Proč se nejmenuje pouze ančka? Odpověď dává frazeologické spojení doložené v Jungmannově slovníku: „hladkou míti (žertem) ‚hlad míti‘ . Přídavné jméno v sousloví tedy žertem vystihuje vlastnost této polévky: je „hladová“, tj. málo sytá, lehce stravitelná, a zároveň byla jídlem prostých lidí, chudých — hladových.

Komentáře k receptu Hladká Ančka

  • salve salve

    U nás se tomu říká "vejce na kyselo". Vařím jednoduššeji - do hnce dám vařit 2 velké cibule a kmín. Když se ta začne vařit zahustím šlehačkou, ve které je rozkvedlaná hladká mouka, povařím na mírném ohni 20 min. Cibuli vyndám (tu sní manžel, ten ji má rád) a jinak vše stejně. Brambory - hodně hrubě"šťouchané s cibulkou" v míse a každý si přidává podle svého.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Vďaka za recept aj čteníčko...:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Já hladová rozhodně nejsem;-):-D:-DAle tuhle mňamku bych si klidně dala také:-p+3:-K:yes:
    Moc hezky jsem si v poznámce početla a dozvěděla jsem se zase nové věci,děkuji:-*:-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Hosti, u nás se tomu říká "hladká Anča" a anča je dobrá, jemná a rychlá. Máš 2.bod:yes:

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Teď jsem se lekl, že jsem místo Topek otevřel Ottův slovník naučný!“Hajnej, Kubo, Anče, to kyselo je moc kyselý, koukejte mě uvařit tu Ančku!!!“

    Odpovědět

Tématické fráze: polévka ančka polévka hladká anča ančka hladká anička polévka anča recept na hladkou ančku ančí guláš polevka anča hladka recept na hladkou ancu hladová polévka hladká anna recept hladová mouka hladkáančka hladka anča polevka ančka polévka recept polévka ančka anicka hladká polěvka hladká anička polivka hladka anicka anča hladká polevka recept