Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hladká Ančka

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

24. 1. 2013 14:04

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie5 262 kJ / 1 258 kcal
Bílkoviny72,25 g
Tuky39,02 g
Vláknina20,65 g
Cholesterol 837 mg
Sodík 740 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy146,45 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

V severovýchodních Čechách se dnes podle nářečních výzkumů vyskytuje varianta výrazu hladká ančka, která byla dosud pro dialektologa etymologickou i sémantickou hádankou.

Výchozí je tu zjevně původní a velmi starobylý název kučka. Ten se však jako nářeční archaismus stal pro uživatele postupně jen expresívně zabarveným seskupením hlásek, který — podobně jako v jiných případech — byl pak dobrým podkladem pro tzv. adideaci — žertovné zkřížení s jiným, významově naprosto vzdáleným, zvukově však blízkým výrazem — osobním jménem Ančka.

V sousloví hladká ančka dosud nebyl správně vyložen ani původ a význam slova hladká. Proč právě tato polévka, která není nápadně jemná, „hladší“ než jiné, má v názvu právě tento atribut? Proč se nejmenuje pouze ančka? Odpověď dává frazeologické spojení doložené v Jungmannově slovníku: „hladkou míti (žertem) ‚hlad míti‘ . Přídavné jméno v sousloví tedy žertem vystihuje vlastnost této polévky: je „hladová“, tj. málo sytá, lehce stravitelná, a zároveň byla jídlem prostých lidí, chudých — hladových.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

salve

28. 1. 2016 13:51

U nás se tomu říká "vejce na kyselo". Vařím jednoduššeji - do hnce dám vařit 2 velké cibule a kmín. Když se ta začne vařit zahustím šlehačkou, ve které je rozkvedlaná hladká mouka, povařím na mírném ohni 20 min. Cibuli vyndám (tu sní manžel, ten ji má rád) a jinak vše stejně. Brambory - hodně hrubě"šťouchané s cibulkou" v míse a každý si přidává podle svého.

magdalenka

25. 1. 2013 19:59

Vďaka za recept aj čteníčko...:yes:

Anna Kocikova

25. 1. 2013 19:16

Já hladová rozhodně nejsem;-):-D:-DAle tuhle mňamku bych si klidně dala také:-p+3:-K:yes:
Moc hezky jsem si v poznámce početla a dozvěděla jsem se zase nové věci,děkuji:-*:-K

Bibinka

24. 1. 2013 16:42

Hosti, u nás se tomu říká "hladká Anča" a anča je dobrá, jemná a rychlá. Máš 2.bod:yes:

jarda Kadic

24. 1. 2013 14:15

Teď jsem se lekl, že jsem místo Topek otevřel Ottův slovník naučný!“Hajnej, Kubo, Anče, to kyselo je moc kyselý, koukejte mě uvařit tu Ančku!!!“

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka ančka polévka hladká anča ančka hladká anička polévka anča recept na hladkou ančku ančí guláš polevka anča hladka recept na hladkou ancu hladová polévka hladká anna recept hladová mouka hladkáančka hladka anča polevka ančka polévka recept polévka ančka anicka hladká polěvka hladká anička polivka hladka anicka anča hladká polevka recept

Suroviny: brambory, vejce, cibule, kmín mletý, mléko, mouka hladká, sůl, ocet, cukr, petrželka, máslo

TopRecepty.cz

Hladká Ančka

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/XVrv