Bramborák po litevsku - Kugelis
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 18 118 kJ / 4 330 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,47 g |
Tuky | 291,77 g |
Vláknina | 53,20 g |
Cholesterol | 1,00 g |
Sodík | 5,32 g |
Sůl | 12,88 g |
Sacharidy | 320,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kugelis je litevské národní jídlo, ale všem milovníkům bramboráků a jakýmkoliv názvem a v jakékoliv úpravě bude jistě blízké.
Přirovnala bych ani ne tak ke klasickému smaženému bramboráku jako k bramborovému nákypu.
Musím říct, že vůně z trouby byla všeříkající :)).
Zdroj Gurmet - "Úlovky z dovozu".
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 10. 2017 18:27
Žabinka: Už za mne odpověděla Františka, za což díky :)
8. 10. 2017 17:46
Žabinka: Jak nevypovídá? Je to časopis Gurmet a byl to článek "Úlovky z dovozu".
Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)
https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...
Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)
https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...
8. 10. 2017 13:34
senky: Měla jsem na mysli reálný zdroj. Je totiž dost možné, že existují regionální rozdíly ve způsobu přípravy tohoto jídla. Já jsem domácí kugelis měla jen od lidí z Žemaitije, a Žemaitija je přece jen od zbytku Litvy v mnohém docela odlišná, proto se ptám. :)
8. 10. 2017 13:29
Frantiska: To ovšem o zdroji mnoho nevypovídá, proto se ptám.
senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.
senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.
8. 10. 2017 10:03
Žabinka: Netvrdím, že je to " bramborák" jak ho známe my, zdroj uveden
8. 10. 2017 09:06
Žabinka: zdroj ma autorka na konci poznamky :)
8. 10. 2017 08:17
Pozrela som sa do kuchárskej knihy z roku 1981 s názvom "3x99 specialit sovětské kuchyně". A tam je na kugelis použité: strúhané zemiaky, tvaroh, vajcia, soľ, korenie a škvarky z rozpraženej slaniny. Pekáč sa vymazáva sadlom. Teplý kugelis sa prelieva omáčkou zo smotany zmiešanej s na sadle opraženou cibuľou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.
8. 10. 2017 01:55
No teda nazvat kugelis bramborákem, to jsou věci. A že na Litvě bramboráky dělají (bulviniai blynai). Ale možná je problém v tom, že to nemá být tolik upečené. Kugelis se podává takový vláčný, přirovnala bych spíš ke kaši. To, co je na obrázku, uvnitř moc kugelis, jak jej znám, nepřipomíná. Odkud máte recept?
25. 9. 2012 14:38
Znám pod pojmem "Harula"...zřejmě dosti obdobné jídlo, nicméně vynikající, že je to litevské národní, jsem vážně nevěděla aspoň neumřu blbá dávám bodíka, taková jídla máme rádi
24. 9. 2012 19:08
Danca:To mě těší
24. 9. 2012 19:04
Dnes byl k večeři, moc jsme si pochutnali
19. 8. 2012 12:02
mnam, tiež som to jedávala v Litve
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee
18. 8. 2012 21:19
Teď jsem se sem dostala a moc mě těší, že se líbí
tejaja: přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina
tejaja: přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina
18. 8. 2012 20:10
Jani, Kugelis se mi moooc líbí!!!
18. 8. 2012 20:01
tejaja: dívala jsem se, pátrala a našla, že Kugelis je skutečně, jak píše správně autorka, litevské národní jídlo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 10 minutami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 8 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 8 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 9 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 10 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 10 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 11 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 11 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: bramboráky jako od babičky litevské národní jídlo bramborák kalorie rychlý bramborák bramborák gugl jídlo s bramborakem litevský bramborový nákyp litevsko jidlo litevska jidla litevské jídlo litevská dýňová polévka bramboraky vlacny bramborák litevsko blynai recept sumavske sejkorky kugelis národní litevské recepty litevské nárdní jídlo litevske speciality recept
Suroviny: brambory, slanina, mléko, vejce, cibule, olej, sůl, pepř, smetana kysaná
Bramborák po litevsku - Kugelis
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rBPB
27 názorů