Litevský boršč

Jikotka Kuchařka: Jikotka

Doba přípravy: 45 min. 5 porcí Polévky 14 názorů

Suroviny

200 g hlávkového zelí
100 g brambor
50 g mrkve
50 g celeru
100 g červené řepy
200 g moravské klobásy nebo jiné klobásy
1-2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce sádla
1 dl kysané smetany
1 lžíce hladké mouky
pórek
citronová šťáva nebo ocet
sůl
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky brambory, mrkev, celer, červenou řepu a pórek nakrájíme na plátky.

  2. Na sádle opečeme na plátky nakrájenou klobásu,p řidáme protlak, zalijeme 1,2 l vody, přidáme nakrájenou zeleninu a brambory, osolíme a vaříme asi 25-3O min.

  3. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a ještě asi 3 min.povaříme. Dochutíme citr.šťávou nebo octem

Poznámka

Zdroj mám již roky z nějakého sešitku,ani nevím z jakého.Fotku dodám

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Litevský boršč

  • Iva.M Iva.M(neregistrovaný)

    Dobrý den, me zaujali vaše komentáře co se týče litevského boršče.Ja pocházím z Litvy, a v Litvě se vaří jak teplý,tak studený.Hlavní indigrience - červená řepa.Teplý uvaří každý jak jemu chutná a studený ,se uvaří jenom řepa nechá se vychladnout,pak se smíchá nastrouhaná: řepa, okurka-hadovka, nakraji se lahůdková cibulka a naseká se kopr a vše smíchá se s kefirem (acidem) a sůl dle chuti a jestli je hustá polívka tak přidává se voda vychladla vařena na vrch dává se vařené vejce nakrájené a lžička zakysané smetany podává se s vařeným teplým bramborem .Je to zdravá a osvěžující polévka v horkých letních dnech.Doporučuji ochutnat kdo má rád řepu a nebude vadit růžová barva polévki:-K:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ten chlazený originál ale vypadá taky velmi dobře :-p:yes:, nevěděla jsem o něm, zas jsem chytřejší. Jelikož tyhle polévky máme rádi, určitě v létě vyzkouším, bude se hodit, zvláště jestli budou takové vedřince jako loni.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka(autorka receptu)

    zizala:Vzpoměla jsem si,že jsem recept vyčetla z Receptů pro mikrovlnné trouby a tam se jmenuje takhle, upravila jsem si ho podle sebe...

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Jikotka: Neregi Hája to vyjádřil/a hodně kostrbatě :-) ale litevský boršč je skutečně něco jiného a jí se chlazený.
    http://www.dadalovakucharka.cz/pol/polr0190.html

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka(autorka receptu)

    Nemám ke komentáři neregi.co říct :-//

    Odpovědět

  • casino casino

    No, možná Hája: chtěl(a) říci, že se jí postudenu...:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Hája: Už vůbec ne vařený? Takže tyto suroviny se na Litvě jedí syrové? :-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Hája Hája(neregistrovaná)

    Toto není litevský borčš, ale... :-(( Opravdový litevský není ani se zelím, ani s klobásou a už vůbec se vařený!

    Odpovědět

  • piskaa piskaa

    tak dneska boršč vařím, dala jsem tam sterilizovanou řepu plus ještě bobkový list a nové koření a musím říct, že je to výýbornéé!!!! mňamka:yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka(autorka receptu)

    Já jsem dneska neměla hlávkové zelí použila jsem čínské a je to výborné.Jen se čínské vaří kratší dobu,ale príma...:-p:-*:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jani R.,určitě to jde:-!Já ho dělala už mnohokrát a snad jen 2x jsem použila čerstvou řepu, jinak používám tu sterilovanou na kostičky. Ten udělej, je moc dobrej :-pa vcelku je jedno jakou zeleninu použiješ, ale ta řepa a zelí je nutnost. Znám, tak dávám bodíka:yes:

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka(autorka receptu)

    Janko myslím že naložená řepa by nebyla ono!Nejlepší je čerstvá,ale zkusit to můžeš.:-*:-*

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jen se zeptám, řepu na plátky?:-O Nemohla by být ta zavařená kostičková?:-?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jiřko, to si určitě uložím. Boršč jsem nikdy nedělala, ale nedávno moje dcera a říkala, že to nemělo chybu, tak jsem jí hned poslala tenhle recept, ať porovná. Já ho určitě budu dělat. Díky!:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: boršť boršč s čerstvou červenou řepou litevská polévka jednoduchý boršč boršč boršč ze sterilizované řepy nejlepší boršč boršč ze zavařené řepy polivka borst boršč s červenou řepou boršč recepty litevský studený boršč boršč činske zeli levný boršč levné vaření polevky borst boršč z zavařené červené řepy litevská polevka z repy borsc po litevsky-recept rusnacky novy rok recepty na boršč

Zapomněl/a jsem heslo