

Litevský boršč
Suroviny 5 porcí
- 200 g hlávkového zelí
- 100 g brambor
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 100 g červené řepy
- 200 g moravské klobásy nebo jiné klobásy
- 1-2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce sádla
- 1 dl kysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- pórek
- citronová šťáva nebo ocet
- sůl
Postup přípravy receptu
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky brambory, mrkev, celer, červenou řepu a pórek nakrájíme na plátky.
Na sádle opečeme na plátky nakrájenou klobásu,p řidáme protlak, zalijeme 1,2 l vody, přidáme nakrájenou zeleninu a brambory, osolíme a vaříme asi 25-3O min.
Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a ještě asi 3 min.povaříme. Dochutíme citr.šťávou nebo octem
Poznámka od kuchařky
Zdroj mám již roky z nějakého sešitku,ani nevím z jakého.Fotku dodám
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Litevský boršč
-
Dobrý den, me zaujali vaše komentáře co se týče litevského boršče.Ja pocházím z Litvy, a v Litvě se vaří jak teplý,tak studený.Hlavní indigrience - červená řepa.Teplý uvaří každý jak jemu chutná a studený ,se uvaří jenom řepa nechá se vychladnout,pak se smíchá nastrouhaná: řepa, okurka-hadovka, nakraji se lahůdková cibulka a naseká se kopr a vše smíchá se s kefirem (acidem) a sůl dle chuti a jestli je hustá polívka tak přidává se voda vychladla vařena na vrch dává se vařené vejce nakrájené a lžička zakysané smetany podává se s vařeným teplým bramborem .Je to zdravá a osvěžující polévka v horkých letních dnech.Doporučuji ochutnat kdo má rád řepu a nebude vadit růžová barva polévki
-
Ten chlazený originál ale vypadá taky velmi dobře
, nevěděla jsem o něm, zas jsem chytřejší. Jelikož tyhle polévky máme rádi, určitě v létě vyzkouším, bude se hodit, zvláště jestli budou takové vedřince jako loni.
-
zizala:Vzpoměla jsem si,že jsem recept vyčetla z Receptů pro mikrovlnné trouby a tam se jmenuje takhle, upravila jsem si ho podle sebe...
-
Jikotka: Neregi Hája to vyjádřil/a hodně kostrbatě
ale litevský boršč je skutečně něco jiného a jí se chlazený.
http://www.dadalovakucharka.cz/pol/polr0190.html -
Nemám ke komentáři neregi.co říct
-
No, možná Hája: chtěl(a) říci, že se jí postudenu...
-
Hája: Už vůbec ne vařený? Takže tyto suroviny se na Litvě jedí syrové?
-
Toto není litevský borčš, ale...
Opravdový litevský není ani se zelím, ani s klobásou a už vůbec se vařený!
-
tak dneska boršč vařím, dala jsem tam sterilizovanou řepu plus ještě bobkový list a nové koření a musím říct, že je to výýbornéé!!!! mňamka
-
Já jsem dneska neměla hlávkové zelí použila jsem čínské a je to výborné.Jen se čínské vaří kratší dobu,ale príma...
-
Jani R.,určitě to jde
Já ho dělala už mnohokrát a snad jen 2x jsem použila čerstvou řepu, jinak používám tu sterilovanou na kostičky. Ten udělej, je moc dobrej
a vcelku je jedno jakou zeleninu použiješ, ale ta řepa a zelí je nutnost. Znám, tak dávám bodíka
-
Janko myslím že naložená řepa by nebyla ono!Nejlepší je čerstvá,ale zkusit to můžeš.
-
Jen se zeptám, řepu na plátky?
Nemohla by být ta zavařená kostičková?
-
Jiřko, to si určitě uložím. Boršč jsem nikdy nedělala, ale nedávno moje dcera a říkala, že to nemělo chybu, tak jsem jí hned poslala tenhle recept, ať porovná. Já ho určitě budu dělat. Díky!