

Koláč jako od babičky
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 30 g cukru
- 30 g tuku
- 25 g droždí
- špetka soli
- Drobenka:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukr krupice
- špetka soli
- 50 g rozinek (nejlépe namočených v rumu)
- Tvarohová náplň:
- 2 balení tvarohu (celkem 500 g)může být i ve vaničce
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- Pudinková vrstva:
- 500 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 80 g cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky mírně vrchovatá
Postup přípravy receptu
Do mísy nasypeme mouku, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vše ostatní, vypracujeme hladké tužší kynuté těsto bez vajec a dáme asi na 30 minut kynout.
Drobenku připravíme ze všech surovin nepříliš jemnou, spíše hrudkovitou. Na tvarohovou vrstvu utřeme všechny suroviny dohladka.
Pudinková vrstva: z mléka, cukru a vanilkového prášku uvaříme pudink a za stálého míchání ho necháme trochu vychladit. Pak do něj přidáme změklé máslo, vejce rozšlehaná s moukou a vše dobře rozšleháme dohladka.
Vykynuté těsto rozprostřeme do vymazaného hlubšího plechu (pekáče) a vytáhneme asi 1 cm vysoký okraj. Z těstem se dobře pracuje, když si ruce potřete olejem. Na těsto urovnáme drobenku a posypeme rozinkami (obr.2).
Na to lžící klademe kousky tvarohové náplně (obr.3), které postupně rozetřeme po celé ploše. Na tvarohovou vrstvu opatrně nalijeme pudinkovou vrstvu (obr.4).
Pečeme ve vyhřáté troubě (horkovzduch na 150°C) mírně asi 30 minut, až okraje zrůžoví a pudink na povrchu se začne zabarvovat dorůžova. Ještě teplý můžeme sypat vanilkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Netradičně umístěná drobenka uvnitř koláče mu dává velmi zajímavou a nevšední chuť. To "určité něco", co tento koláč naprosto odlišuje od podobných moučníků jsou tři rozličné chutě náplní.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koláč jako od babičky
-
Vyzkoušené a je vážně moc dobrý ????
-
No vypadá úžasně,musím vyzkouset.
-
OPOŽDĚNĚ,ALE PŘECE..JE TO SENZAČNÍ KOLÁČ..
-
velmi zajímavé - musím ozkoušet
-
Jani, jsem ráda, že chutnal. To "něco" tomu dává to obrácené vrstvení nádivek. Kdybys to dala normálně, tak z toho máš obyčejný tvarohový koláč. Sice dobrý, ale obyčejný, alespoň mě to tak připadá.
-
Hello
- u tvých moučníků slintám vždycky.
Bodíkuju
-
Tak Helli, přidávám foto a musím říct, že tvaroh v kombinaci s kynutým těstem a pudinkem nemá chybu!! Plusík
-
Tak to vypadá krásně nejen vzhledově, ale i chuťově. Dávám bod!
-
Helli, to je nádhera, pořád to čtu dokola a dokola, koupila jsem si ráno tvaroh jen tak, tak, co já vím, že bych se do toho odpoledne pustila...
Pudink asi taky najdu, hrozinky taky, jen rum nemám, ale to by asi až tak nevadilo... No, ale od pondělka jdu už fakt na tu dietu