Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 229 kJ / 55 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,50 g |
Tuky | 0,30 g |
Vláknina | 1,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 12,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 3. 2021 10:41
Pekař...
Super návod,určitě vyzkouším, ???? jen bych potrebovala vědět, co je sklenice omnia a kolik má objem? Děkuji za tip a odpověď
Super návod,určitě vyzkouším, ???? jen bych potrebovala vědět, co je sklenice omnia a kolik má objem? Děkuji za tip a odpověď
29. 12. 2015 14:06
Tohle ovocné řešení je skutečně nejspolehlivější. Kvásek se mi podle něj povedl hned napoprvé a kdybych nebyla flink, mám ho dodnes .
Já jsem nad ničím nedumala a postupovala přesně podle návodu, step by step
A ke své ostudě jsem zjistila, že jsem nebodovala, tak napravuju 7
Já jsem nad ničím nedumala a postupovala přesně podle návodu, step by step
A ke své ostudě jsem zjistila, že jsem nebodovala, tak napravuju 7
29. 12. 2015 13:11
cathleen:
Tak tomuto až nerozumím: " při každém krmení tu trošku, které budu dávat mouku a vodu (zpočátku tedy šťávu) dávám do čisté nádobky. Ono se to vlastně i tak lépe váží...."
Tak tomuto až nerozumím: " při každém krmení tu trošku, které budu dávat mouku a vodu (zpočátku tedy šťávu) dávám do čisté nádobky. Ono se to vlastně i tak lépe váží...."
29. 12. 2015 13:02
pekař: hm, tak proč se mi to takhle nedaří
31. 7. 2013 12:37
nigina: zvýšená starost o hygienu platí při zakládání kvásku za samozřejmost - při každém krmení tu trošku, které budu dávat mouku a vodu (zpočátku tedy šťávu) dávám do čisté nádobky. Ono se to vlastně i tak lépe váží....
Pak, když je už kvásek hezky silný, je možné ho po odebrání větší části nakrmit ve "staré", použité nádobě, nic se mu nestane. Ale vždycky do něj sahám zcela čistou lžící (nebo při míchání nožem), abych měla jistotu, že si do něj nic nezanesu.
jo a ty zbytky, na které se také ptáš, dávám (shromažďuji) do jedné sklenice v lednici a použiju třeba jen na ochucení těsta na chleba, kam ho přidávám.
Pak, když je už kvásek hezky silný, je možné ho po odebrání větší části nakrmit ve "staré", použité nádobě, nic se mu nestane. Ale vždycky do něj sahám zcela čistou lžící (nebo při míchání nožem), abych měla jistotu, že si do něj nic nezanesu.
jo a ty zbytky, na které se také ptáš, dávám (shromažďuji) do jedné sklenice v lednici a použiju třeba jen na ochucení těsta na chleba, kam ho přidávám.
31. 7. 2013 12:17
Cathleen, teším sa, že si sem dala tento "ovocný kváskový návod". Idem si práve založiť nový kvások, tak ho využijem
Nikde však nie je reč o hygiene kvásku. Sama hovoríš, že sa tam množia aj iné baktérie, aj mrtve... preto by som chcela vedieť tú "techniku" prikrmovania... Každý deň, (po tom 4tom dni od založenia) sa časť kvásku odoberie a vloží do novej čistej sklenice? a nakrmim ho múkou a vodou. Zvyšný kvások v pôvodnej sklenici ponechať? a dať do chladničky bez dokrmovania?
Lebo ak je to takto, tak by mi bolo jasné, prečo mi kvások pošiel
Ja som nadbytok kvásku vyberala a dávala inam. Kvások bol furt v pôvodnej sklenke som teda Dumbo
Tak ak mi toto ešte dovysvetlíš, hneď idem ten kvások spraviť.
Veľké díky a samozrejme dám + Prajem ti krásny deň a veľa novej invencie na vymýšľanie nových mišoškových a kváskových receptíkov
Nikde však nie je reč o hygiene kvásku. Sama hovoríš, že sa tam množia aj iné baktérie, aj mrtve... preto by som chcela vedieť tú "techniku" prikrmovania... Každý deň, (po tom 4tom dni od založenia) sa časť kvásku odoberie a vloží do novej čistej sklenice? a nakrmim ho múkou a vodou. Zvyšný kvások v pôvodnej sklenici ponechať? a dať do chladničky bez dokrmovania?
Lebo ak je to takto, tak by mi bolo jasné, prečo mi kvások pošiel
Ja som nadbytok kvásku vyberala a dávala inam. Kvások bol furt v pôvodnej sklenke som teda Dumbo
Tak ak mi toto ešte dovysvetlíš, hneď idem ten kvások spraviť.
Veľké díky a samozrejme dám + Prajem ti krásny deň a veľa novej invencie na vymýšľanie nových mišoškových a kváskových receptíkov
31. 7. 2013 10:32
Jitkas: jj, Jituš, já jsem asi mylně pochopila, že ten původní (podle "odokového" receptu) vedeš jinak, než ten nový. Jsem moc ráda, že ti funguje. Kváskový chleba sice více práce dá (no...práce ani ne, spíše starání se, myšlení na něj a času), ale výsledek opravdu stojí za to Tenhle chlebík je chutnější, stravitelnější a prakticky neplesniví - to drožďové a kupované chleby ano.
31. 7. 2013 10:23
cathleen: Vzdyt v lednici ho drzim, jak rikas, kdyz nepecu , prikrmim ho necham venku, on zacne znovu pribyvat (trva to tak 1 hod). Pak ho dam znovu do lednice a on do pristiho peceni krasne prosperuje, bubliny se tvori dale, takze vse OK. Zrovna dnes vecer zalozim na novy chleb a zitra upecu. Co se tyce puvodniho kvasku (ten, co popisuje pekar), mela jsem ho tez a vydrzel mi dlouho. Ale neni pravda, ze za ctyri dny od zalozeni je hotovy, schopny nakynout pecen chleba. O tom jsem se tez presvedcila osobne. A az z Tveho povidani jsem se dozvedela, ze nema jeste "silu". Chleba sice byl citit "chlebem", ale byl hutny. Preji ti krasny den.
31. 7. 2013 09:43
Do Poznámky přidám odkaz i na tenhle základní, velice jednoduchý kváskový chleba http://www.toprecepty.cz/recept/34444-zakladni-kva...
31. 7. 2013 09:41
pekař: naše babičky dělaly spoustu věcí jinak, než je děláme dnes....
Postupů, jak vyrobit kvásek, je na internetu mnoho různých a dobrých, spolehlivých - ten, který popisujete v komentáři, tu mám také.
Proč s ovocnou šťávou - jsem psala hned na začátku Postupu. Až 30-40% doma založených kvásků tato nežádoucí mikroflora zlobívá tak, že zájemce o kvásek od dalších pokusů třeba i odradí. Tím, že použijete šťávu, máte prakticky jistotu, že se kvásek povede hned napoprvé. A tím, že si vše odvažujete, zas jistotu hustoty (hydratace) kvásku a víte, jak se bude chovat. Oba způsoby jsou dobré, jen někomu prostě ta jistota vyhovuje natolik, že si všecko zváží. Práci navíc to nedá, váha mi visí vedle mouky
Pro první dny založení kvásku je lepší mouka celozrnná, obsahuje více potřebných zárodků a lépe, bouřlivěji kvasí.
Kvásek v lednici...pokud nepeču denně, musím ho v lednici mít. Pracuje ale i tam, hromadí se v něm mrtvé kvasinky a odpadní enzymy, proto je dobré vědět, kdy a jak (v jakém poměru) jsem ho naposledy krmila.
Většinou peču o víkendu, takže ho v tyto dny i občerstvuji a v neděli večer jde do lednice, kde mi v pohodě a stejné kvalitě 5-6 dnů vydrží (do dalšího pečení nebo krmení)
Postupů, jak vyrobit kvásek, je na internetu mnoho různých a dobrých, spolehlivých - ten, který popisujete v komentáři, tu mám také.
Proč s ovocnou šťávou - jsem psala hned na začátku Postupu. Až 30-40% doma založených kvásků tato nežádoucí mikroflora zlobívá tak, že zájemce o kvásek od dalších pokusů třeba i odradí. Tím, že použijete šťávu, máte prakticky jistotu, že se kvásek povede hned napoprvé. A tím, že si vše odvažujete, zas jistotu hustoty (hydratace) kvásku a víte, jak se bude chovat. Oba způsoby jsou dobré, jen někomu prostě ta jistota vyhovuje natolik, že si všecko zváží. Práci navíc to nedá, váha mi visí vedle mouky
Pro první dny založení kvásku je lepší mouka celozrnná, obsahuje více potřebných zárodků a lépe, bouřlivěji kvasí.
Kvásek v lednici...pokud nepeču denně, musím ho v lednici mít. Pracuje ale i tam, hromadí se v něm mrtvé kvasinky a odpadní enzymy, proto je dobré vědět, kdy a jak (v jakém poměru) jsem ho naposledy krmila.
Většinou peču o víkendu, takže ho v tyto dny i občerstvuji a v neděli večer jde do lednice, kde mi v pohodě a stejné kvalitě 5-6 dnů vydrží (do dalšího pečení nebo krmení)
31. 7. 2013 09:28
Jitkas: Jituš, každý kvásek (zalozený podle jakéhokoliv postupu) můžeš mít v lednici v malém množství - a toto si držet stále stejným krmením pořád ve stejné hustotě i zdraví a síle
31. 7. 2013 07:19
pekař: Můžu se zeptat, kolik dkg mouky je 1 těsto? Píšete, že kvásek ze sklenice Omnia použijete na 1 těsto
Pečete jen z žitné mouky nebo přidáváte i chlebovou? Děkuji za odpověď. Jarka
Pečete jen z žitné mouky nebo přidáváte i chlebovou? Děkuji za odpověď. Jarka
31. 7. 2013 06:56
žitný kvásek,který zde popisujete je příliš složitý už v popise a odradí mnoho začátečníků.Nevím,kde se objevila pomerančová šťáva a proč,to naše babičky neměly k dispozici a chleba se pekl běžně a jaký o tom se může dnešním spotřebitelům jen zdát.
Pěču chleba z žitného kvásku několik let a kvásek dělám zásadně z hladké žitné mouky a vody.Nic víc není třeba.
Tak tady je návod jak ho založit a není to žádná věda.
1.den-založení kvásku-2 vrchovaté pol.lž.žitné hl.mouky + 1,5 dcl vlažné vody-nechat v teple
2.den-po 24 hod. přidáme opět 2 PL ž.m. + 1.5 dcl vl.vody
3 den-opět přidáme 2 PL ž.m. + 1,5 dcl vody a necháme nakvasit a kvásek je hotov.Je hustý,nakvašení a kyselavě voní.
Množství ve sklenici omnia(skoro plná) se použije do 1 těsta,nechá se trošku na dně sklenice a přidá zase žitná mouka a voda.Kvásek se jen již rozmnožuje a lze ho použít hned druhý den znovu,pokud se hned nepoužije,nechá se v lednici a před dalším pečením se oživí-přikrmí žitnou moukou předem,nebo večer vydělat z lednice ,přikrmit lžící mouky a ráno se může péct znovu.Vždy nadělat do výše uvedeného v receptu,potřebné množství.
Tak lze dělat vše jednoduše a bez pomerančů
Pěču chleba z žitného kvásku několik let a kvásek dělám zásadně z hladké žitné mouky a vody.Nic víc není třeba.
Tak tady je návod jak ho založit a není to žádná věda.
1.den-založení kvásku-2 vrchovaté pol.lž.žitné hl.mouky + 1,5 dcl vlažné vody-nechat v teple
2.den-po 24 hod. přidáme opět 2 PL ž.m. + 1.5 dcl vl.vody
3 den-opět přidáme 2 PL ž.m. + 1,5 dcl vody a necháme nakvasit a kvásek je hotov.Je hustý,nakvašení a kyselavě voní.
Množství ve sklenici omnia(skoro plná) se použije do 1 těsta,nechá se trošku na dně sklenice a přidá zase žitná mouka a voda.Kvásek se jen již rozmnožuje a lze ho použít hned druhý den znovu,pokud se hned nepoužije,nechá se v lednici a před dalším pečením se oživí-přikrmí žitnou moukou předem,nebo večer vydělat z lednice ,přikrmit lžící mouky a ráno se může péct znovu.Vždy nadělat do výše uvedeného v receptu,potřebné množství.
Tak lze dělat vše jednoduše a bez pomerančů
31. 7. 2013 06:53
Dávám klaďase, ale sám to dělat nebudu, to není pro lenivé blbce mého typu. Ale takový chlebíček bych si dal! Ale bez práce nejsou koláče.
30. 7. 2013 15:00
Kvasek jsem delala v cervnu ( se stavou z pomerance), byla silena vedra a diky tomu a perfektimu navodu, se mi podaril na neuveritelny prvni pokus, nemohla jsem ho udrzet ve sklenicce. Ten predesly, stale podle jineho navodu od Cathleen, jsem tusim 2x predelavala. Tento je stale velice zivy a ma tu vyhodu, ze ho staci opravdu minimum a mate krasny chlebik. No a kdyz jsem to zvladla ja, povede se urcite kazdemu. I tem, co vahaji, neb je fakt, ze kdyz si prectete navod, zda se to ponekud komlikovane, ale opak je pravdou. Cathleen, chlebiky se stale dari, je to zazrak(Tvuj) a radost(moje) zaroven!!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 17 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
JardaH21 uvařila před 4 minutami
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 8 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 8 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 9 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 10 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 10 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 10 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 10 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Živáňská pečeně v horkém popelu: Maso ve slovenské specialitě zůstane báječně šťavnaté a brambory neuvěřitelně lahodné
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: jak nakrmit kvásek založení chlebového kvásku jak dlouho vydrží kvásek založení kvásku přírodní kvásek založení žitneho kvasku kvasek foto jak dlouho vydrží kvásek v lednici jak se starat o kvásek množení chlebového kvásku zakladani chleboveho kvasku co vše se dá dělat z kvásku přírodní chlebový kvásek koláče z žitného kvásku kvásek v lednici buchty z žitneho kvasku kvásek z ovocné šťávy mrtvy kvasek kvásek založení a krmení co se zbytky žitného chleba
Suroviny: šťáva pomerančová, mouka žitná, mouka žitná chlebová, mouka žitná, šťáva ovocná
Žitný kvásek - tzv. ananasové řešení
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DxNq
16 názorů