Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 12. 2023 15:40
6. 12. 2023 14:50
6. 12. 2023 14:26
6. 12. 2023 14:07
1. 1. 2016 22:59
29. 12. 2015 12:52
tenhle návod jsem měl dělat a nevyplácal jsem na vyhození tolik drahý mouky!
29. 12. 2015 12:49
A to že konečně dostali tu žitnou celozrnou mouku (ještě 2x drahou) - to v Litoměřicích v obchodech je rarita :o((
ŽE BY TA MOUKA BYLA VADNÁ? JAKOU PŘESNĚ MOUKU?
25. 2. 2015 22:08
http://www.toprecepty.cz/recept/35079-zitny-kvasek...
Rozhodně neplatí, že čím starší, tím hustější kvásek - je hustý tak, jak ho uděláš Můžeš vést kvásek řídký skoro jako polévka, ale i hustý tak, jako na fotkách
25. 2. 2015 21:59
Ale chtěla bych kvásek používat při pečení chleba, je nadýchanější a má víc ok. Žádná dusivka. Chápu správně, že tu hustotu si získá tím, jak je starší a udržovanej? Podle fotek ostatních jsou totiž dost řídké a jak ty píšeš, měl by být hustý.
29. 5. 2014 07:11
Kvásek se zakládá jen ze žitné mouky. Ale vůbec se s ním nedělej a koukni se na kváskovou mapu. Někdo ti ho určitě rád dá zadarmo a nebo za nějakou maličkost. Najdeš si tam někoho v blízkosti svého bydliště a kontaktuješ ho - je tam @ nebo telefonní číslo. Pšeničný kvásek se dělá z kvásku žitného, on totiž nemá takovou trvanlivost jako žitný. Tak ať se ti daří s kváskem a pak i pečení.
28. 5. 2014 19:11
4. 2. 2014 08:31
Kvásek po acetonu smrdět nesmí. Pokud je to ještě aktuální, nabídnu ti tuhle diskuzi, kam můžeš i neregistrovaná - vždycky a hlavně rychle poradí
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893
1. 2. 2014 11:31
Mám jej postavený na Sep Top Boxu,kde má ideální teplotu
21. 1. 2014 10:05
16. 1. 2014 16:37
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 10 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Báječná jatýrka na slanině
milans1 uvařila před 7 hodinami
Dezert pohádka
zutro uvařila před 8 hodinami
Makarony se sýrem
Natali31.3 uvařil před 8 hodinami
Rozmarné špagety
Jan Nemec uvařila před 9 hodinami
Krůtí na paprice
Istar uvařila před 10 hodinami
Pivovarský tokáň
Istar uvařila před 10 hodinami
Afrika řezy
Evellinka uvařil před 10 hodinami
Vepřové na houbách
Skrabi uvařila před 10 hodinami
Omáčka z hlívy ústřičné
Joey uvařila před 10 hodinami
Tvarohovo - meruňkový moučník
Petr801 uvařila před 10 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů