Perníková buchta (kvásková)

DlabemeZdrave Kuchařka: DlabemeZdrave

12 porcí Moučníky , Perníky 2 názory

Suroviny

30 g žitného kvásku
150 ml vody
280 g celozrnné pšeničné mouky
120 g špaldové mouky
100 g fruktosy
50 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
300 ml obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj + voda dle návodu)
2 vejce
1 lžíce povidel nebo medu
60 g oleje
10 g bio kakaového prášku
4 g perníkového koření Sonnentor
1 hrst rozinek
marmeláda
hořká čokoláda
mletý kokos
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Večer si smícháme v míse kvásek, vodu a celozrnnou mouku (150ml a 150g), přikryjeme fólií a necháme přes noc (12hodin) v teple odpočívat.

  2. Ráno vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, ke kvásku přidáme všechny suroviny a promícháme těsto tak, abychom neměli žádné hrudky.

  3. Nakonec opatrně přidáme i vaječnou pěnu a hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Těsto by mělo formu naplnit jen do poloviny, aby mělo kam vyběhnout.

  4. Přikryjeme alobalem a necháme 4hodiny na teplém místě pracovat (někdy je potřeba až 6hod, pokud máte doma chladněji).

  5. Pečeme při 175°C podle velikosti formy a výšky těsta. Já použila kulatou formu o průměru 18cm a pekla jsem 50minut.

  6. Příště ale raději budu volit větší plech, aby těsto bylo v nižší vrstvě a rychleji se propeklo, jelikož v té malé kulaté už mělo docela dost propečené kraje. Perník můžeme v průběhu pečení přikrýt, aby moc neztmavl.

  7. Vyndáme z trouby a opatrně položíme, abychom prudkým pohybem nevyhnali bublinky z těsta.

  8. Necháme 30 minut ležet, vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Nejlepší je forma s oddělitelným dnem.

  9. Po upečení buchtu nechávám 15 minut a pak sundám stěny formy a nemusím manévrovat s mřížkou a riskovat nehodu.

  10. Jakmile je korpus úplně chladný, rozkrojíme, potřeme marmeládou (nejraději máme jahodovou nebo lesní ovoce), slepíme a dozdobíme čokoládou a kokosem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Perníková buchta (kvásková)

  • DlabemeZdrave DlabemeZdrave(autorka receptu)

    Ke karobu jsem se zatim jeste nedostala, ptz zatim jeste dojizdim kakaovy prasek ze zdrave vyzivy se snizenym obsahem tuku. Nekdo si to plete s kakaem jako je treba Granko apod do mleka, ale tohle je neco uplne jineho. Na karob se chystam pristi mesic

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    bomba, tohle mi pujde... a co karob misto kakaa? Vyzkousim, az bude teplo, mame v baraku 80% vlhkosti, vsechny zakusky se mi nacucaji a pak jsou hnusny. Tenhle zdravy recept zasluhuje dalsi bod:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: nejlepší perníková buchta kvásková bábovka perníková buchta perníková buchta s kokosem kvasková kvásková kokosová buchta kvaskova buchta s tvarohem pernikova buchta ze spaldove mouky karobová buchta nejlepší kvásková kvaskova bábovka top recepty kvaskovy pen bábovka z kvásku kvásková buchta ovoce recept pernik kvasek celozrnna pernikova buchta nejlepsi pernikova buchta plneny marmeláda zdrava pernikova buchta recepty perníkova buchta do formy kvásková muffiny

Zapomněl/a jsem heslo