Domácí pizza z žitného kvásku

Suroviny

50 g žitná mouka hladká
50-70 g pšeničná hladká mouka chlebová
5-7 g vyzrálý poctivě krmený mateřský žitný kvásek (kávová lžička)
50 g žitná mouka
50 ml vlažná voda
50 g odlitků od kvásku z krmení uchovaný v lednici (pokud máme uskladněné velké
množství a je k odebrání nahradíme mouku žitnou v úvodu, pokud nemáme není
potřeba řešit)
1 lžíce olivového oleje
10 g rozpuštěného vlažného másla
sůl
90 ml vlažné vody
Na potření:
olivový olej nebo lněný olej
bylinky
rozmarýn
bazalka
česnek
mořská sůl
nejlepší vše podrtit a smíchat v hmoždíři

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek odebraný 5-7 gr a 50 gr vody + 50 gr žitné mouky pořádně promícháme a necháme zhruba 10-12 h kvasit v pokojové teplotě.

  2. Pak všechny ostatní suroviny smícháme v robotu nebo pekárně dohromady do těsta a dáme kynout cca 1,5-2 h.

  3. Potom pořádně propracujeme těsto pomocí karty, několikrát přehneme, aby se vytlačil přebytečný vzduch.

  4. Pak dáme opět kynout na zhruba 1,5 h.

  5. Pak vyválíme plát, necháme zhruba 20 min. odpočinout.

  6. Nachystáme si suroviny, které chceme na pizzu - nepsala jsem do úvodu záměrně, to si každý zvolí.

  7. Potřeme směsí těsto po okraj.

  8. Pak přidáme buď rajčata nebo smetanu jako základ, ostatní suroviny co nám chutná a pečeme na 275°C po dobu cca 8-10 min horkovzduch nebo poznáme dle barvy.

Komentáře k receptu Domácí pizza z žitného kvásku

  • teny1 teny1

    z receptu vůbec nejsem moudrá a to peču kvasový chleba

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Gabina_I: Diky za upresneni. Variante 2 sice stale moc nerozumim, ale nevadi, ja stejne prebytky nemam, takze neresim a jedu dle varianty 1. :-)

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autor receptu)

    Hanka:pokud ale zvolím že dám těch 50gr navíc přebytku, už nedávám těch dalších 50gr do základu, a přidám jen pšeničnou chlebovou... je to srozumitelnější? :-):-)

    Odpovědět

  • Gabina_I Gabina_I(autor receptu)

    Hanka: Dobrý den, upravím recept trošku líp k pochopení, těch dalších 50gr je ještě další zbytek z tý sklenice nedokrmený, nevykvašený, pokud máme moc přebytků a máme velké množství v lednici ve sklenici, které se kupí a není uplatnění, tak lepší než vyhodit, využít...přes noc necháme vykvasit jen těch 5-7gr+50+50...

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Dobry den, zkusim se skoro po roce zeptat - mam v lednici ve sklenici zitny kvasek, ktery jednou za tyden dokrmuji. Ve Vasem receptu nerozumim tomu dvojimu kvasku. Myslite to tak, ze kvasek vyndam z lednice, odeberu lzicku, kvasek dokrmim, necham pres noc prokvasit a pak z nej odeberu 50g? Dekuji.

    Odpovědět

  • zizala zizala

Tématické fráze: kvásek na pizzu pizza z žitné mouky testo na pizzu z kvasku pizza testo z kvasku pizza ze žitné mouky jak se dělá kvásek na pizzu pečivo z kvásku pizza kvásek domácí kvásek domácí pečivo z kvásku těsto na pizzu z zitne mouky recepty na pečivo z kvásku smetanový podklad na pizzu kvaskova pizza kvásek pizza domácí žitný kvásek žitný kvásek recept jak udělat kvásek na pizzu kvásek těsto na pizzu jak se dělá kvasek