Trvanlivé ovocné šťávy

yanull Kuchařka: yanull

Zavařeniny 9 názorů

Suroviny

(ovoce)
rybíz
jahody
maliny
ostružiny
cukr
kyselina sorbová
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ovoce pečlivě omyjeme, nejlépe 3x, z toho 1x ve vlažné vodě.

  2. Oprané ovoce dáme do nádoby, ve které ho budeme vařit a nalijeme na něj vodu.

  3. Nad rybíz /odstopkovaný/ do výše 13 cm, nad ostatní stačí 6-8 cm. Přivedeme ho pomalu k varu, ale nevaříme a takto ho pak necháme 2 hodiny vyluhovat.

  4. Pak ho přecedíme přes husté síto.

  5. Na každý litr šťávy dáme 0,85 kg cukru, opět přivedeme k varu, ale jen přivést, nevařit.

  6. Na 4 l šťávy přidáme 1 sáček kyseliny sorbové, zamícháme a přecedíme přes síto, do kterého dáme 1 cm vrstvu sterilní gázy. Ta se vymění po 3 l šťávy.

  7. Láhve vymyjeme horkou vodou a plníme je horkou šťávou.

  8. Uzavřeme je až druhý den korkem a nebo jiným uzávěrem.

  9. Takto zpracované šťávy vydrží v chladnu a temnu až 2 roky, aniž by se zkazily.

Poznámka

Dnes mi volala kamarádka, jestli nemám nějaký recept na rybízovou šťávu, tak ho dávám k dispozici všem. Ať se vám povede, pokud ji budete také vyrábět. Žádný recept na její výrobu jsem tu nenašla.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Trvanlivé ovocné šťávy

  • 1974andrea 1974andrea

    Já přidávám osobně kyselinu citrónovou, vydrží nám, dokud se nevypije;-). Posílám fotečku:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já se zeptám asi dost blbě, zvlášť, když vím, že mi to tady už někdo říkal..:-/ Co je to kyselina sorbová? Já bych to určitě zkusila taky;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Zdeni, určitě je to tak, jak píšeš. Děkuji za upozornění,:-K tak to dopadá, když člověk myslí na více věcí najednou. :-//;-)

    Odpovědět

  • zdenicka00 zdenicka00

    To množství cukru mělo být asi 0,85 kg a ne 0,85 dkg ?

    Odpovědět

  • aranosi aranosi

    Domácí šťávy jsou super:yes:7 bodík

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tak hodně podobně děláváme i u nás,včetně té "sorbovky"ještě se nikdo neotrávil ani neumřel;-):-Dšťáva je výborná,krásně voní a vůbec..protože to znám,tobě boda posílám..a jestli to půjde(to víš,já jsem ženiální,co se techniky týče:-D)zkusím dodat foto;-):yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Kodadová: Také jsem toho názoru, že chemie co nejméně, nejlépe vůbec, ale někdy to zkrátka jinak nejde. A jestli si myslíš, že se s ní nikde a v ničem nepotkáváš, tak se podívej na tento odkaz. Myslím, že existují větší "hnusy" než je tato kyselina, jen o tom málokdo ví, já ale nikomu nic nevnucuji a ani nechci za nikoho nerozhoduji ;-) http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E200

    Odpovědět

  • Kodadová Kodadová(neregistrovaný)

    kyselina sorbová je pěknej hnus. Dost škodlivé E. Snažím se těmto konzervantům všemožně vyhnout.:-((

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Dělám hodně podobně, je opravdu moc dobrá a nekazí se.

    Odpovědět

Tématické fráze: štáva z ostružin domací sťáva z ostružin domácí šťáva domácí ovocná šťáva výroba domácí šťávy šťáva z ostružín recept domácí ovocné štávy domáčí šťávy co je kyselina sorbová výroba šťávy domací štava z ovoce domácí výroba ovocné štavy recept na ovocnou štávu domácí ostružinová šťáva domácí výroba štávy domácí ovocné šťávy recepty výroba ovocných šťáv recepty na štavy ostružinová šťáva ovocná domácí šťáva