

Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě
Suroviny 24 krajíčků
- 1 hrnek (225 ml) hustějšího kvásku (http://www.toprecepty.cz/recept/9709-kvasek/)
- mléko nebo voda
- trochu cukru
- mouka
- droždí
- 3 hrnky chlebové mouky pšeničné (a trošku na pomoučení)
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička cukru
- 1 až 2 polévkové lžíce olivového (jiného) oleje
- přibližně 1 hrnek (225 ml) vody (záleží na vlhkosti, kvalitě mouky atd.)
Postup přípravy receptu
Suroviny dáme do DP a spustíme program „Těsto“. Po ukončení cyklu z těsta na pomoučněném vále vytvarujeme bochník a vložíme do pomoučněné ošatky („uzlíkem“ navrch – těsto se před pečením překlopí).
Povrch těsta pomoučíme a volně překryjeme fólií. V těstě není droždí (pouze kvásek), proto musí déle kynout (4-8 hodin). Těsto je dobře nakynuté, když do něj prstem uděláte důlek a těsto se pomalu vrací zpátky. Pozor, těsto se musí hlídat - nesmí překynout, jinak by nám spadlo.
Asi půl hodiny před pečením si předehřejeme troubu na 230°C. Kdo má, může si do trouby vložit pizza kámen (nebo obyčejnou keramickou dlaždičku).
Nakynuté těsto překlopíme na lopatu na sázení chleba do pece posypanou krupicí (nebo na pečící papír, stačí obrácený plech s pečícím papírem) a postříkáme vodou.
Pečeme 30 minut na prostředním roštu při 230°C. Kdo chce, může chleba během prvních 10 minut postříkat vodou. Po upečení vyndáme z trouby na mřížku a necháme vystydnout.
Poznámka od kuchařky
Chlebík je pěkně nadýchaný a vydrží v igelitu měkký i týden. Ten náš vydržel asi 2 hodiny (z toho jsme hodinu nebyli doma. ;o))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chléb ošatkový, zadělaný v DP a pečený v troubě
-
nikol: určitě ošatku do trouby nedáváš,
v receptu je napsáno, že těsto překlopíš na lopatu na sázení chleba nebo na obrácený plech s pečícím papírem.
-
Dobrý večer.Asi se ptam nesmyslně, ale když mam testo v osatce nakynute, davam tu osatku s testem do trouby??
-
-
Iljušo, jsi jen homo sapiens sapiensis, tedy člověk omylný (pro případné rejpálky - vím, že to není ten překlad, ale Iljuša ho pochopí
)
-
Tak hlásím, že foto nebude - včera (ze známých důvodů mého svátku) jsem jaksi při návštěvě na chleba pozapoměla, pekárna sice pípala, no vypla jsem jí s tím, že dám kynout do cedníku, dle rady odtud - no ale nějak jsem na přendání také zapoměla
a ráno se těsto projelo spojenými nádobami směr čistička odpadních vod
Slibuji, že zkusím znovu -
Jitkob
Jsem ráda,že bereš Topky jako slušnou společnost
-myslím,že tady tě lidičky nezklamou
.Chci se taky omluvit,že jsem pod tvým receptem žádala o radu k jinému receptu-nějak mi to nedošlo-promiň
.Máš v profilu hezkou fotku
-včera to jsi byla ty a teď tvé holčiny?
-
Z kvásku a bez droždí - kvásek se dělá z droždí, ale do těsta se už nepřidává. Asi to budu muset v názvu změnit, aby...
-
Je to nějaké zmatené, chléb z kvásku bez droždí a odkaz je na kvásek z droždí.
-
Recept na kvásek najdete tady: http://www.toprecepty.cz/recept/9709-kvasek/
S kváskem člověk musí mít trpělivost, je to v podstatě jako domácí zvířátko, musí se to živit, a když jedete na dovolenou, musíte ho dát na starosti sousedce. A pozor, aby vám ho během výroby nesežral pes - to se stalo mně. Po pěti dnech, když už byl kvásek hotový a chtěla jsem si upéct nějaký ten skvost, tak jsem našla mísu prázdnou a o kus dál se válel můj kokřík s nafouklým pupkem. Měl štěstí, že jsem ho nezabila, ale měl na mále. -
Jitkab taky já tě zdravím na Topkách
Recept na kvásek, i dvoudenní kvásek tady máme díky Cathleen. Ten tvůj chleba nemá chybu. Tak jen tak dál, budem se těšit!
-
shineon, mirca75 už ti odpověděla, tak ještě jednou – místo lopaty na sázení chleba se dá použít obrácený plech, místo pizza kamenu obyčejná keramická dlaždice (dost velká, aby se tam chlebík vešel – pár měsíců jsem ji používala, ale jednou jsem na ní stříkla v troubě vodu a byl konec, tak pozor.)
mirca75 (díky za přivítání – už nějakou dobu tady kroužím a myslím si, že jsem se dostala do slušné společnosti, magdalenka a Bibinka – recept na kvásek časem dodám, ale kdo ho nemá a peče chleba, může si před pečením kousek těsta uždíbnout, přidat k němu stejné množství mouky a vody, zamíchat, nechat stát na kredenci do druhého dne. Pak je kvásek připraven k použití. A komu se nechce míchat, může použít to den staré těsto (ale nechat stát na teple!)
Levik – tenhle chlebík jsem s kvasnicemi nezkoušela, tak nevím. Zkuste tam lžičku přidat, kynutí (po vyndání z DP) zkrátit na 45 minut a dejte vědět, jak to dopadlo. Třeba objevíte recept na nejlepší chleba světa.
Iljusa – asi už je pro ten Váš chlebík pozdě, ale Gabina má pravdu, někdo místo ošatky používá třeba cedník vystlaný pomoučeným plátýnkem. A díky za info, kde koupit chlebovou mouku.
A teď všeobecně – kdo má rád křupavou kůrčičku, tak ten možná bude zklamaný. My s manželem jsme taky kůrožrouti, ale tenhle chlebík peču hlavně pro děti. Chlebík s extra křupavou kůrčičkou mi zrovna kyne, tak jestli se povede, přidám ho sem taky.
Taky se musím přiznat, že žiju v USA, kde chleba není nic moc, anebo drahý, takže ho peču skoro denně už spoustu let. A díky moc za bodík! -
Gábino
když tě tu mám,tak budu ještě zvědavá
.To všechno co ty dělám i já,potírám,mám hrnek s vodou,..už jsem zkoušela péct jak klasicky tak na horkovzduch;péct na tvé stupně,péct na 230°C delší dobu,...ale výsledek pořád stejný
.Kůrka je,ale je to taková tenoučká slupička jak z jablka
.
-
Mirčo
hihi, já vím
Já ho během pečení několikrát potřu vodou a mám v troubě plecháček s vodou, aby se dodala chlebu vláčnost Mirčo, ještě doporučuju Hellin chleba http://www.toprecepty.cz/recept/2133-chleba-s-krup... ten má opravdu křupavou kůrku
-
Gábi
já né,já v té formě nekynula
,to ten chleba
.
Mimochodem,dneska jsem ho pekla znovu a je.Jenom prosím tě,jak to děláš,že na něm máš takovou krásnou kůrku.Já už jsem tedy taky docílila jakési trochu barvy,ale manžel frflá,že to není kůrka jako z kupovaného - a má pravdu
.
-
Iljušo, můžeš dát nakynout třeba do mísy nebo do cedníku vyloženého utěrkou. Mirča taky kynula ve formě na chlebíček..