Jak připravit cupcakes: Malý dortíček potěší každého
Kdo by neznal cupcakes, kapkejky? V posledních letech se v různé podobě objevují na všech dětských i rodinných oslavách. Cupcake je malý dortíček, pečený a podávaný v barevném papírovém košíčku, na povrchu ozdobený.
S cupcaky jsme se už všichni setkali a většina z nás si na nich i pochutnala. Dětem se oloupávání papíru z dortíku líbí, je to součást jejich zábavy. Minizákusek se vejde tak akorát do jejich malých ruček a nemusí se zabývat kusem dortu na talíři.
Mohlo by vás zajímat
Příprava na pečení cupcaků
Příprava je stejně důležitá jako pečení samotné:
- Silikonové, papírové a kovové formičky musíme naskládat na rovný plech nebo použijeme speciální formu na pečení muffinů a cupcaků.
- Formy i plech vyložíme papírovými košíčky vhodné velikosti. Tenké košíčky vložíme dva do sebe - budeme mít jistotu, že se při pečení nezkroutí.
- Předehřejeme si troubu na 170 °C.
Piškotové těsto na cupcaky
Připravíme si dvě malé misky:
- Ze dvou vajec oddělíme bílky a ušleháme je v misce do pevného sněhu.
- Žloutky ušleháme se 2 lžícemi cukru do světlé pěny.
- Přidáme 2 lžíce polohrubé mouky a 2 lžíce mléka, opatrně zamícháme.
- Chceme-li kakaové cupcaky, použijeme místo 1 lžíce mouky 1 lžíci kakaa.
- Přidáme sníh a stěrkou obracíme, dokud se vše nespojí.
- Pomocí lžíce navrstvíme těsto do košíčků a upečeme do růžova.
Zdobení a servírování cupcaků
- Cupcaky ještě před zdobením můžeme naplnit krémem nebo ovocnou marmeládou - lžičkou nebo vykrajovačkou jádřinců v každém vytvoříme otvor, který naplníme a přikryjeme vydloubnutým kouskem těsta.
- Zdobíme šlehačkou nebo krémem podle chuti (vanilkový, čokoládový, karamelový, tvarohový), které nastříkáme na povrch dortíčku ze sáčku řezanou špičkou. Můžeme použít i krémy dvou barev.
- Krém posypeme strouhanou čokoládou, barevným máčkem nebo poklademe kousky ovoce. Ti odvážnější si mohou předem připravit marcipánové ozdoby (na máslový krém) nebo vlastnoručně vyrobené čokoládové zápichy.
- Cupcaky servírujeme na plochých tácech, na rovných talířích nebo na speciálních patrových podnosech, určených pro cupcaky. Jsou barevné a koupíme je v papírnictví.
Obdobou piškotových cupcaků jsou nadýchané muffiny, které se pečou z různě ochucených těst s přidáním oříšků, rozinek, ovoce nebo čokolády. Podávají se neozdobené a my vás s jedním takovým receptem seznámíme v našem videu:
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 12 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 18 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 19 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 20 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře