Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchý postup pro začínající hospodyňky
Zdroj: Pixabay, Steve Buissinne

Oddělit žloutek od bílku patří mezi základní kuchařské dovednosti, které se učí už děti od svých maminek. Je to důležité umět, když připravujeme sníh do některých moučníků. Pokud víme, jak na to, je postup snadný a rychlý.

Ať už se rozhodneme upéct bílkové pusinky, kokosky, koláč s nadýchanou bílkovou peřinkou, nebo třeba uvařit karlovarské knedlíky, bílky budeme potřebovat. Šlehat je pak nemusíme ručně, tuto jinak zdlouhavou činnost nám usnadní elektrický šlehač. Podívejte se také na zajímavou vychytávku pro oddělování žloutků od bílků, kterou zvládnou i menší děti:

Jak oddělit žloutky od bílků

Připravíme si omytá vejce a dvě nádobky, jednu na bílky a druhou na žloutky. Bílky můžeme dávat rovnou do nádoby, ve které je budeme šlehat na sníh.
  • Bílek od žloutku snadno oddělíme za pomoci skořápek, ve kterých jsou uloženy. Nejprve naťukneme skořápku na prostředku vajíčka o pevnou hranu (např. misky). 
  • Prsty opatrně oddělíme poloviny skořápky od sebe. Provádíme to nad nádobou na bílky. 
  • Do jedné z polovin skořápky při naklonění opatrně přelijeme žloutek, přitom nám mezi prsty protéká bílek do zvolené nádoby.
  • Znovu přelijeme žloutek zpět do druhé poloviny skořápky. Mezitím odteče další bílek. Je-li třeba, postup ještě opakujeme. Skořápku opatrně vytřeme prstem, aby část bílku nepřišla nazmar.
  • Jsme opatrní, aby s bílkem neodteklo ani malé množství žloutku. Nakonec žloutek přelijeme do druhé nádobky.
  • Postup opakujeme s dalšími vejci. 
Podle následujícího receptu můžeme upéct sněhové pusinky, do kterých budeme potřebovat krásně ušlehaný sníh. 
Pokud vás zajímá, jak se peče sněhové pečivo, podívejte se do dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více