Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Málokdo by jim odolal. České buchty, známé i jako Honzovy, jsou nedílnou součástí knihy receptů každé hospodyňky. Však také upečení dobrých buchet vždy patřilo k základním dovednostem v kuchyni. Podívejte se s námi, jak na ně.
Takzvané honzovky jsou neodmyslitelnou klasikou, kterou mají mnozí z nás spojenou především s babiččinou kuchyní. Nejdůležitější je nechat těsto řádně nakynout ve všech fázích kynutí. Potom už je to jen zábava a nakonec uspokojení chuťových pohárků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté těsto z droždí i kvasu
Základem je nadýchané kynuté těsto. Nejčastěji se k jeho kynutí používá droždí, ale můžete upéct i kvasové buchty. Nebojte se použití sádla. V buchtách není vůbec cítit a dodá jim krásnou nadýchanost. Tuk však můžete nahradit bez obav i olejem. Věřte nebo ne, díky oleji vydrží čerstvé ještě déle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Trik s kuchyňskou váhou
Po vykynutí rozdělte těsto na díly, ze kterých budete tvořit buchty. Pokud chcete mít buchty jednu jako druhou, dejte si záležet na váze jednotlivých dílků. Nejlepší zkušenost máme s váhou 60-65 gramů těsta na jednu buchtu.
Druhy náplně dle libosti
Náplň si zvolte podle sebe. Někdo miluje jedině tvarohové, jiný dává přednost povidlům, ať už hruškovým nebo švestkovým. Můžete však použít i marmeládu, kterou raději zahustěte, například strouhaným perníkem. Dalšími možnostmi jsou třeba mák, ořechy či nastrouhaná jablka.
TIP: Pro nás nerozhodné doporučujeme do každé buchty lžičku povidel a lžičku ochuceného tvarohu. Po ochutnání už je nikdy nebudete chtít péct jinak.
Jak zabalit náplň do buchet
Při balení náplně do těsta postupujte tak, že doprostřed kousku těsta dáte náplň a poté přehrnete těsto prsty z krajů do středu. Nakonec utvoříte zmáčknutím mezi prsty „špičku“, kterou můžete ještě lehce zatočit. Pak položte vytvarovanou buchtu do pekáče spojem dolů. Pekáč musí být předem řádně vymazán a buchty potřete tukem nahoře i mezi jednotlivými kousky, aby se po upečení od sebe daly pěkně odloupnout.
Potom už jen stačí buchty vložit do vyhřáté trouby a vyčkat dobu danou vaším receptem. Hotové buchty nezapomeňte pocukrovat. Pokud to tedy stihnete dříve, než vám začnou mizet pod rukama. Níže pro vás máme názorné video, jak na české buchty. Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře