Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Zdroj: Pixabay, Nickelphotocz

Málokdo by jim odolal. České buchty, známé i jako Honzovy, jsou nedílnou součástí knihy receptů každé hospodyňky. Však také upečení dobrých buchet vždy patřilo k základním dovednostem v kuchyni. Podívejte se s námi, jak na ně.

Takzvané honzovky jsou neodmyslitelnou klasikou, kterou mají mnozí z nás spojenou především s babiččinou kuchyní. Nejdůležitější je nechat těsto řádně nakynout ve všech fázích kynutí. Potom už je to jen zábava a nakonec uspokojení chuťových pohárků.

Kynuté těsto z droždí i kvasu

Základem je nadýchané kynuté těsto. Nejčastěji se k jeho kynutí používá droždí, ale můžete upéct i kvasové buchty. Nebojte se použití sádla. V buchtách není vůbec cítit a dodá jim krásnou nadýchanost. Tuk však můžete nahradit bez obav i olejem. Věřte nebo ne, díky oleji vydrží čerstvé ještě déle.

Trik s kuchyňskou váhou

Po vykynutí rozdělte těsto na díly, ze kterých budete tvořit buchty. Pokud chcete mít buchty jednu jako druhou, dejte si záležet na váze jednotlivých dílků. Nejlepší zkušenost máme s váhou 60-65 gramů těsta na jednu buchtu.

Druhy náplně dle libosti

Náplň si zvolte podle sebe. Někdo miluje jedině tvarohové, jiný dává přednost povidlům, ať už hruškovým nebo švestkovým. Můžete však použít i marmeládu, kterou raději zahustěte, například strouhaným perníkem. Dalšími možnostmi jsou třeba mák, ořechy či nastrouhaná jablka.

TIP: Pro nás nerozhodné doporučujeme do každé buchty lžičku povidel a lžičku ochuceného tvarohu. Po ochutnání už je nikdy nebudete chtít péct jinak.

Jak zabalit náplň do buchet

Při balení náplně do těsta postupujte tak, že doprostřed kousku těsta dáte náplň a poté přehrnete těsto prsty z krajů do středu. Nakonec utvoříte zmáčknutím mezi prsty „špičku“, kterou můžete ještě lehce zatočit. Pak položte vytvarovanou buchtu do pekáče spojem dolů. Pekáč musí být předem řádně vymazán a buchty potřete tukem nahoře i mezi jednotlivými kousky, aby se po upečení od sebe daly pěkně odloupnout.

Potom už jen stačí buchty vložit do vyhřáté trouby a vyčkat dobu danou vaším receptem. Hotové buchty nezapomeňte pocukrovat. Pokud to tedy stihnete dříve, než vám začnou mizet pod rukama. Níže pro vás máme názorné video, jak na české buchty. Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky