Jednoduchý recept, jak doma vyrobit skvělý marcipán jako od cukráře

14. 8. 2013 18:12

Vaření Marie Pokorná

Zdroj: Hella, Toprecepty.cz Zdroj: Hella, Toprecepty.cz
Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti.

Co je to marcipán

Marcipán je cukrářská hmota, kde základem jsou mandle. Poměr mandlí a cukru není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. V méně kvalitních marcipánech mohou být mandle nahrazeny např. burskými nebo lískovými oříšky, kokosem nebo sušeným mlékem, které je používáno zvláště v domácích receptech na „marcipán“. Některé výrobky neobsahují ani minimální podíl mandlí a mandlová chuť a vůně se docilují použitím aromatu.

Historie marcipánu

Marcipán pochází z Orientu, odkud se rozšířil do Španělska a Portugalska. Přes Benátky, které byly křižovatkou obchodních cest, se během křížových výprav dostal dále do Evropy. Ve 14. století byl podáván jako dezert jen na stolech té nejvyšší vrstvy a až do 18. století se věřilo, že má léčebné účinky. Teprve po objevení Ameriky, odkud se do Evropy rozšířila cukrová třtina, bylo dost cukru na to, aby se mohlo začít s masovější výrobou marcipánu. S rozvojem průmyslové výroby pak marcipán zcela zlidověl.

Použití marcipánu

Z marcipánu můžeme vyrábět různé bonbóny, cukroví, ozdoby na dorty, nebo můžeme celé dorty potahovat a zdobit marcipánovou dekorací. Také na perníčky lze použít marcipánové ozdoby.

Náhražky marcipánu

Marcipán můžeme nahrazovat různými hmotami, které nemají tak velký podíl mandlí, nebo jsou mandle zcela nahrazeny jinými surovinami. Lidé a zejména cukrářky jsou velmi kreativní a proto je dnes známo mnoho různých receptů na falešnou marcipánovou hmotu, kterou můžeme potahovat dorty, ale také můžeme tvořit různé figurky, kytičky a jiné dekorace.

Nejznámější jsou tyto náhražky:

  • Mléčná marcipánová hmota
  • Varna
  • Marshmallows hmota
  • Fondán

Jak vyrobit marcipán

Marcipán si zvládnete vyrobit i doma. Klasická receptura požaduje pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. Mandle se ale dají nahradit také sušeným mlékem nebo kokosem - jen už to nebude pravý marcipán. Na ten pravý budete potřebovat:

  • 120 g cukru moučky
  • 120 g mandlí
  • 1 bílek (nebo voda)

Mandle nejprve spaříme, oloupeme je a necháme vychladnout. Poté je nastrouháme opravdu na jemno a smícháme je s cukrem. Pomalu a postupně do směsi přiléváme vodu nebo bílek a třeme ji, dokud nevznikne těsto. Můžeme ho podle potřeby obarvit potravinářským barvivem. Než s ním začneme pracovat, dáme jej na chvíli do lednice.

 
Další variantou je připravit domácí marcipán z:
 
  • 200 g cukru moučky
  • 200 g sušeného polotučného mléka
  • 100 g mandlí
  • 2 bílků (nebo oleje a vody)
  • polévkové lžíce mandlového sirupu či medu

Postup je v podstatě stejný. Oloupané, spařené, nastrouhané mandle smícháme s cukrem a sušeným mlékem, pak postupně přidáváme bílky, případně olej a vodu po kapkách a na závěr ještě přidáme mandlový sirup pro správně aroma a chuť. I tento marcipán lze barvit. Kromě potravinářských barviv se dá použít třeba šťáva z řepy, čerstvé jahody či borůvky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

  • hanahcotton hanahcotton

    iveta horvátová:i tady na topreceptech najdeš několik receptů na marcipán :yes:....tak klidně použij vyhledávač a najdi si ten správný recept, který ti bude vyhovovat ;-):-K

    Odpovědět

  • Já kdo jinej Já kdo jinej (neregistrovaný)

    iveta horvátová::-D potrebujes na to cukr mouku nejaky maslo margot a vajco hodis to do mixeru a rozslehas a mas to :-*

    Odpovědět

  • iveta horvátová iveta horvátová(neregistrovaný)

    :-// jak se ten marcoipán dělá?????

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů

Šmrncovní omeleta po italsku: Upečte si frittatu podle zásad profesionálů

Je to omeleta, není to omeleta…? Není! Frittata se omeletě podobá, ale přece jen nakonec ve…
Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Lehké dorty na jaro: Chce to tvaroh a čerstvé ovoce. Pro děti připravte jedinečný palačinkový

Ať už je důvod jakýkoliv, každá pořádná oslava potřebuje dort. V teplém počasí ale nikdo nechce…
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?

Ne každý den je posvícení a ne každý den máme chuť na maso či zeleninu. Sladká teplá jídla bývala…
Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

Jak na koprovku jako od babičky? Držte se těchto zásad a už ji nebudete vařit jinak

Patříte také k těm, kterým kopr voní a chutná? Pak se vám můžou hodit osvědčené postupy našich…
Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Úsporné vaření podle Anuše Kejřové: Ochutnejte zelí z brukve nebo nudlový nákyp s čokoládou

Využívat zbytky nebo se snažit vařit levně, to není nic nového. Kdysi se takhle vařívalo běžně a ke…
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se…
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?

Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a připomínající lesní zátiší vznikl už dříve, až v posledních…
Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Propadněte studeným polévkám: Naučíme vás slavné gazpacho i bulharský tarator

Milujete polévky, ale v teplém počasí byste si raději dali něco chladnějšího? Tenhle zdánlivý…