Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?
5. 5. 2022 Vaření
Středozemní kuchyně se v posledních letech stala velmi oblíbenou. Nabízí spoustu rozdílných regionálních kuchyní, které ale mají spoustu společného v chutích a vůních. Pojďte na kulinární výlet Středomořím.
Středozemní kuchyně = středomořská kuchyně
Středozemní kuchyně je sdružuje kulinářské umění okolo Středozemního moře, a proto se jí říká také někdy středomořská. V poslední době je téměř synonymem pro zdravé stravování. Obsahuje totiž spoustu zeleniny, ovoce a ryb. Většinou si pod středozemní kuchyní představíme italskou, španělskou, nebo kuchyni jižní oblasti Francie zvané Provence. Mezi její zástupce ale patří ale i chorvatská, portugalská, turecká kuchyně a severoafrická (Maroko, Tunisko, Alžír, Libanon, Sýrie).
Mohlo by vás zajímat
Množství zeleniny a ovoce
Mezi jednu z hlavních složek, které sdružují pojem „středomořská kuchyně“ patří spousta zeleniny a ovoce. Jedná se především o čerstvé plody, ale řada z nich je také součástí tepelně upravených pokrmů. Z provensálské kuchyně můžeme zmínit ratatouille, směs rajčat, lilku, cibule a dalších druhů zeleniny, okořeněné samozřejmě provensálským kořením.
Najít nejlepší italský pokrm je v řadě nejrůznějších pokrmů s těstovinami, rizot (připravte si to pravé italské) a druhů skvělé pizzy, je opravdu složité. Ze zeleninových jídel je to třeba hustá pikantní toskánská polévka Acquacotta (především rajčata, celer, houby), vyniká i proslulá polévka Minestrone. Skvělým řeckým zeleninovým jídlem (základ baklažány a brambory), kterému dělá společnost i mleté hovězí maso, je musaka. Světově známé už jsou i řecké tzatziki ze salátové okurky s voňavým koprem a řeckým jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Spousta ryb a mořských plodů
Velkou roli ve středozemní kuchyni hrají ryby a mořské plody. V menší množství v ní najdeme i kůzlečí, jehněčí, králičí a drůbeží maso. Spojení spousty zeleniny, ančoviček nebo tuňáka představuje známý salát Niçoise. Typickým řeckým jídlem je souvlaki, grilované jehněčí maso.
Známým dalmacijským jídlem je Pašticada (zadní hovězí maso v koření a vinném octě, pak se s červeným vínem a dalšími ingrediencemi dlouho dusí. Podává se s bramborovým knedlíkem, bramborovými noky nebo těstovinami). Známá je i chorvatská Pljeskavica, což je vlastně grilovaná masová placka z mletého masa, cibule a koření.
Omamné koření
Středozemní kuchyně vyniká také využíváním nejrůznějších druhů koření. V provensálské kuchyni je to již zmíněné provensálské koření a svazek zvaný bouquet garni (řapíkatý celer, fenykl, pórek), který se dává do dušených a pečených pokrmů. Také v Turecku se používá množství koření, oblíbený je hlavně koriandr, římský kmín, turecké chilli, indická kořenící směs tandori.
I chorvatská kuchyně je plná vůně koření, ať už se jedná o černý pepř, papriku, česnek, ale i rozmarýn, šalvěj, bobkový list a další voňavé poklady.
Mohlo by vás zajímat
Dostatek oleje
Pro řadu zemí představuje velký význam pěstování oliv a výroba olivového oleje. Kvalitní olivový olej najdete ve většině regionálních kuchyní. A že se s ním vůbec nešetří. Využívání oleje, zeleniny, chlebu a to vše zalité spoustou slunce zkrátka ke Středomoří patří. Připravte si třeba řeckou olivovou tapenádu.
Mohlo by vás zajímat
Hektolitry vína
Když mluvíme o středozemní kuchyni, nemůžeme zapomenout ani na víno, které je součástí kultury těchto zemí už z dob starých Řeků a Římanů. Neslouží pouze jako nápoj, ale je i součástí některých pokrmů. Vařit s vínem není věda.
Středozemní kuchyně zejména za poslední tři dekády v České republice zdomácněla. Začalo se pizzeriemi, přidaly se taverny, francouzské restaurace. Češi si po čase našli cestu třeba i ke španělskému…
Množství pečiva
Středomoří je známé typickými druhy pečiva. Ať už jde o italskou focacciu, různé turecké a řecké placky, provensálský chléb fougasse (podobný jako focaccia), chléb pita a další druhy.
Vše se hezky spojuje. K vínu si dáte sýr (řeckou fetu, italský parmezán, francouzský brie) k tomu některé z voňavých pečiv, které rozříznete a pokapete kvalitním olejem. Chybět nesmí ani miska křupavé zeleniny. Středozemní kuchyně se velmi propojuje a v jednotlivých zemích je vidět vliv ostatních regionů.
Náš tip: Recepty středomořské kuchyně – zdravá jídla s vůní dovolené
Zdroje informací:
Wikipedia.org
Provence, škola provensálské kuchyně, Slovart, 2009
Domácí řecká kuchyně, Euromedia, 2017
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28