Řecký pita chléb

Saturejka Kuchařka: Saturejka

Doba přípravy: cca 60 min Slané pečivo 1 názor

Suroviny

2 hrnky pšeničné hladké mouky
1 lžičku sušeného droždí
1 lžička moučkového cukru (nebo medu)
špetka soli
3/4 hrnku vlažné vody
2 lžičky olivového oleje
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny důkladně zpracujeme do nelepivého bochánku a necháme kynout v míse na teplém místě minimálně 40 min.

  2. Z vykynutého těsta vytvoříme asi 5-6 bochánků, které rozválíme na tenkou placku (asi 3mm). Každou placku necháme chvíli odpočinout (ještě se trochu nakyne). Rozpálíme si troubu na cca 220 stupňů Celsia. (používám elektrickou horkovzdušnou)

  3. Placky pokládáme na pečící papír na plech a necháme v troubě asi 4 minuty, dokud se placky nenafouknou. Poté vyndáme ven - a necháme splasknout (můžeme trochu propíchnout vidličkou) Placky štosujeme na sebe a přikryjeme dalším talířkem nebo pokličkou, případně vlhkou čistou utěrkou. (Nesmí ztvrdnout, ale zůstat měkké, jemně krupavé)

  4. Pokud chceme hned podávat - rozkrojíme placku napůl a naplníme ji předem připravenou směsí. (Na obrázku je náplň z jáhel s kari kořením a dušenou zeleninou.) Ale může být cokoliv jiného (masová směs, gyros, tzaziky, čerstvá zelenina, apod.)

  5. Pokud budeme skladovat - doporučuji nechat trochu vychladnout, zabalit do potravinářské fólie a dát do mrazáku nebo ledničky. Placky by měli vydržet měkké a vláčné asi 3-5 dní. Potom je dobré nahřát placky na horké pánvi s přidáním pár kapek vody. Můžeme předtím rozkrojit napůl aby se lépe vytvořila kapsa a naplnit směsí nebo podávat jako přílohu k zakousnutí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 77 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecký pita chléb

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Pita vypadá dobře, ale musím říct, že mi vyhovuje více nafouklá pita. Proč nechat splasknout, když může být pěkně nafouklá. Zmraženou pitu rozmražuju v páře, jednoduše jak se ohřívají knedlíky, tak stejně ohřeju pitu poté co trošku roztaje. Ale dělám to u kupovaných chlebů, které jsou pro mě super a mají dobrou chuť i pořádnou kapsu. Můžu doporučit www.pitachleb.cz, tak kdo chce taky vyzkoušet, můžete si ho objednat.

    Odpovědět

Tématické fráze: řecký chléb domácí řecký pita chleba plněný pita chleba řecky chleba plněný pita chléb pita chleba plněný recept recept na pitu recept na řecký chléb řecké placky řecký chléb recept pita chleba bez droždí pita placky pita chleba recept na pita chleba pita recept gyros v pita chlebu pita chléb recept řecké pita pita chleb recept recept na pita chléb

Zapomněl/a jsem heslo