Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zeleninový salát
Zdroj: Pixabay, nguyentung91

Rychlé recepty do 30 minut nemusí znamenat lacinost. Když pospícháte, není třeba propadat zoufalství. Za půl hodiny se dá vytvořit skvělé a chutné jídlo, které potěší vaše smysly.

Výborná zeleninová jídla

Nejdříve si promyslete, jestli byste rádi vsadili na zeleninový pokrm, nebo jestli vaše talíře ovládne maso. Pokud chcete zeleninové jídlo, které je rychlé na přípravu, vynikající je tato brokolice a květák zapečené v kysané smetaně. K večeři vám bude chutnat mozeček ze syrového květáku na česnekové topince. Pokud do strávníků chcete dostat co nejvíce zeleniny, je dobré, aby skvěle vypadala. Jíte totiž i očima. Výborným řešením je proto blanšírování. Princip této úpravy je snadný.

Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do vroucí slané vody a krátce povařte na skus, kdy je měkčí a přitom krásně křupavá. Zeleninu rychle vylovte a prudce ji zchlaďte ve velkém množství ledové vody. V případě potřeby zeleninu prohřejte až těsně před podáváním. Blanšírování není věda.

Do 30 minut

Rychlé ještě nutně nemusí znamenat odbyté. Pokud vás při přípravě oběda, večeře nebo moučníku pro návštěvu tlačí čas, nepropadejte panice. I pouhých 30 minut stačí k tomu, abyste vykouzlili…

Těstoviny s řadou možností

Těstoviny jsou rychlé a mají bezpočet variant. Můžete si připravit třeba tyto špagety se žampiony a pestem ze sušených rajčat. Na porci budete potřebovat porci špaget, což odpovídá zhruba 100 g sušených těstovin, dále 2 velké žampiony, 6 oliv, 4 cherry rajčátka, petrželka, pesto. Pesto může být kupované, nebo si ho připravte ze 100 g sušených rajčat, 2 lžic strouhaného parmazánu, 1 stroužku česneku, 1 lžíci oříšků kešu, nasekané bazalky/tymiánu, soli, pepře a olivového oleje podle potřeby. Vše rozmixujte do směsi.

Podobně si můžete zase jindy připravit pesto z medvědího česneku a hned budete mít jiné jídlo. Pokud vám pesto zbude, tak ho můžete dát do zcela čisté malé skleničky, zalijte trochou olivového oleje. Pesto se dá v této podobě skladovat v lednici dokonce i několik týdnů. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi na lžíci oleje osmahněte čtvrtky čistých žampionů. Nakonec je trochu osolte. Pokrájejte olivy na širší kolečka, pro barvu můžete přidat i rozpůlená cherry rajčátka. Uvařené špagety slijte přes cedník, nechte okapat a nasypte do misky. Pak přidejte pesto (nevařit, aby nezhořklo) a zbytek surovin, promíchejte. Dejte na talíř, posypte parmazánem ostatní připravené suroviny a promícháme.

Rychlá masová jídla

Když si nedokážete oběd nebo večeři představit bez masa, i tady máte poměrně pestrý výběr. Do 30 minut se vejdou pokrmy s rybami, ale také jídla z drůbeže. Jestliže jste milovníky hovězího a vepřového masa, můžete zkusit rychlou stir-fry techniku. Jedná se o velmi starou čínskou kuchařskou techniku, která využívá prudkého smažení na rozpáleném oleji v pánvi wok. Smažení trvá maximálně pět minut. Nejen úprava zeleniny, která je pak šťavnatá, křupavá a nepřichází o vitamíny, ale také úprava krůtího, vepřového nebo hovězího masa.

Zdeněk Pohlreich

Známe ho jako excentrického suveréna. Podnikatel, gastronom, spisovatel Zdeněk Pohlreich na televizní obrazovce baví nejen svým břítkým humorem a krutou upřímností, ale především svým kulinářským…

Salát podle Pohlreicha 

Jídlem, které je osvěžující a přitom syté, je salát Caesar s kuřecím masem. A jako bonus ho stihnete, i když spěcháte. Existuje na něj spousta variant, ale takhle ho připravuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Pro čtyři osoby budete potřebovat 4 prsní řízky, 3 římské saláty, extra panenský olivový olej, mořskou sůl, špetka čerstvého pepře, 4 stroužky česneku, 80 g parmazánu, čerstvou bagetu. 

Na dresink: 2 čerstvé žloutky, 250 ml extra panenského olivového oleje, 2 ančovičky, čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu, 15 ml dijónská hořčice, pár kapek balzamikového octa, 8 g strouhaného parmazánu. Známý šéfkuchař doporučuje, aby všechny ingredience na dresink měly pokojovou teplotu. Bagetu nakrájenou na kostičky nasucho opečte na pánvičce. V čisté pánvi pak rozehřejte olivový olej a přidejte lehce nožem zmáčklé stroužky česneku a předpečené kousky bagety. Opečte dozlatova.

Propláchněte listy salátu a natrhejte ho na kousky. Škrabkou na zeleninu vytvořte parmazánové hoblinky. V mixeru rozmixujte všechny suroviny na dresink do hladké směsi. Rozpalte gril a zatím nakrájejte kuřecí prsa na menší plátky, aby se rychle ogrilovaly. Maso osolte, opepřete a pokapejte olejem, a pak ho grilujte z každé strany zhruba 2 minuty, dokud nebude hotové. Na talíř dejte listy salátu, nalijte dresink a promíchejte. Přidejte krutony, plátky masa a posypte parmazánem.

Náš tip: Uvařeno do 30 minut: Další rychlé a levné recepty

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie