Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Zdroj: Toprecepty, Susa

Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami, kde rizoto představovalo pokrm ze zbytků, může být italská verze trochu šok. Risotto Parmigiano, tedy parmazánové rizoto, vypadá i chutná úplně jinak, než to naše české. Víte, jak se správně dělá?

Základem je rýže

Možná budete překvapeni, ale rýže se nepěstuje jen v Asii. Právě Itálie je v produkci rýže podle webu Ricepedia.org se svými 1,5 miliony tun ročně jasnou jedničkou v Evropě. Italové rýži pěstují na svá vyhlášená rizota, k jejichž přípravě nelze použít cokoliv. Správná rýže na rizoto, přesněji risotto, musí mít totiž zaoblená, středně velká zrníčka s vyšším obsahem škrobu. Tyto vlastnosti zajistí, že se škrob během vaření rozpustí v tekutině kolem rýže, zahustí ji a výsledný pokrm získá nádherně krémovou konzistenci. Zároveň zrna zůstanou celistvá a takzvaně „na skus“.

Přesně tyhle parametry splňují druhy rýže Arborio, Carnaroli a Vialone Nano. První dva druhy koupíte v běžné síti supermarketů, rýži Vialone Nano seženete ve speciálních prodejnách s italskými potravinami nebo na e-shopech. Mezi italskými šéfkuchaři je nejoblíbenější Carnaroli. Má skvělou chuť, každé zrnko si po uvaření zachová svůj tvar a rýže díky škrobu vytvoří to „nejkrémovější“ rizoto. Druhá v pořadí je Arborio rýže; je také moc dobrá, jen musíte dát pozor, aby se nerozvařila, má k tomu trochu sklony, podobně jako rýže Vialone Nano.

Nezalévat vodou

Teď jste možná zaskočeni. Čím jiným zalévat rýži než vodou? Odpověď je jednoduchá: vývarem! Právě vývar, ať už zeleninový nebo masový, dá risottu parádní chuť. Samozřejmě, že se nezakazuje zalévat rýži vodou, ale není to ono. Vývar obecně dělá velkou parádu i v jiných jídlech,, ale v risottu je skoro nezbytností.

Nešetřit tukem

Je to tak. Italské risotto není nic pro dietáře. Do základu je potřeba osmahnout na oleji šalotku nebo cibuli, a až na to nasypat rýži, kterou je nutné osmahnout dosklovita. Poté se přidává bílé víno, alkohol se nechá krátce odpařit a následně se rýže zalévá vývarem a vaří. Jakmile se obě tekutiny vstřebají, můžete rýži podlít vývarem znova a pokračovat, dokud nezíská risotto krémovitou konzistenci a zrníčka nebudou zvenku „mazlavá“ a uvnitř křupavá. Do hotové rýže se ještě vmíchají parmazán, máslo nebo smetana, takže na závěr máme opravdovou kalorickou bombu. Italské risotto můžete dělat s houbami nebo s chřestem či dýní, populární je též risotto šafránové, citronové, případně s mořskými plody. Vyberte si podle své chuti!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více