Nepečený piškotový dort podle Josefa Maršálka nadchne každé dítě: Dejte si pozor na opatrné míchání krému, radí cukrář
25. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Tématem nových Buchet po ránu se staly nejoblíbenější dětské sladkosti, tedy dorty. Josef Maršálek s Terezou Bebarovou tentokrát připravili hned tři cukrářské skvosty, s nimiž u dětí stoprocentně uspějete. Obzvlášť nepečený dort z piškotů bude třeba oslavu dětských narozenin jako dělaný.
Dorty k oslavě patří
Co by to bylo za párty třeba k narozeninám, na níž by chyběl nějaký lahodný dort. Můžete zvolit kupovaný, ale vaše ratolesti rozhodně ocení spíš ten domácí. Když do něj navíc přidáte jejich oblíbené pochutiny, máte vyhráno. To si uvědomují i moderátoři pořadu Buchty po ránu Tereza Bebarová a Josef Maršálek. Proto nejnovější díl věnovali právě dortům.
Vybrali si ořechový dort tety Viktorky, skládaný dort za studena z dětských piškotů, a Charlottu s ovocnou pěnou. Rodiče určitě potěší především ten druhý jmenovaný, protože se téměř vyhnou pečení.
Mohlo by vás zajímat
Čistota je základ
Jak upozornil populární cukrář, při přípravě je velmi důležité, abyste měli všechno bez nečistot. „Mísa čistá, ruce čisté a pozor, aby vám tam nenapadaly žloutky,“ upozornil Josef Maršálek a zároveň přidal několik skvělých tipů.
Po vyšlehání bílků například porotce show Peče celá země doporučuje pokračovat opatrně ruční metlou, abychom nepřišli o objem, který jsme pracně získali. Při míchání je důležité dát pozor na to, aby se nám neudělaly žmolky. Tereza Bebarová upozornila na to, že každá rodina má tento dort jiný, protože do něj přidává odlišné suroviny. „Je to do jisté míry takové české specifikum,“ potvrdil Maršálek.
Skládaný dort za studena z dětských piškotů
Na výrobu této lahůdky budete potřebovat: Na piškoty: 160 g hladké špaldové mouky, 30 g kukuřičného škrobu, 150 g cukru krupice a 4 vejce velikosti M. Na krém: 250 g jogurtu, 500 g plnotučného tvarohu v kelímku, 250 g zakysané smetany, 125 g cukru krupice, 2 velké plechovky meruňkového kompotu, 1 vanilkový lusk a 20 g citronové šťávy.
Jak na to?
- Do velké mísy dáme bílky, žloutky necháme v menší misce.
- Bílky začneme šlehat ručním mixérem, jakmile hmota trochu zpění, přidáme postupně cukr.
- Do mísy přidáme žloutky a opatrně zamícháme. Přidáme mouku a škrob a opět opatrně zamícháme. Hmotu dáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
- Na plech s pečicím papírem z centimetrové výšky tvarujeme malé piškoty o průměru zhruba 3-4 cm. Plech vložíme do trouby, předehřáté na 170 ° C, na 12-15 minut.
- Mezitím si do mísy dáme tvaroh, zakysanou smetanu a jogurt, přidáme cukr, citronovou šťávu a špičkou nože z vanilkového lusku odstraněná semínka. Metlou vše důkladně promícháme.
- Formu na dort vyložíme pečícím papírem, na který klademe piškoty namočené ve šťávě z mandarinek, aby zakrývaly celé dno formy.
- Na piškoty nalijeme tvarohovo-jogurtovou směs a rozetřeme ji po všech piškotech. Nyní přidáme nahoru půlené meruňky. Přidáme piškoty, směs a meruňky, dokud máme ve formě místo. Poslední vrstva ovšem musí být krém.
- Hotový dort dáme na noc do lednice, aby správně ztuhnul.
- Ztuhlý dort vyřízneme z formy, na kraj vytvoříme pusinky ze šlehačky a dekorujeme meruňkami.
Rady slavného cukráře:
- Žloutky do bílkové hmoty vmíchávejte opatrně, aby hmota moc nezřídla.
- Při tvorbě piškotů si nelámejte hlavu s jejich tvarem, protože stejně skončí uprostřed dortu a nikdo je neocení.
- Piškoty pečte dozlatova, křehka a křupava, aby později nasály hodně tekutiny.
- Dort dělejte den předem a přes noc nechte v lednici, krásně změkne.
- Půlky meruněk roztáhněte do šířky, aby zvětšily svou plochu. Později to oceníte na řezu.
- Připravte se na to, že v lednici během tuhnutí a nasávání tekutin dort může klesnout třeba o centimetr
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu zjistíte v naší fotogalerii:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Z piškotového těsta si můžete podle našeho videoreceptu vytvořit i perfektní roládu:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Dunajské vlny podle Josefa Maršálka: Dvoubarevný moučník s višněmi a vanilkovým krémem chutná skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečená tvarohová pochoutka s piškoty: Našlehaný a ochucený tvaroh báječně osvěží a božsky chutná, dort je přitom tak snadný
Na Matějskou jen s plnou peněženkou: Cukrová vata za 250 Kč, smažák za 185 Kč a perníkové srdce stojí 450 Kč
Nepečený piškotový dort podle Josefa Maršálka nadchne každé dítě: Dejte si pozor na opatrné míchání krému, radí cukrář