Štrúdl podle babičky Terezy Bebarové: Je z dvojího těsta a chutná božsky, říká moderátorka Peče celá země
16. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Tereza Bebarová se již potřetí ujala role moderátorky pořadu Peče celá země. Stejně jako její kolega Václav Kopta si postupem času udělala ke sladkému vztah, který jí prvotně chyběl. Jak se ale svěřila pro web Toprecpety.cz, na štrúdl své babičky ovšem nedala dopustit ani v době, kdy si přísně hlídala svou stravu.
Láska k pečení
Pečení dnes k Tereze Bebarové již neodmyslitelně patří. Nejenže moderuje pořady Peče celá země a Buchty po ránu, jejichž druhá série se na České televizi rozjede od začátku února. Ráda peče i doma a snaží se neustále zdokonalovat.
„Začalo to nenápadně, když jsme si s partnerem za covidu vymysleli pořad s Josefem Maršálkem „Čas na TE.BE.“, jenž se neustále reprízuje na televizi Mňam a vznikly z něj dvě knížky Čas na pečení. Tehdy jsem si chtěla aktivně sama odpéct všechny prezentované recepty,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Tereza.
Mohlo by vás zajímat
Je to jenom chemie
Postupem času tak odhalovala tajemství, spojená s pečením, a dnes je podle svého moderátorského kolegy Václava Kopty na úrovni profesionálů. Sama Tereza nechápe, proč se někteří lidé pečení tak bojí. „Je to jenom chemie. Musíte pochopit postupy, vydržet někdy neúspěch, ale hlavně najít tu chybu,“ vysvětluje populární moderátorka.
Pečený skvost
Přestože podle svých slov zatím nenarazila na pokrm, který by se bála upéct, třeba kvůli složitosti postupu, na závin její babičky z dvojího těsta myslí často. „Na ten jsem se vždycky strašně těšila,“ říká Tereza a nabízí čtenářům webu Toprecepty.cz recept.
Štrúdl podle babičky Terezy Bebarové
Na legendární jablkový závin z dvojího těsta podle babičky populární moderátorky budete potřebovat: Na 1. těsto - 120 g másla a 70 g hladké mouky. Na 2. těsto - 140 g polohrubé mouky, 50 g rozpuštěného vychladlého másla, 3 lžíce mléka, 1 vejce a špetku soli. Na náplň: 3 střední jablka, 2 lžíce rozinek, 1 lžíci strouhanky a 2 lžičky mleté skořice. Na dokončení: 2 lžíce mléka, hrst vlašských ořechů.
Jak na to?
- Suroviny na 1. těsto zpracujeme, zabalíme do fólie a dáme vychladit do ledničky.
- Suroviny na těsto č. 2 zpracujeme, také dáme na chvíli ve fólii vychladit, poté vyklopíme na vál a rozválíme. Rozválíme i první těsto (před válením pomoučíme, ať se nám nelepí na váleček), přiložíme na druhé těsto a společně srolujeme.
- Srolované těsto necháme ztuhnout v lednici. Ztuhlé těsto rozdělíme na 2-3 díly, jednotlivé díly rozválíme, posypeme lehce strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí a rozinkami.
- Záviny zatočíme, potřeme mlékem, popřípadě nasekanými vlašskými ořechy a pečeme na horkovzduch při 180 stupních zhruba 45 minut.
Do soukromí Terezy Bebarové můžete nahlédnout v naší fotogalerii:
Náš tip: Podle našeho videoreceptu můžete zkusit připravit kynutý tvarohový závin:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výborný rychlý jablečný štrúdl bez kynutí: Nadýchané těsto a šťavnatá náplň tvoří dohromady dokonalou dvojici
Peče celá země: Jak připravit dokonalý slaný dort? Podle těchto tipů jej zvládne každý, stačí jen toustový chléb a trocha fantazie
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Přečtěte si Zobrazit více
Pět tipů, jak správně skladovat vlašské ořechy: Nejlepší je nechat je ve skořápce, vyloupané zmrazit, překvapivě jdou i zavařit
Jednoduché mechové cupcakes: Recept na sladké mini dortíčky, které vás dostanou svou barvou a úžasnou chutí
Skořicový štrúdl podle videonávodu skvěle chutná a lahodí oku