Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Ořechový chlebíček s bílou čokoládou je vláčný díky jogurtu a chuť dodá i pomerančová kůra
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Jednoduchý sladký moučník, který se hodí na všední den i na neděli? Chlebíček! Receptů na jeho přípravu je mnoho, u nás doma jsme si oblíbili chlebíček ořechový, který je krásně vláčný a s polevou chutná i vypadá fantasticky.

Sladké chlebíčky 

Jestli je nějaký moučník ještě snazší než bábovka, pak je to právě sladký chlebíček. V podstatě se dá říct, že je to bábovka v jiné podobě. Na chlebíček stačí jen správná forma, obvykle hranatá, a vyzkoušený recept.

Co je u chlebíčku důležité? Vzhledem k tomu, že se těsto nalévá do hlubší formy, musí být chlebíček správně propečený, ale ne suchý. Vláčnost mu zajistí máslo, ořechy, podmáslí nebo jogurt.

Vyzkoušejte dnes recept, který je na přípravu tak snadný, že jej zvládne i začátečník. Nic nemusí kynout, není potřeba extra šlehat bílky, zkrátka postupně jen všechny suroviny smícháte a v dobře vymazané (nebo pečicím papírem vyložené) formě necháte upéct. 

Ořechový chlebíček s jogurtem

Na tento jednoduchý chlebíček budete potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 50 g mletých ořechů, 40 g strouhané bílé čokolády, 1 prášek do pečiva, 150 g moučkového cukru, 3 vejce M (pokojové teploty), 150 g změklého másla, 30-50 g rozinek či kandované pomerančové kůry naložených v rumu (stačí naložit hodinku předem) a 140 g řeckého vanilkového jogurtu (Milko 0%)

  1. Nejdříve ušlehejte máslo s cukrem do pěny. Pak po jednom vešlehávejte vejce.
  2. Smíchejte mouku s ořechy, čokoládou a kypřicím práškem. Rozinky s kandovanou kůrou sceďte. 
  3. Do vaječné směsi vešlehávejte sypkou směs a nakonec vmíchejte jogurt a okapané ovoce (rozinky a kandovanou kůru)
  4. Pečte v troubě předehřáté na 175 C v chlebíčkové formě vyložené pečicím papírem asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.
  5. Hotový chlebíček vyjměte, nechte chladnout ve formě ještě asi 5 minut a poté vyjměte z formy a nechte na mřížce zcela vychladnout. 
  6. Pokud chcete, ozdobte vychladlý chlebíček polevou. Na tu smíchejte 100 g moučkového cukru s trochou pomerančové šťávy. Po lžičkách přidávejte horkou vodu a vždy řádně vymíchejte dohladka, dokud nebude poleva hustá, lesklá, ale stále tekutá. Takovou polevou přelijte chlebíček a posypte kandovanou kůrou nebo oříšky. Polevu nechte zaschnout a podávejte.  

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie