Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Palačinkový dort s tvarohem, povidly a čokoládou chutná skvěle a připravit jej zvládne každý
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Palačinky patří k nejoblíbenějším moučníkům. A také nejsnazším na přípravu. Jednoduše z nich navíc vytvoříte dort. Prokládaný tvarohovým krémem a povidly a zalitý čokoládou chutná tak dobře, že ze stolu mizí rychlostí blesku

Základní recept na palačinky 

Minulý týden jsme psali o receptu na palačinky podle Zdeňka Pohlreicha. Právě tento recept mě inspiroval k vytvoření malinko jiné verze s přídavkem kakaa. Palačinky v základní verzi podle "velkého šéfa" jsou naprosto vynikající a můžu je směle doporučit. Recept na ně najdete zde

Když ale trošku uberete mouky a přidáte kakao, rázem vzniknou čoko palačinky, ze kterých snadno poskládáte vynikající dort. Kdo navíc miluje kombinaci čokolády a tvarohu, známou třeba z Míša řezů, ten si zaručeně pochutná. Já jsem přidala ještě povidla, aby byl výsledek zajímavější a šťavnatější. 

Nabízím tedy recept na palačinkový dort i své tipy na přípravu. 

Palačinkový dort s tvarohovým krémem 

Na těsto na palačinky budete potřebovat: 180 – 200 g hladké mouky, 20 g kakaa, špetku soli, 450 ml mléka, 3 vejce M, 3 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla a 1-2 lžičky cukru. Na krém: 350 g tvarohu, cukr dle chuti, povidla dle potřeby. Na dokončení: čokoládu, šlehačku, oříšky a mandlové plátky.

Jak na to? Všechny suroviny na palačinkové těsto důkladně prošlehejte. Nechte odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Pak rozehřejte pánev, pomocí mašlovačky ji potřete olejem a na pánev nalijte jednu naběračku těsta. Krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a pečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.

Jakmile budou všechny palačinky usmažené, odložte je bokem a nechte vychladnout. 

Tvaroh smíchejte s cukrem. Palačinky potírejte tvarohovým krémem a vrstvěte na sebe, občas palačinky promažte povidly. Tak se budou nepravidelně střídat vrstvy tvarohového krému a povidel. 

Hotový dort dejte na hodinku vychladit do lednice, pak přelévejte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte mandlemi, oříšky a šlehačkou. 

Moje tipy: 

  • Do těsta na palačinky se někdy také dává olej. Nemám s tím ale dobrou zkušenost a raději používám rozpuštěné a vychladlé máslo. Vždycky jen kvalitní a české. 
  • Máslo v těstě zajistí jeho pružnost, s těstem se vám bude lépe zacházet a lépe je také rozprostřete na pánvi do tenoučké vrstvy
  • Těsto vždycky nechávám odstát v chladu. Mouka se s ostatními surovinami propojí a palačinky se pak netrhají. Za mě je ideální udělat si těsto večer a druhý den ráno s ním pracovat. 
  • Suroviny, popsané v receptu výše, vystačí na malý dort. Dort na fotce je z dvojnásobné dávky.
  • Do tvarohu můžete vmíchat část ušlehané smetany, krém bude nadýchanější. 
  • Není nutné kupovat tvaroh v alobalu, bývá sušší a nemá tak hladkou konzistenci. Doporučuji proto tvaroh "ve vaničce". 
  • Při roztírání si dejte pozor, abyste tvaroh vždy rozetřeli po celé ploše palačinky, aby pak v řezu byla náplň stejnoměrná. 
  • Před konzumací je lepší nechat dort půl hodinky při pokojové teplotě, chutná pak lépe. 
  • Pokud byste dělali dost den předem, je to možné, ale pak jej dejte do lednice bez polevy a zakrytý potravinářskou folií. Palačinky mají tendenci vysychat a tvrdnout. Nejlepší je proto dělat dort ráno a podávat jej ten den. 
  • Do klasického těsta na palačinky nedávám cukr, protože se pak palačinky mohou snáze připalovat, ale v případě kakaového těsta je cukr nutný, jinak jsou palačinky málo sladké a lehce nahořklé. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více