Holka u plotny radí: Palačinkový dort s tvarohem, povidly a čokoládou chutná skvěle a připravit jej zvládne každý
23. 1. 2024 Vaření
Palačinky patří k nejoblíbenějším moučníkům. A také nejsnazším na přípravu. Jednoduše z nich navíc vytvoříte dort. Prokládaný tvarohovým krémem a povidly a zalitý čokoládou chutná tak dobře, že ze stolu mizí rychlostí blesku
Základní recept na palačinky
Minulý týden jsme psali o receptu na palačinky podle Zdeňka Pohlreicha. Právě tento recept mě inspiroval k vytvoření malinko jiné verze s přídavkem kakaa. Palačinky v základní verzi podle "velkého šéfa" jsou naprosto vynikající a můžu je směle doporučit. Recept na ně najdete zde.
Když ale trošku uberete mouky a přidáte kakao, rázem vzniknou čoko palačinky, ze kterých snadno poskládáte vynikající dort. Kdo navíc miluje kombinaci čokolády a tvarohu, známou třeba z Míša řezů, ten si zaručeně pochutná. Já jsem přidala ještě povidla, aby byl výsledek zajímavější a šťavnatější.
Nabízím tedy recept na palačinkový dort i své tipy na přípravu.
Mohlo by vás zajímat
Palačinkový dort s tvarohovým krémem
Na těsto na palačinky budete potřebovat: 180 – 200 g hladké mouky, 20 g kakaa, špetku soli, 450 ml mléka, 3 vejce M, 3 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla a 1-2 lžičky cukru. Na krém: 350 g tvarohu, cukr dle chuti, povidla dle potřeby. Na dokončení: čokoládu, šlehačku, oříšky a mandlové plátky.
Jak na to? Všechny suroviny na palačinkové těsto důkladně prošlehejte. Nechte odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Pak rozehřejte pánev, pomocí mašlovačky ji potřete olejem a na pánev nalijte jednu naběračku těsta. Krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a pečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
Jakmile budou všechny palačinky usmažené, odložte je bokem a nechte vychladnout.
Tvaroh smíchejte s cukrem. Palačinky potírejte tvarohovým krémem a vrstvěte na sebe, občas palačinky promažte povidly. Tak se budou nepravidelně střídat vrstvy tvarohového krému a povidel.
Hotový dort dejte na hodinku vychladit do lednice, pak přelévejte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte mandlemi, oříšky a šlehačkou.
Moje tipy:
- Do těsta na palačinky se někdy také dává olej. Nemám s tím ale dobrou zkušenost a raději používám rozpuštěné a vychladlé máslo. Vždycky jen kvalitní a české.
- Máslo v těstě zajistí jeho pružnost, s těstem se vám bude lépe zacházet a lépe je také rozprostřete na pánvi do tenoučké vrstvy.
- Těsto vždycky nechávám odstát v chladu. Mouka se s ostatními surovinami propojí a palačinky se pak netrhají. Za mě je ideální udělat si těsto večer a druhý den ráno s ním pracovat.
- Suroviny, popsané v receptu výše, vystačí na malý dort. Dort na fotce je z dvojnásobné dávky.
- Do tvarohu můžete vmíchat část ušlehané smetany, krém bude nadýchanější.
- Není nutné kupovat tvaroh v alobalu, bývá sušší a nemá tak hladkou konzistenci. Doporučuji proto tvaroh "ve vaničce".
- Při roztírání si dejte pozor, abyste tvaroh vždy rozetřeli po celé ploše palačinky, aby pak v řezu byla náplň stejnoměrná.
- Před konzumací je lepší nechat dort půl hodinky při pokojové teplotě, chutná pak lépe.
- Pokud byste dělali dost den předem, je to možné, ale pak jej dejte do lednice bez polevy a zakrytý potravinářskou folií. Palačinky mají tendenci vysychat a tvrdnout. Nejlepší je proto dělat dort ráno a podávat jej ten den.
- Do klasického těsta na palačinky nedávám cukr, protože se pak palačinky mohou snáze připalovat, ale v případě kakaového těsta je cukr nutný, jinak jsou palačinky málo sladké a lehce nahořklé.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 21 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte Kodaň: Kde koupíte nejlepší krevetové chlebíčky, kam zajít na tržnici a co si přivézt domů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář