Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meruňky naslano: Zkuste je v kombinaci se sýrem, s jehněčím nebo pro přípravu dipu!
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Sezona meruněk pořád ještě neskončila. Pokud už máte dost kompotů a jiných zavařenin, zavařte si s námi jinak! Zkuste připravit slané dobroty, kombinované s tímto ovocem. Meruňky parádně ochutí maso nebo rýži!

Ovoce s masem

V gastronomii to není žádná novinka. Ostatně, vzpomeňme na svíčkovou s brusinkami, švestky ve slanině nebo legendární kuřecí prsa s broskví. Podobně se můžete pokusit kombinovat s masem i meruňky. K nim chuťově ladí zejména drůbež, ale taky vepřové či skopové nebo jehněčí maso. Právě varianta jehněčího s meruňkami je typická pro vaření v severní Africe. Marocký tajine se bez nich neobejde, ale meruňky se při zvláštních příležitostech dávají i do tuniského kuskusu.

Chutney nebo dip

Meruňky se svou výraznou sladkokyselou chutí parádně hodí i pro přípravu různých omáček a dipů, nebo dokonce k nakládání masa. Rozvařené meruňky s cukrem, dalšími druhy ovoce, případně i v kombinaci s cibulí a česnekem jsou výborné ke grilovanému masu, na hranolky, nebo k minutkovým steakům. Meruňkovou omáčku si můžete udělat jak z čerstvých, tak ze sušených plodů, a buď ji připravit k okamžité konzumaci, anebo ji zavařit. Potom je to i vhodný „jedlý dárek“.

Pečené nebo grilované

Grilujete rádi a už nevíte, co byste položili nad žhavé uhlíky? Ovoce či zelenina parádně zpestří obvykle „masový repertoár“. A právě třeba pečené nebo grilované meruňky můžete podávat s kozím nebo ovčím sýrem, případně jako součást zeleninového salátu. Anebo zkuste meruňkový špíz se slaninou, i tahle kombinace je skvělá. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více