Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?

11. 6. 2021 16:09

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz
Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité suroviny vynechat, zpravidla největší potíže to způsobí při pečení. Mouka, cukr, vejce i mléko jsou naprosto základními složkami většiny moučníků. Naštěstí se dají celkem dobře nahradit, což se může hodit i v případě, že vám něco z toho nečekaně dojde, třeba na chalupě.Jak si s takovou situací poradit?

Bez cukru  

Jakkoliv jsou moučníky sladké a je to jejich podstata, dá se sladká chuť zajistit i jinými surovinami než cukrem. Kromě umělých sladidel je to například sušené ovoce, ale stejně tak sladí i ovoce čerstvé, případně některé druhy zeleniny či některé mouky, jež jsou přirozeně nasládlé. Ostatně, i slavný mrkvový dort se začal péct proto, že byl nedostatek cukru a touhle sladkou zeleninou se cukr při pečení nahrazoval. Podobně se o sladkost postará třeba dýně; zkuste si s námi upéct dýňový koláč s tvarohem. Nepoznáte, že mu něco chybí.   

Bez vajec  

Vajíčka slouží v moučníku jako docela dobré pojivo, ale také jako zdroj tuku, vláčnosti a chuti. Ale co když zrovna došla? Dá se to zvládnout. Vejce v těstě nahradí olej, nastrouhaná jablka, arašídové máslo, banán, lněná semínka nebo strouhané brambory či cuketa. Pomáhá i cizrnová mouka, tofu nebo již dobře známá směs Hraška. Z cizrnové vody (aquafaba) lze udělat docela slušnou náhradu bílkového sněhu a upéct tak vegetariánské pusinky. Přibližně 25 až 30 ml cizrnové vody nahradí jeden vaječný bílek. Použít můžete i obyčejný pudinkový prášek. Jedna lžička pudinkového prášku a jedna lžička oleje postačí jako náhrada za jedno vejce. A tak můžete s pudinkem dokonce upéct i žloutkové řezy zcela bez žloutků.

Bez lepku

Bezlepkové potraviny i pečení zažívají boom. Částečně je to tím, že někteří lidé lepek kvůli celiakii opravdu nemohou, a částečně tím, že se pro bezlepkovou dietu dobrovolně rozhodli. Každopádně, poptávka po pečivu a moučnících tohoto typu stoupá. Nahradit mouku při pečení není zas takový problém. Existují mouky ořechové, ze semínek anebo z různých druhů ovoce, které jsou přirozeně bezlepkové, případně jsou na trhu samozřejmě i speciální pšeničné mouky, respektive pečící směsi bez lepku. Jednou z dobrých možností je mouka pohanková, která je nejen přirozeně bezlepková, ale také mimořádně zdravá. Zkuste si podle našeho receptu upéct třeba pohankové muffiny s vlašskými ořechy anebo luxusní pohankový biskupský chlebíček. Pokud vám nevyhovuje pohanková chuť, otestujte mandlový piškot se skořicí.

Bez mléka

Zrovna mléko nahradíte docela lehce. Stačí použít rostlinné alternativy anebo jednoduše nahradit v receptu tekutinu vodou či minerálkou. Ochutnejte třeba vynikající jáhlový makovec, který je nejen bez mléka, ale také bez lepku a bez vajec! Poznáte, že upéct dobrou buchtu lze, i když v ní bude něco tradičního scházet.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Nejlepší saláty do horkého počasí: Vídeňský bramborový zasytí, fit těstovinový osvěží

Horké počasí není zrovna dvakrát ideální pro pojídání guláše se šesti. V létě si přes den spíš…
Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Co s plonkovou suchou rýží? Připravte si indonéskou specialitu Nasi Goreng!

Také se vám někdy stane, že při vaření neodhadnete množství rýže a ta pak zbude? Přitom právě rýže…
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty

Třešňová bublanina je dobrota, kterou neurazíte žádnou návštěvu. Nadýchané sladké těsto a šťavnaté…
Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Holka u plotny radí: Jak udělat skvělou, sametovou kaši (nejen) z brambor

Bramborová kaše neboli bramborové pyré patří k nejoblíbenějším přílohám. Ovšem brambory ani zdaleka…
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!

Milujete karbanátky, protože jsou šťavnaté a dají se případně vzít tak akorát do ruky? Pokud je…
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy

Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy

Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste zrovna na chalupě bez kuchyňské váhy nebo se vám…
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!

Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!

Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech dodržovat má. Ale co když vám voda už trochu leze…
Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete

Nejlepší čokoládové dezerty na léto: Z luxusního fondantu i krémové zmrzliny roztajete

Patříte-li mezi milovníky čokolády, asi se téhle lahůdky nevzdáte ani v horkém počasí. Proto jsme…