Jak na slovenské masopustní šišky: Chuť vylepšují rozinky naložené v rumu, o vůni se postará obalení ve skořicovém cukru
14. 2. 2023 Vaření
K českému masopustu patří koblihy, na Slovensku zase milují šišky. Dělají je v různých verzích, kromě klasických kulatých jsou u nich populární i ty v podobě nadýchaných pletenců. Připravují se také z kynutého těsta, ale aspoň je nemusíte plnit. Nakonec je totiž jen stačí obalit ve skořicovém cukru.
U nás koblihy, na Slovensku šišky
Jestli je nějaká země, kde slaví masopust téměř stejně jako u nás, je to na Slovensku. A stejně jako u nás, mají na Slovensku v oblibě dozlatova osmažené koblihy, kterým ovšem říkají šišky. Nejde však o jiný moučník, název šišky se na Slovensku používá pro jakékoliv koblihy bez ohledu na jejich tvar.
Zatímco u nás ale bývají koblihy obvykle krásně kulaťoučké a plněné marmeládou, na Slovensku je poměrně často kynuté těsto tvarují i do podoby válečků, které se pak splétají do pletýnek. Díky jejich tvaru je pak název šišky o něco výstižnější.
Mohlo by vás zajímat
Koblihy z Koreji
Masopustní pletence nejsou ovšem jen slovenskou specialitou, smažené pletýnky obalené v cukru se často připravují i u nás a seženete je i v českých obchodech. Zajímavostí však je, že na podobném pečivo si pochutnávají téměř na opačném konci světa v jihovýchodní Asii.
Korejské šišky kkwabaegi, čínské mahua nebo japonské sakubei se nápadně podobají těm slovenským nebo i českým, a ty korejské se dokonce i obalují ve směsi cukru a skořice. Jen místo běžné pšeničné mouky se do nich často používá rýžová.
Smažené skořicové pletýnky
Chcete-li se držet tradičních receptů, připravte si klasické masopustní šišky z pšeničné mouky. Kynuté těsto je podobné tomu na koblihy, pokud do něj ale ještě navíc přidáte rozinky naložené v rumu, budou pletýnky chutnat ještě lépe a navíc budou díky rumu i krásně vonět.
Budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 80 g rozpuštěného vlažného másla, špetku soli, 200 ml vlažného mléka, 2 žloutky, 5 lžic rumu, 30 g čerstvého droždí, citronovou kůru dle chuti, 20 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, rozinky namočené v rumu nebo ořechy či mandle, moučkový cukr na obalení nebo směs krupicového cukru a skořice.
Postup: Mouky smíchejte v míse, uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypejte cukr krupici a nalijte část mléka. Mléko trochu zamíchejte na řídkou kašičku a nechte vzejít kvásek.
Pak přidejte na jiné místo, než je droždí, sůl, ke kvásku pak vlažné máslo, rum, kůru, vanilkový cukr, žloutky, zbytek mléka a rozinky namočené v rumu nebo nasekané ořechy. Vše dobře promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte ho kynout v teple pod utěrkou cca 45 minut.
Z vykynulého těsta odkrajujte kousky a na pomoučeném vále z nich vyválejte tenké válečky, přehněte je v polovině a stočte do spirály. Opět nechte na stole krátce kynout a nakonec smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (ne příliš zprudka) dozlatova z obou stran. Hotové šišky nechte okapat na ubrousku. Ještě vlažné je posypejte moučkovým cukrem nebo obalte ve skořicovém cukru.
Trochu jiné šišky z Pojizeří
Pokud si při zmínce o šiškách představíte klasické bramborové šišky, tak vězte, že i ty se o masopustu občas dělaly. Doloženy jsou třeba v oblasti Jizerských hor nebo v Českém ráji. A jak je připravíte?
Budete potřebovat: 750 g vařených brambor, 10 g soli, 2 vejce, 2 lžíce octa, 100 g krupicového cukru, 150-200 g hrubé mouky, 120 g strouhanky a 150 g sádla.
Postup: Na vál nastrouhejte uvařené a vychladlé brambory, zasypejte je solí, krupicovým cukrem a moukou, přidejte vejce a ocet a vypracujte pevné těsto. Vyválejte z něj delší válečky, z nich odkrajujte malé kousky, které ještě zakulaťte, aby měly tvar stejnoměrných šišek.
Postupně je vkládejte do hrnce s dostatečným množstvím horké osolené vody a vařte je asi 4 minuty. Z hrnce je vyjměte cedníkem a nechte okapat. Osmahněte strouhanku na sádle, dejte ji do pekáče a vložte do ní ještě horké šišky. Obalte je ve strouhance pomocí potřásáním pekáčem a ještě zapečte krátce v troubě.
Náš tip: Místo šišek si můžete připravit i klasické masopustní koblihy podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den rozinek
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na dokonale nadýchané koblihy podle Josefa Maršálka: Díky receptu i tipům od slavného cukráře se povedou úplně každému
Jednoduché tvarohové masopustní koblihy zvládneme snadno. Nemusejí se nechávat kynout a jsou krásně vláčné