Fašiangové šišky

adkas Kuchařka: adkas

30 porcí Sladká jídla 4 názory

Suroviny

700 g polohrubé mouky
35 g čerstvého droždí ( alebo 1 sacok suseneho)
5 PL práškoveho cukru
300 ml mléka
1 vajičko
3 žloutky
1 KL soli ( mensia)
70 g roztopeneho masla
1 vanilkovy cukr
50 ml rumu
mozno pridat nastruhanu pomarancovu koru
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mlieka odoberieme asi 100 ml, pridame 1 PL cukru a zahrejeme, ( nesmie byt horuce, inak sa drozdie zapari a nevykysne). Do vlazneho mlieka pridame drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou. Prikryjeme pokrievkou ( prip. malym tanierikom) a nechame vykysnut.

  2. Dame roztopit maslo, nechame ho ochladit.

  3. Do misy prosejeme muku a praskovy cukor, pridame vanilkovy cukor, sol a premiesame. Zvysne mlieko zohrejeme. Ked je kvasok vykysnuty pridame ho k muke. Pridame vajcia, rozpustene maslo, zohriate mlieko. Vypracujeme cesto. Pred koncom pridame rum a nastruhanu pomarancovu koru ( ja som nedavala) a znovu dobre premiesime. Cesto prikryjeme a nechame nakysnut cca 40 minut.

  4. Cesto rozvalkame na plat priblizne na hrubku prsta a formickou s priemerom 6-7 cm vykrajujem sisky. Koncom varechy urobime dierku a prikryte utierkou este nechame podkysnut cca 20-25 minut.

  5. V panvici ( na ktoru mame pokrievku, prip. pouzite kastrol) rozohrejeme olej, stiahneme na nizsi plamen a polozime sisky do oleja vrchnou stranou dolu ( strana, ktora bola na doske hore, bude v oleji). Prikryjeme a pecieme pod pokrievkou asi 1.5 - 2 minuty a potom otocime a druhu stranu pecieme uz odkrytu priblizne rovnako dlho. Je dolezite piect ich na miernejsom ohni, pretoze v horucom oleji by sa korka hned upiekla a prostriedok by ostal surovy. Vyberieme na papierovu utierku, aby odsala tuk.

  6. Posypeme praskovym cukrom a podavame .
    Dobru chut!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 72 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Fašiangové šišky

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    jen jsem naprázdno polkla:yes::-D

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Irrena:Když do těsta přidává rum tak ne;-).

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Vypadají úžasně:yes::yes::yes::yes:Když se smaží ne v moc horkém oleji, nejsou pak hodně nasáklé tukem?

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

Tématické fráze: šišky šišky recept fašiangove recepty cesto na sisky top recepty šišky šišky recept na cesto recept na dobre sisky sk. šišky.sk sisky recepty fašangové šišky recept recept na šišky šisky sk recept pecieme sisky recepty varecha .sk šišky šišky recept sk fašangové šišky sisky recepty sk šišky recept.sk sisky s nutelou rychle sisky