Mák a švestky, to je hezký! Dokonalá kombinace nejlépe vynikne na křehkém koláči s tvarohem
22. 10. 2023 Vaření
Některé ingredience k sobě prostě patří. A stejně jako se k jahodám hodí vanilka a jablíčka nejlépe dochutí skořice, tak přesně tak ke švestkám pasuje mák. Tato kombinace je zkrátka léty prověřená a objevuje se nejen v mnoha receptech staročeské kuchyně, ale i v těch modernějších.
Chuť švestek vylepší mák
I když se sezona švestek už chýlí ke konci, stále je někde možné otrhávat poslední zbytky úrody. Ne nadarmo jsou švestky jedním z nejtypičtějších podzimních druhů ovoce. Právě podzim je časem, kdy se pečou převážně švestkové koláče nebo se z fialových plodů vaří povidla.
Sladké a šťavnaté švestky jsou vynikající samy o sobě, ještě víc ale jejich chuť vynikne, když je doplníte nějakým kořením, třeba skořicí stejně jako jablka. Ještě lépe se k nim ale hodí mletý mák, který právě výborně kontrastuje k šťavnatými švestkami.
Mohlo by vás zajímat
Mák jako česká superpotravina
Mák je jednou z tradičních náplní do buchet a koláčů. Ostatně, je považován za naši superpotravinu pro vysoký obsah vitaminů a minerálů. Nejlepší je používat ten český, který patří k nejkvalitnějším. Doporučuje se rovněž kupovat raději nemletý a namlít si ho až doma, ten mletý totiž rychle žlukne a má pak nepříjemně hořkou chuť. Pokud už koupíte mák mletý, raději jej po otevření skladujte v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Švestky zvláční makovou nádivku
Z máku se nejčastěji dělá maková nádivka, která se pak dává jako náplň do koláčů, frgálů, závinů nebo rohlíčků. Mák se přidává i rovnou do těsta a výsledkem je maková bábovka, dortový korpus či obyčejný koláč na plech. A pokud nemáte náladu na pečení, můžete jím jednoduše posypat šišky, škubánky nebo nudle.
S cukrem a rozehřátým máslem jde o dokonalé spojení. Hlavně u různých makových náplní je třeba dbát na to, aby nebyly moc suché, tuhé a drobivě, proto se vyplatí k máku přidat něco na zvlhčení a zvláčnění. Kromě mléka to může být rum, dobře právě poslouží i ovoce, třeba právě švestky.
Proč spojit mák se švestkami?
Kombinaci máku a švestek měly už kdysi dávno v oblibě naše babičky. Nepoužívaly ji ovšem jen tak pro nic za nic. Kromě toho, že toto spojení dobře chutná, má i jisté zdravotní benefity. Mák je totiž bohatý na tuky, které pomáhají vstřebávat vitaminy ze švestek, jež jsou právě dobře rozpustné právě v tucích. A do jakých dezertů tedy můžete mák a švestky použít?
Kynuté koláče s mákem a švestkami
Kombinaci máku a švestek je nejlepší využít do klasických českých či moravských kulatých koláčů z kynutého těsta. Místo cukru se totiž na oslazení makové nádivky výborně hodí švestková povidla, která jí navíc dodají i lehce nakyslou chuť.
Makovou náplň pak můžete doplnit i čerstvými švestkami. Ty koláč navíc příjemně osvěží. Chcete-li nádivku voňavější, můžete do ní přidat nastrouhaný perník a trochu rumu.
Náš tip: Vyzkoušejte třeba tyto kynuté bochánky s mákem a švestkami.
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
Mák je vynikající možností, jak vylepšit švestkový koláč na plech, ať už upečený z kynutého, křehkého nebo litého těsta. Ve spojení se švestkami a tvarohem, jde o dokonalou kombinaci. Koláč, který vidíte na úvodní fotce tohoto článku a který je mezi čtenáři našeho webu velice oblíbený, obsahuje právě tuto kombinaci.
Náš tip: Připravte si křehký koláč s makovou nádivkou, švestkami a tvarohem podle ověřeného receptu.
Nudle s mákem…a švestkami
Švestky jsou výbornou ingrediencí, kterou vylepšíte obyčejné nudle s mákem. Švestky stačí jen trochu podusit na másle s cukrem a nechat lehce zkaramelizovat. Pak už je jen přidáte k vařeným nudlím posypaným mákem a cukrem a zalijete rozpuštěným máslem. Pokud byste si chtěli pokrm ještě trochu vylepšit, je další možností přidat i trochu tvrdého nastrouhaného tvarohu.
Náš tip: Pokud dáváte přednost spíš šiškám, zkuste třeba tyto makové a doplňte je rozvařenými švestkami.
Mohlo by vás zajímat
Na knedlíky místo tvarohu mák
Makový posyp je rovněž vhodný na švestkové knedlíky. Ty můžete udělat nejen z kynutého nebo tvarohového těsta, vynikající jsou i švestky zabalené v bramborovém těstě. Místo tradiční směsi tvarohu a cukru pak můžete knedlíky posypat mletým mákem, který rovněž smícháte s cukrem a nakonec vše zalijete rozehřátým máslem. Přímo omamné vůně dosáhnete, když do másla přilijete trochu rumu.
Náš tip: Máte-li ještě švestky, uvařte si třeba tyto švestkové knedlíky a posypejte je mákem.
Do kaší i do rychlých dezertů
Spojení máku se švestkami lze využít i do dalších pochutin, třeba do kaší nebo jednoduchých dezertů, které připravíte třeba tak, že švestky necháte zkaramelizovat na pánvi na másle. Přidat můžete i trochu skořice a pak vše jen na talířku posypete mákem. Aby dezert vypadal svátečnější, můžete jej ozdobit zakysanou smetanou. Nebo místo makové posypky můžete použít domácí makovou zmrzlinu.
Náš tip: Připravit můžete rovněž tuto vynikající žemlovku s mákem a švestkami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Doba maková: Český mák je vysoce kvalitní, má příjemnou vůni, nasládlou chuť a nejlepší je umlít ho až před použitím
Skvělé švestkové kombinace: Zkuste ovoce spojit s mákem, vanilkou, rumem nebo slaninou!
Slovácké laty: Tenké bramborové placky báječně chutnají nasladko s povidly a mákem. Jejich příprava je rychlá a snadná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Švestkový koláč s mákem a křupavou drobenkou: Ostřejší chuť mu dodají mleté ořechy a z litého těsta je rychlý a jednoduchý
Valašská lepiduša: Bramborová specialita s mákem a povidly potěší milovníky sladkého a vyjde na pár korun
12 nejlepších švestkových koláčů: Zkuste to bez vážení, s tvarohem, pudinkem nebo s mákem!