

Kynuté bochánky s mákem a švestkami
Suroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- 3 PL cukru
- 65 g rozpuštěného tuku (Hery)
- 1/2 vanilkového cukru
- trochu citronové kůry
- špetka soli
- Náplň:
- naše oblíbená mak - dle zvyklostí
- švestky nebo jiná - tvaroh, povidla - jablečná či švestková, ...
- vejce na potření
Postup přípravy receptu
Trochu mléka odlijeme, lehce zahřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít.
Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme kvásek a zpracujeme na těsto. Necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
Z těsta ukrojíme kousek, vytvarujeme na placičku, doprostřed dáme lžičku makové náplně, na to položíme 2 půlky švestek. Zabalíme a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova (cca 200°C, 15 minut).
Poznámka od kuchařky
Těsto jsem kdysi někde našla, trošku upravila a už se u nás zabydlelo ... a náplň jsem chtěla vyzkoušet kombinaci švestek a máku ... pokud je tady něco podobného, tak se omlouvám, ale nic jsem nenašla ...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynuté bochánky s mákem a švestkami
-
Montanko to se Ti povedlo
Takovou náplň znám na litý koláček na plechu a zabalené do bochánku se mi moc líbí
+14
-
Tohle pekla maminka, ajá to peču celý život taky, říkáma tomu buďáky. Máme rádi i jablečný nebo hruškový. Do těsta ale vždy dávám vajíčka.
-
-
A to těsto je bez vajec?
-
Povedené. +bodík 12
-
Hmm, to je nádhera!!
-
ty jsou nádherné
-
Vypadají moc hezky ty bochánky, ale příjde mi, že budou takové tužší. Nedávno jsem pekla podobné, a za dva dny byly bochánky hodně tuhé a vypadaly úplně stejně, jak vcelku tak i po rozkrojení.
-
mák a švestky zabalené v kynutém těstě.. pohádka pro mé chuťové poháry
-
-
Bochánky jsou parádní
a budou i parádně chutnat
-
Ty jsou parádní
-
-
No to je paráda
Receptík ukládám a vyzkouším