Amarantová kaše se švestkami a mákem

petram Kuchařka: petram

Sladká jídla 5 názorů

Suroviny

1 šálek amarantu
2 šálky vody
6 půlek kompotovaných švestek
šťáva ze švestkového kompotu
2 lžíce mletého máku
cukr nebo jiné sladidlo dle chuti (dala jsem jen špetku stevie)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Amarant propláchneme na sítku a zalijeme dvojnásobným objemem vody. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 minut.

  2. Poté vmícháme na kostičky nakrájené švestky, mletý mák a několik lžiček šťávy z kompotu. Dosladíme dle chuti a ještě asi 3 minuty povaříme. Před podáváním kaši ozdobíme kousky kompotovaných švestek.

Poznámka

Nikdy jsem nebyla velký fanoušek amarantu, vadila mi jeho intenzivní chuť a vůně. V této kaši se ale obojí ztratí díky přidanému máku a švestkám a my si tak můžeme dopřát spoustu kvalitních bílkovin, železa (100 g amarantu obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a dalších minerálů. Jak amarant, tak mák, jsou navíc skvělými zdroji vápníku.

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Amarantová kaše se švestkami a mákem

  • zuzun zuzun

    Petram: jo, mak je skvelej, i troska dela divy. Jim ho se Shirataki nudlema, vzpominka na mladi:-D. Diky za odpoved, vim, co myslis, "ocasy" moc nemusim

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    zuzun: Za syrova asi ne, je tvrdý podobně jako jáhly nebo rýže. Oříškově trochu chutná, ale má takový intenzivní "ocas", který hodně lidí nemusí. Jak píšu, ani já jsem mu dlouho nemohla přijít na chuť, až než mě napadlo to trochu přebít právě tím mákem. A takhle dohromady už to bylo moc dobré.

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    Pekna kasicka:yes::-p, na maku a svestkach taky ujizdim. Jen si nepamatuju, da se jist amaranth i za syrova? Jestli chutna hodne po oriskach, tak nemam co resit:yes:

    Odpovědět

  • BUBAK BUBAK

    TAK TO BY ASI NEJEDLA

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

Tématické fráze: amarantová kaše amarant kaše amaranth recepty kaše z amarantu amarant na sladko amarant za syrova amarant recepty recepty amaranth jak chutná amaranth amarantová kaše buchta recepty na amarantovou kasí hrachova kaše s makem kaše z amarantové mouky amarantová mouka recept amarant kaše amarant kaše amaranth kaše amaranth co obsahuje kaše amarantová mouka recepty amaranth na sladko recepty