Noky a nočky: Zkuste je připravit jako zavářku do polévky, na sladko nebo jako přílohu k dušenému masu
Noky jsou tradiční italský pokrm, ale pocházejí už ze starého Říma. Na začátku to byly drobné kousky z bramborového těsta, které se podávaly k masu, přelité různými omáčkami. Dnes jsou noky, gnocchi, halušky nebo špecle rozšířeny po celém světě.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravují přílohové noky
Těstíčko na noky zpracujeme vařečkou, dokud nemá polotuhou konzistenci. Do vařící osolené vody vhazujeme noky, které seškrabáváme z prkénka nebo je protíráme sítem na noky. Větší noky můžeme tvarovat dvěma lžicemi a pak je vkládáme opatrně do vařící vody. Necháme povařit, dokud všechny nevyplavou, scedíme je a podáváme k dušeným masům typu perkelt a paprikáš.
Zavaření noků do polévek
Na zavářku nemusíme použít mléko ani vodu, pokud nepotřebujeme zředit příliš tuhé těsto. Místo mouky můžeme použít dětskou krupičku. Vymícháme směs potřebné hustoty, kterou nastrouháme na struhadle a zavaříme do polévky. Měkké těsto protřeme sítem na halušky nebo přes hrubé struhadlo, položené přes kraj hrnce s polévkou. Řídkým těstem můžeme naplnit igelitový sáček, kterému ustřihneme špičku a vytlačujeme ven váleček těsta, který nožíkem utneme v délce, kterou potřebujeme.
Noky, podávané jako hlavní jídlo
Nejznámější z nich jsou bramborové halušky, tradiční slovenské jídlo, připravované s uzeným masem, slaninou, kysaným zelím nebo bryndzou. Podáváme je přímo z pánve nebo zapékané v troubě. Italské bramborové noky - gnocchi - přeléváme smetanovými omáčkami, přidáváme k nim kuřecí maso a mozzarelu a sypeme parmezánem. Německé špecle, podávané s masem nebo špenátem se na rozdíl od halušek nepřipravují z bramborového těsta.
Noky na sladko místo moučníku
Jaké známe noky kromě klasických
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 15 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 17 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 18 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 20 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Komentáře