Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak připravit gnocchi. Bramborové italské nočky jsou jemné, chutné a rychle uvařené. Poradíme nejlepší recepty
Pixabay

Bramborové noky gnocchi (vyslov ňoky) k nám přišly z Itálie a rázem se tyto syté polštářky staly velmi oblíbeným pokrmem. Jsou jiné než naše - jemnější a rychle uvařené. Poradíme, jak na ně, aby se podařily.

Můžeme je koupit většinou v docela dobré kvalitě chlazené nebo mražené. Stačí je jen krátce povařit podle návodu nebo opéct dokřupava na pánvi, čímž zároveň změknou. Jsou nedocenitelné, když máme málo času, ale domácí jsou domácí.

Jak vyrobíme těsto na gnocchi

Na 1 kg moučných brambor dáváme asi 300 g hladké mouky a 3 vejce.

Nejdříve je potřeba uvařit v osolené vodě brambory ve slupce. Dejte pozor, abyste je nerozvařili, měly by zůstat ještě pevné a slupka vcelku, nepopraskaná.

Uvařené scezené brambory hned oloupejte a umelte na masovém mlýnku nebo protlačte pákovým lisem na brambory. Doporučujeme mletí nebo lisování zopakovat, aby byly brambory opravdu jemné. Výsledkem by měla být stejnorodá provzdušněná hromádka. Uprostřed udělejte důlek, vlijte vejce a zasypte polovinou mouky. Těsto na gnocchi se nesolí! Rychle a lehce zpracujte na těsto, postupně přidávejte zbytek mouky, ale nepřežeňte to s ní, hlavní jsou brambory. Těsto nehněteme, jen lehce dáme dohromady, podobně jako když děláme křehké těsto na koláč. Mnoho mouky a důkladné hnětení těstu škodí. V této fázi vytvarujte a uvařte na zkoušku 1-2 kousky. Měly by po 2 minutách vyplavat na povrch. Pokud se nerozvařily, můžete vařit další. Pokud je těsto příliš měkké, přidejte opatrně ještě trochu mouky.

Jak gnocchi tvarujeme

Z těsta vyválejte „hady“ a nakrájejte kousky velké asi jako palec. Nasypte na vál malou hromádku mouky, každý kousek v ní lehce oválejte, lehce zmáčkněte mezi palcem a ukazovákem, aby vznikla prohlubeň. Vyboulenou stranou obtiskněte do nejhrubší stěny struhadla (na které strouháme brambory na bramborák nebo pečivo na strouhanku – takové ty ježky) nebo do něj obtiskněte obrácenou vidličku. Jde o to, abyste na noku vytvořili vzorek, na kterém dobře ulpí omáčka. Italové na tvarování mají dřevěnou rýhovanou destičku.

Jak gnocchi vaříme

Dáme vařit vodu do hrnce a výrazněji ji osolíme. Gnocchi vhazujeme po částech (asi 10 kusů) do vroucí osolené vody a vaříme jen, dokud nevyplavou (asi 2 minuty). Pak je vylovíme děrovanou naběračkou a pokud voda stále vaří, vhazujeme další. Správně uvařené gnocchi jsou měkké a nadýchané jako polštářky. Už uvařené nočky vložíme do termomísy nebo mísy nad hrncem s horkou vodou, zakryjeme pokličkou, abychom je udrželi teplé. Proti slepení je můžeme také vhazovat rovnou do připravené omáčky nebo pokapat máslem nebo olejem. Už by se ale neměly vařit.

S čím gnocchi podáváme

Gnocchi jsou nejlepší s omáčkami italského typu - sýrovými, smetanovými, ale i rajčatovými. Skvělé jsou opečené na oleji nebo na přepuštěném másle. Chutnají s bylinkami, špenátem, houbami i kuřecím masem.

 

 

Tento tip je užitečný  (9x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům