

Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
Suroviny 4 porce
- 600 g brambor syrových - nastrouhat na malé slzičce (lze i rozmixovat)
- 1-2 KL soli
- polohrubá mouka - podle potřeby
Postup přípravy receptu
Z nastrouhaných brambor slít vodu, trochu je i vymačkat a osolit.
Potom postupně přidávat mouku a pořádně vymíchat těsto.
Množství mouky je závislé na vlhkosti brambor.
Těsto musí být jen natolik tuhé, aby se noky nerozvařily, ale aby také po uvaření nebyly moc tuhé.
Nejlépe je provést zkoušku s jedním nokem - pokud se nerozvaří, mohou se zavařit i ostatní.
Lžicí namáčenou do vody vykrajovat noky a vhazovat je do vařící se osolené vody.
Když vyplavou, nechat je ještě pár minut vařit, pak je děrovanou naběračkou vyndavat (na zkoušku 1 rozkrojit) a rovnou házet do připraveného zelí, nejlépe promíchaného s výpečky.
Je také možné a lépe vypadající, když se dají samostatně do misky s rozpuštěným tukem, nejlépe se sádlem. V tuku se musí dobře obalit, aby se neslepily.
Poznámka od kuchařky
Část mouky lze nahradit škrobovou moučkou.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
-
Nadja:Jéé,Naďko
dělávám stejně,jen přidávám do mouky trošku prášku do pečiva.Vidím,že máš moje"Rychlé bramborové chlupáčky"v podobných
Fakt jsou chutné
-
Vladimír: Probůh, netahej sem "ňok" zase bude diskuze, jestli je to ňok nebo vídeňský knedlík
Nic ve zlém -
Vladimír:
nevím, zda zkomolené, ale noky dělávala už moje babička, možná i její babička, ale gnocchi u nás známe teprve pár let. Výraz noky vyjadřuje tvar.
V kuchařce "Bramborová kuchyně" z r.1912 uvádí také recepty na noky - rcp č.282 Krakovské noky a rcp 283 Noky v mléce. -
Vladimír: Aj u nás sa hovorí noky, nokerle, len je to niečo iné, nie zo zemiakov, ale múka+voda+vajíčko+soľ.
-
Po taliansky je názov "ňoky" (gnocchi),
po česky je to skomolené na "noky"? -
Severinka:
Dělám stejně, ale hlavně je nemíchám s červeným zelím - to opravdu nevypadá lákavě (na talíři každé zvlášť)
-
Jiří: díky, dobrá rada, příště vyzkouším.
-
Tak takhle dělám chlupáčky i já, akorát já dávám mouku hrubou
a vykrajuju malou lžičkou, jsou to takové hopsalky,naučila mě to manželova maminka a muž je má nejraději s nějakým masíčkem jen tak na sosíku
-
Dávám jedno vejce,velkou lžíci dělám chlupaté knedlíky, jak vyplavou a jsou hotové,naliji na ně studenou vodu,klesnou ke dnu,nejsou mazlavé.
-
Nadja: Já mám taky radši červené
-
jarda Kadic: nočky se neschovaly, ale obarvily se potvory, takže se zelím dost splývají. Obvykle dělám s bílým zelím, ale vnučka papá jen červené....
-
Takhle já “vyrábím“ halusky
a jak se ty mršky schovaly pod to pěkné červené zelíčko..