Voňavý perník na plech podle Josefa Maršálka chutná božsky: Ani do něj nepotřebujete vejce, říká cukrář
10. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Med je součástí pečení odedávna, proto se mu v nové epizodě populárního pořadu Buchty po ránu věnovali i jeho průvodci Tereza Bebarová a Josef Maršálek. Mimo jiné divákům ukázali, jak si připravit nadýchaný perník na plech, ve kterém hraje med podstatnou roli.
Domácí recepty
Jak upozornil Josef Maršálek hned na začátku pečení, vlastní recept na perník na plech má snad každá česká rodina. Ten, který populární cukrář představil v Buchtách po ránu, ovšem pochází z Francie. Jednou z jeho zvláštností je fakt, že do něj přijdou dva druhy mouky, z nichž jedna je žitná.
„Na tu já si potrpím,“ přiznala Tereza Bebarová. „Třeba chleba doma nedělám z jiné. Připravuji stoprocentně žitný kváskový chléb,“ dodala s tím, že žito je původní obilovina, ze které se dělaly také perníky a perníčky. To Maršálek potvrdil a doplnil, že jde o pro pekaře typickou surovinu.
Mohlo by vás zajímat
Perník praotcem cukrářských výrobků
Na perník je třeba si připravit litou hmotu. „Takže nejprve všechno sypké a poté všechno mokré,“ připomněla moderátorka pořadu Buchty po ránu. „Jde o litý perník, ve kterém máme obrovské množství medu, koření, a přitom tam není žádné vejce, což je u tohoto receptu taková trošku zvláštnost,“ dodal Maršálek.
Perník je podle jeho slov praotcem všech cukrářských výrobků. „Říká se dokonce, že perník našli v egyptských pyramidách,“ překvapil oblíbený porotce pořadu Peče celá země. Vysvětlil také, že med dělá perníky vláčnými, navíc během pečení mění barvu perníku ze šedé, kterou má prvotní hmota, do karamelové.
Perník s medem
Na perník na plech podle Josefa Maršálka budete potřebovat: Na perník: 240 g univerzální pšeničné mouky, 80 g žitné mouky, 320 g medu, 120 g třtinového cukru, 2 g soli, 120 g rozpuštěného másla, 140 g mléka, 14 g jedlé sody, 6 g perníkového koření, 4 g mletého anýzu a 8 g skořice. Na polevu: 200 g pudrového cukru a 1 dcl rumu.
Jak na to?
- Do mísy si navažte mouky. Přidejte všechny sypké ingredience, tedy skořici, anýz, perníkové koření, sůl, třtinový cukr a jedlou sodu. Vše pořádně zamíchejte.
- Nalijte mléko, přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a nakonec med. Promíchejte stěrkou dohladka.
- Hmotu vylijte do připraveného plechu, vyloženého pečicím papírem. S plechem dvakrát nebo třikrát uhoďte o stůl, aby se hmota dostala po celé šířce.
- Pečte pomalu na horkovzduch při 150-160 °C 25-30 minut. Vyzkoušejte špejlí.
- Když je perník upečený, připravte si na něj polevu. Do pudrového cukru přidejte rum a pečlivě zamíchejte. Rozetřete na perník, který může být ještě vlažný.
- Polevu nechte zaschnout a poté můžete servírovat.
Rady slavného cukráře:
- Do tohoto perníku by se hodilo sušené ovoce. Meruňky, švestky, rozinky, brusinky fíky či datle, nakrájené na malé kousky.
- Nejde o nijak vysoký perník, pokud byste ho takový chtěli, lehce zmenšete plech nebo zvětšete dávku hmoty.
- Na polevu použijte pudrový cukr, který je jemnější alternativou k moučkovému. Nejsou v něm cítit granulky cukru.
- Když do polevy dáte méně rumu, bude hustší a můžete s ní zdobit jednotlivé perníčky.
- Místo rumu můžete do polevy použít citronovou šťávu. Kyselé se k medu a perníku báječně hodí.
- Pokud dáte polevu na vlažný perník, rychleji se zatáhne, vykrystalizuje a vytvoří krustu.
Jak probíhalo natáčení Buchet po ránu, se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Dostali jste také chuť na perník? Vyzkoušejte hrnečkový podle našeho videoreceptu:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Voňavý perník na plech podle Josefa Maršálka chutná božsky: Ani do něj nepotřebujete vejce, říká cukrář
Vyrobili jsme doma žužu jako z pouti: S jahodovou příchutí vyšlo jen na 20 Kč, chutná skvěle a je bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 1 hodinou
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 13 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Kokosové sušenky (cookies)
Přidáno 14. 6. 2024 14:16
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek na křtu své další kuchařky: Mám hezký život a hezkou práci s hezkými lidmi, svěřil se cukrář
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Jak ozdobit perník. Od obyčejné snídaňové buchty po luxusní dezert pro hosty