Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Podle jednoho receptu uděláte perník nebo jahodovou buchtu s drobenkou. Jak na to?
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Taky máte rádi buchty na plech? Anebo dáváte přednost perníku? Následující recept může splnit obojí. Vyberte si, na co máte právě větší chuť a uložte si recept "dva v jednom".

Jahodové moučníky 

Co jiného teď péct, než právě dobroty s jahodami, když je zrovna sezona těchto sladkých šťavnatých plodů. Mezi velmi oblíbené patří jahodová bublaniny, řezy, ale i mnoho dalších dezertů nebo pečených moučníků. Ten, který vám dnes nabídnu, připomíná vláčný nadýchaný perník a vlastně by to i perník být mohl. Jenže není!

Něco mu chybí a něco přebývá. Chybí perníkové koření a přebývají jahody a drobenka. Ale pokud máte rádi perník, vlastně není nic snazšího, než právě jahody a drobenku ubrat a k základnímu receptu přidat lžičku perníkového koření. Mám vyzkoušeno obojí a obojí funguje a chutná parádně. Tak vám dnes nabízím recept "dva v jednom". 

Perník versus buchta s jahodami 

Ať už se rozhodnete pro perník nebo pro buchtu na plech, základní suroviny jsou v obou případech stejné. Takže budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 120 ml oleje
  • 3 vejce
  • 2 žloutky + sníh ze dvou bílků
  • 2 lžíce povidel
  • 2 lžíce kakaa (lze vynechat u jahodové verze)
  • 1,5 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Pro verzi jahodovou navíc potřebujete jahody a drobenku s mandlemi. Pro verzi perníkovou přidejte k 1-2 lžičky perníkového koření. Jak na to? Smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao a vanilkový cukr (případně i perníkové koření). Vmíchejte mléko, olje, vejce, žloutky a povidla. Na závěr zlehka vmíchejte sníh z bílků. 

Těsto vlijte do pekáče nebo na plech s vyššími okraji, pokud chcete, poklaďte jahodami a posypejte drobenkou. Recept na perfektní drobenku najdete tady. Buchtu (nebo perník) pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 40 minut. Špejlí zkoušejte, zda už je těsto hotové. Pokud špejle po vytahžené zůstává suchá, je hotovo. Buchtu (nebo perník) pak nechte krátce vychladnout na plechu, následně ji pomocí pečicího papíru opatrně vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce. 

Závěrečné zdobení: V případně jahodové buchty ji stačí jen pocukrovat, u perníku stačí totéž, anebo jej můžete polít čokoládovou polevou, případně citronovou a do ještě vlahé polevy nasypat drcené vlašské ořechy. Dobrou chuť!

Můj tip: Tohle těsto je univerzální dokonce ještě na více způsobů. Můžete je připravit podle záklandího receptu (s kakaem nebo bez), nalít na plech a upéct řezy, které pak jednoduše prokrojíte, spojíte marmeládou nebo krémem a polijete čokoládovou polevou. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více