Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketový perník: Vláčný a nadýchaný litý perník voní perníkovým kořením a čokoládová poleva moučník povýší na luxusní dezert
Zdroj: Toprecepty, mika59

Nevíte, co upéct na neděli? Došly vám nápady na moučníky a nechcete pořád opakovat stejný moučníkový repertoár? V právě probíhající sezóně cuket se přímo nabízí cuketový perník s čokoládovou polevou.

Jak na cuketu v moučníku

Cuketa je výborná zelenina (i když je ve botanicky ovoce), kterou nemusíme dávat jen do zeleninových jídel nebo k masu. Vynikající je i v moučnících, a vůbec to nepůsobí zvláštně. Obvykle bývá ve společnosti kakaa, případně ořechů, někdy se cuketa kombinuje i s mákem.

Ideální je sáhnout po mladé cuketě, kterou můžeme do moučníku nastrouhat celou včetně slupky. Při zpracování je třeba myslet hlavně na to, že velkou část cukety tvoří voda, kterou postupně zelenina uvolňuje.  

Jak dochutit cuketový perník

Základem dobrého perníkového těsta je vždy perníkové koření. Někdo si ho kupuje, ale chuť a vůně doma připraveného má sílu.

Základem domácího perníkového koření je skořice, významnou část tvoří i hřebíček. Mezi další ingredience pak patří anýz, badyán, fenykl, nové koření, někdy se používá i zázvor. Občas bývá v perníkovém koření i kardamom, muškátový oříšek, koriandr, nebo také vanilka. Recepty se velmi liší. Výslednou směs je nutné dobře podrtit v hmoždíři a pak umlít v mlýnku na koření. Nakonec koření a prosijeme. Je důležité, aby byla chuť směsi vyvážená a aby žádná složka nevyčnívala.

Aby perník hezky voněl, můžeme k němu přidat švestková povidla. Voňavý bude i s troškou rumu. 

Perník je upečený během chvilky. Někdo ho má rád samotný, jiný ho potírá pikantní (třeba rybízovou) marmeládou a výborné je navrch ještě dát polevu. Třeba čokoládovou.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak upéct cuketový perník s polevou

Na tento perník si přichystejte: 2 hrnky (každý á 250 ml) polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety, asi ½ hrnku mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, 2 lžíce povidel, 1 lžičku koření do perníku, 1 pečicí prášek do perníku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a pikantní marmeládu. Na polevu potřebujete: 250 ml smetany ke šlehání, 1 lžíci kakaa a 150 g hořké čokolády.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte suché ingredience včetně koření a pečicího prášku do perníku, přidejte nastrouhanou cuketu, zalijte mlékem a olejem. Do mísy rozklepněte vejce a nakonec přidejte kakao a rum. Vše dobře promíchejte, výsledkem by mělo být polotekuté těsto.

Připravte si hluboký plech, vyložte ho pečicím papírem a nalijte na něj těsto. Dejte do vyhřáté trouby. Upečení vyzkoušejte píchnutím špejle. Po vytažení na ní nesmí zbýt těsto.

Vyndejte cuketový perník z trouby a nechte vychladnout. Zchladlou buchtu potřete marmeládou. Polevu si připravte tak, že do menšího hrnce nalijete smetanu, přivedete ji k varu a pak v ní metličkou rozmíchejte kakao. Potom hrnec dejte stranou. Čokoládu nakrájejte na tenčí kousky nebo ji nastrouhejte a vmíchejte čokoládu do smetany. Míchejte do rozpuštění. Nechte ji mírně zchladnout, ale musí zůstat vlahá a tekutá, měla by být hustší. Polevu nalijte na vychladlý dezert a rovnoměrně ji rozetřete a dejte dobře vychladit.

Pokud budete chtít vyzkoušet něco netradičního, potřete buchtu jogurtovou polevou s ledovými kaštany.

Náš tip: Připravte si jednoduchý a rychlý perník podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více