Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem
Zdroj: Wikimedia Commons, By حسين علي قرياني - Own work, CC BY-SA 3.0

Patří rýže k vašim oblíbeným přílohám? A co si ji propašovat do dezertu? V arabské kuchyni jsou podobné dobroty poměrně běžné. Libanonský pudink je takovou vylepšenou verzí našeho rýžového nákypu. I když je jeho příprava trochu časově náročnější než u normálního pudinku, rozhodně stojí za to jej vyzkoušet. 

Rýžový pudink nejen z Libanonu

Meghli je jedním z oblíbených dezertů levantské kuchyně, jak se říká specialitám společným zemím tzv. Levanty, což je označení pro území ve východním Středomoří. Kromě Libanonu zahrnuje i Jordánsko, Sýrii, Izrael a Palestinu. O meghli se většinou mluví jako o libanonské specialitě, ale připravuje se i v dalších arabských zemích. Známý je i pod dalšími názvy, jako jsou moghli, meghleh, moghlie nebo karawiya. Název meghli znamená v arabštině vařený a odkazuje k dlouhé době vaření pudinku

Když se narodí miminko

Tento lahodný rýžový pudink si vás určitě získá svou výraznou kořeněnou chutí. Používá se do něj typické zahřívací koření, jako je skořice a zázvor. Proto není divu, že se dezert často připravuje během zimních měsíců, v Libanonu třeba i o Vánocích. Meghli je však hlavně specialitou, jež se vaří na oslavu narození dítěte v rodině.

Pudink se pak podává rodině a přátelům, kteří se přijdou podívat na miminko. S oblibou si jej ale vychutná i samotná maminka, neboť koření jako kmín či anýz zase pomáhají při nadýmání, což rovněž přijde při kojení vhod. Právě použití kmínu je u dezertu zajímavé. Jde totiž o náš klasický kmín, a ne ten římský, který je typický pro mnoho specialit arabské kuchyně

Pudink jen z rýže

Meghli je specifický tím, že se do něj na rozdíl od klasického pudinku nepoužívá kukuřičný škrob. Dostatečně hustou konzistenci zajistí rýžová mouka, z níž se pudink vaří. Pokud ji ale nemáte, snadno ji nahradíte i rýží, kterou rozmixujete na jemný prášek. Samotná příprava dezertu je pak poměrně snadná, jen zkrátka zabere víc času, který je třeba strávit v blízkosti sporáku, neboť je pudink třeba pravidelně promíchávat, aby se nepřichytil na dno hrnce. 

Jak připravit meghli?

Předností pudinku meghli je navíc to, že díky použití rýže neobsahuje lepek. A vzhledem k tomu, že se vaří ve vodě, je vhodný i pro vegany nebo alergiky na mléčné produkty. Pokud byste jej chtěli udělat trochu dietnější, můžete cukr vyměnit za nějaké zdravější sladidlo

Budete potřebovat: 300 g rýže, 1, 6 l vody, 200 g cukru, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku tlučeného anýzu, ¼ lžičky mletého zázvoru, 3 lžíce mleté skořice, blanšírované mandle, pinie, vlašské, pistáciové či lískové ořechy a kokos na ozdobu.

  1. Rýži umelte najemno v mlýnku na kávu nebo v mixéru a smíchejte s 0,4 l vody, Přidejte cukr, kmín a anýz. 
  2. Zbývající vodu přiveďte k varu, vlijte do ní rýžovou směs a ochuťte zázvorem a skořicí. Za stálého míchání vařte, až se začne pudink lepit na vařečku. Doba varu by měla být asi hodinu. 
  3. Hotový pudink přelijte do misek a hustě posypejte plátky mandlí a nasekanými oříšky podle chuti. Můžete přidat i kokos, případně ještě pudink přelijte javorovým sirupem a posypejte rozinkami. 

Náš tip: Pokud máte rádi rýži nasladko, můžete vyzkoušet i rýžový nákyp podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více