Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
6. 2. 2022 Vaření
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji dávají pokaždé, když ji mají v nějaké restauraci na jídelním lístku. Do její přípravy doma se moc lidí nehrne, ale vzhledem k tomu, že se dršťky již dají sehnat v řeznictví oprané, očištěné a dokonce předvařené, zas tak složité to není.
Musí být pořádně hustá
Dršťková polévka je jednou z nejoblíbenějších hospodských polévek. S rohlíkem či chlebem si ji vychutnáte jako malý oběd nebo vydatnější večeři a po ránu ji ocení i noční flamendři. Dokonalá dršťkovka má být pořádně hustá tak, aby v ní stála lžíce, plná drštěk, případně i trochu pikantní, a hlavně by měla příjemně vonět po majoránce a česneku. Připravuje se z vepřových, hovězích nebo skopových drštěk, tedy předžaludků, někdy také z žaludků a občas se i jako náhražka používají vepřové kůže. O dršťkovce se říká, že ji buď milujete nebo nesnášíte. Pokud patříte do druhé skupiny, ještě si ji můžete dát ve vegetariánské podobě. Velmi oblíbená je totiž i polévka, v níž dršťky nahrazují houby. Konzistenci drštěk nejvíc připomíná hlíva ústřičná, často se používá i kotrč, václavky nebo lišky.
Dlouhým vařením k lahodnější chuti
Jako dršťky byly vždy označovány podřadné vnitřnosti, pro ty kvalitnější se používá výraz droby. To ovšem nebrání tomu, aby se z nich dal udělat vynikající pokrm. Jedinou nevýhodou drštěk je, že jejich úprava a hlavně příprava na vaření je náročnější, tedy v případě, že si koupíte dršťky čerstvé. Pokud je to třeba, nejprve dršťky očistěte. To nejlépe uděláte tak, že je potřete hrubozrnnou solí, která z nich uvolní případné nestrávené zbytky. Na vyčištění je nejlepší malý kartáček, abyste se dostali opravdu všude. Poté dršťky důkladně opláchněte pod studenou vodou a ještě nejméně třikrát ve vodě properte. Dále z nich odřízněte všechny tmavé a tučné části. Pak je nakrájejte na menší kousky.
Některým lidem u drštěk vadí jejich specifický zápach, který je ostatně typický pro všechny vnitřnosti. Trochu zvláštní chuti a vůně dršťky zbavíte pomocí dlouhého vaření. Je třeba je vařit ve vodě až 30 minut, a to nejméně na třikrát. Čím vícekrát budete vařit, tím víc eliminujete jejich pach. Dršťky vždy nejprve vložte do vlažné vody, přiveďte ji k varu a od té doby vařte aspoň 15 minut. Po každém vaření je nutné vodu vyměnit za čerstvou. Až třetí vývar můžete případně použít dále do polévky. Lepší dršťkovou ale připravíte, pokud do ní použijete poctivý domácí hovězí vývar. Počítejte s tím, že se během vaření bude linout po místnosti možná trochu nepříjemný odér. Lehce jej zmírníte, když do vody přidáte česnek a rozmarýn. Chcete-li se vyhnout několikanásobnému vaření, můžete dršťky předem asi na hodinu namočit do mléka a nebudete je už muset tak dlouho vařit. Proces pak můžete urychlit i přípravou v tlakovém hrnci. Polévku budete mít rychleji na stole, když koupíte dršťky předvařené. I ty je ovšem nutné předtím, než se pustíte do samotné dršťkovky, povařit. Stačí jim ale už pouhých 30 minut, a to jen v jedné vodě. Když jsou dršťky měkké, můžete se pustit do přípravy polévky. Na ni stačí udělat základ jako na guláš – z cibule a mleté papriky, které osmahnete nejlépe na sádle. Zajímavější chuti dosáhnete pomocí uzené papriky a přidat můžete i trochu chilli. Pach drštěk přebije česnek a aromatické koření, jako je třeba majoránka. V některých verzích se do polévky přidávají navíc ještě kolečka klobásy.
Dršťky z celého světa
Dršťky kupodivu nejsou výsadou české kuchyně a v některých zemích jsou dokonce považovány za delikatesu. I když se v mnoha zahraničních kuchyních z drštěk také dělá polévka, většinou vypadá úplně jinak. Vyhlášenou specialitou z drštěk jsou Trippa alla Fiorentina neboli dršťky po florentinsku, které se vaří s kořenovou zeleninou a rajčaty. Ve Francii zase dršťky přidávají do klobásek andouillette a v Americe je dokonce smaží. Na dršťkové polévce si pochutnávají i v Bulharsku. Jejich polévka škembe čorba je ochucená česnekem, vinným octem a chilli papričkami a zjemňuje se mlékem. A i Bulhaři si tuto polévku s oblibou dávají jako vyprošťovák po náročném večírku. Nejblíž je české dršťkovce podobný maďarský pokrm Pacalpörkölt, který se spíš podobá guláši. Ani v něm ale nechybí paprika, cibule a česnek, takže lze usuzovat, že právě jím se možná naše dršťková inspirovala.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte Florencii: Pyšní se jednou specialitou, kterou byste ve městě zamilovaných určitě nečekali!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře
17. 2. 2022 07:37