Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt

magdalenka Kuchař: magdalenka

Pokrmy z vnitřností 13 názorů

Suroviny

1 000 g dršťky
1 cibule
olej
mletá paprika
1 zelená paprika
feferonka (nebo feferonkový krém)
1-2 rajčata
česnek
majoránka
sůl
libeček ňať (pokud máme)
maggi (jestli chceme)
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Držky dobre premývame v niekoľkých vodách, kým sú bez pachu. Uvaríme v tlakovom hrnci so soľou do mäkka. Po uvarení nakrájame na rezance. Prípadne si kúpime hotové predvarené a nakrájané - tie tiež zvyknem chvíľku prevariť.

  2. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, prípadne masti.

  3. Pridáme mletú papriku, nakrájanú papriku a paradajky, vložíme držky, podlejeme vývarom.

  4. Varíme, dochutíme feferónkou, cesnakom, dosolíme, ku koncu pridáme majoránku, tekuté korenie (Maggi), libeček.
    Jedlo je husté - nie je to polievka!

Poznámka

Najviac chutí s čerstvým bielym chlebom.

A pretože jedlo je pálivé, dobre padne pohár červeného.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 219 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Zlákal mě název pokrmu. Výsledek mě nenadchnul. Pravděpodobně neumím vařit. Pa. :-/

    Odpovědět

  • vasek vasek(neregistrovaný)

    Dřštky mam rad:-):-).Na husto nebo polevku to je jedno .Mnam:-):-):-):-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    winco::-D

    Odpovědět

  • winco winco(neregistrovaný)

    Bomba v puse , nemaju chybu:-D:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    rebeka: držky sú fajn...pán Rebečák je môj človek.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    nebudu já držkovat a bod ti hned musím dát.. zdraví i pan rebečák... držky, to on tuze rád:-8:-p;-):-D:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Totosan z Budapešti: Vďaka za zaujímavý komentár.
    V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
    Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
    Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
    Pekný večer!

    Odpovědět

  • Totosan z Budapešti Totosan z Budapešti(neregistrovaný)

    Na 1 kg drštěk 2-3 cibule, 2-3 listů bobkových při každé výměně vody (nutno syrové dršťky víckrát převařit až budou zcela bez zápachu). 2-3 lžičky červené papriky, nejlepší je z oblasti Makó nebo Szeged na jihu Maďarska, trocha mletého pepře. Dle chuti kmín, 2-3 stroužky česneku, 1 ks paprika, 1 ks rajče, 1-2 dl červené víno.
    Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
    Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Ja som vedela, že milovníci držiek si to tu nájdu! Ďakujem za záujem a pochvalu.
    Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.

    Odpovědět

  • bazalka bazalka

    Krása ! Já myslela, že to podle názvu bude na smetaně, jako např. kuře na paprice a ono takové příjemné zeleninové překvapení. :yes::-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Tak já dršťky mám moc ráda a také chválím.:yes: Bodík:yes:

    Odpovědět

  • maris maris

    Kdo má rád dršťky, tak si moc pochutná. Posílám bodík - vidím, že už šestý a bez jediného komentáře :-O, magdalenko, já moc chválím :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: drstky na paprice dršťky držkovy perkelt držky na paprice hovězí držky držky recepty drskova polevka dršťky recepty držky recept perkelt z drštek dršťky recept držky držky na smetaně držková polévka z předvařených držek drškový perkelt dršková polévka recept babicova držková polévka hovězí držky recepty recepty z drštěk dršťky perkelt

Zapomněl/a jsem heslo