Dršťková polévka pro fajnšmekry

duckie Kuchařka: duckie

Doba přípravy: 4 hodiny 5 litrů Polévky 5 názorů

Suroviny

900 g opraných a předvařených drštek
2 cibule
6-10 stroužků česneku (dle chuti)
10 dkg sádla
15 dkg anglické slaniny (spíše tučnější než libové)
1 nožička paprikové klobásy
6 kostek masoxu
2 bobkové listy
kousek čerstvého zázvoru (asi 2-3 cm)
2 lžičky sladké papriky
1 lžička chilli (dle chuti, kdo má rád ostřejší, dá víc)
3 lžičky gulášového koření
3 lžičky koření maďarský guláš
2 hrsti rozemnuté majoránky
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky dáme do 5 l hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 bobkové listy, masox a celý čerstvý zázvor a vaříme na mírném ohni 3 hodiny. Půl hodiny před koncem varu přidáme na malé kousky pokrájenou paprikovou klobásu a společně dovaříme. Dršťky zcedíme.

  2. Na sádle orestujeme slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, chilli a gulášové koření, zaprášíme moukou a lehce zasmahneme (jen velmi krátce, aby paprika nezhořkla) a zalijeme vývarem z drštěk.

  3. Pokud je vývaru málo, dolijeme ještě vroucí vodou. Přidáme pokrájené dršťky, majoránku, pepř a sůl a krátce provaříme. Před koncem varu dochutíme česnekem.

Poznámka

Pokud použijeme na polévku dršťky čerstvé, musíme je nejdříve řádně očistit a následujícím způsobem povařit - vaříme asi 1/4 hodiny, potom vodu slijeme a dáme čerstvou, znovu povaříme a takto opakujeme nejlépe 2x - 3x. Dále postupujeme podle receptu.

Kdo chce méně polévky, přizpůsobí si množství surovin.

U nás se vaří ve velkém. Hovězí polévku vaříme dokonce v 10 l hrnci a po vychladnutí dáme do plastových kelímků do mrazáku. Stejně tak dršťkovou. Pak jen vyndáme potřebný počet porcí z mrazáku, rozmrazíme, ohřejeme a je to!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dršťková polévka pro fajnšmekry

  • Kvetinka Kvetinka

    6 kostek masoxu pro 'fajnšmekry' :-D:-D:-D ale jinak super ingredience. S němi myslím ani masox není třeba.... přesto bod

    Odpovědět

  • max max(neregistrovaný)

    ta je super:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Dršťkovku máme moc rádi,jen těch drštěk dávám větší množství:-*Za netradiční a krásný recept:-p+4:yes::yes:

    Odpovědět

  • duckie duckie(autorka receptu)

    Děkuji moc za přivítání Bibinko a také za bodík :-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Duckie, držkovku milujeme, tak jsme asi fajnšmekrové;-), dávám ti 2.bodík:yes:
    Jinak tě vítám v naší Topkové rodině jako nového a dalšího člena a přeju ti, aby se ti tu hodně líbilo;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: drstkova polevka jak očistit dršťky drštková polévka recept dršťková polévka babica dršťková polévka z předvařených nejlepší dršťková polévka držtkova polévka drštková polévka z předvařených drštěk recept na držkovku nejlepší drštková drštková polévka z čerstvých drštěk drstkova polevka podle babici polevka drstkova jak se vaří dršťková polévka čerstvé drštky guláš z drštěk dršťková polévka top recepty vaříme dršťkovou polévku drštková vaříme drštky

Zapomněl/a jsem heslo