Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
16. 4. 2022 Vaření
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země opět slaná a vpravdě chlapská výzva. Jejich úkolem tentokrát bude upéct nějaké slané pečivo ideální k pivu. Místo vanilky, rozinek se budou při pečení používat škvarky a kysané zelí. Pokud vás slané pečení rovněž láká, můžete se inspirovat.
Škvarkové placičky nebo pagáčky
Asi nejoblíbenější a nejjednodušší škvarkovou pochutinou jsou krásně křupavé škvarkové placičky nebo pagáčky. Ačkoliv jsou tyto druhy pečiva často zaměňovány, ve skutečnosti se hodně liší. Připravují se z kynutého těsta, v případě placiček se těsto nechá jen vykynout, rozválí se na packu a z ní se pak vykrajují tvary. Pokud máte dostatek času, můžete z těsta umotat i malé rohlíčky. To pravé slovenské pagáčky vyžadují již trochu více pekařského umu. Těsto se totiž válí na několikrát a mezitím se překládá stejně, jako když připravujete listové těsto. Díky tomu pak i tyto kynuté těsto krásně lístkuje. Pagáčky jsou pak úžasně nadýchané, křupavé a tvoří je tenoučké vrstvičky těsta. Kromě škvarků je můžete ještě vylepšit nasekaným kysaným zelím. Tyto placičky jsou ještě lepší, když je budete podávat s nějakým dipem, třeba pivním nebo sýrovým.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové zelňáky
Pokud si úplně nehlídáte linii, dopřejte si lahodné zelňáky z brambor se škvarky. Připravíte je jako klasické bramborák ze syrových nastrouhaných brambor, do nichž přimícháte propláchnuté kysané zelí. Jeho kyselá chuť bramborové těsto krásně oživí a odlehčí. Pokud by vám v takových bramborácích chybělo maso, škvarky jsou ideální volbou. Případně je můžete vylepšit ještě uzeným masem nakrájeným na kostičky. Bramboráky nemusíte nutně ani smažit. Těsto můžete dát do koláčové formy nebo do pekáče a upéct jako koláč. Nejsou pak aspoň tolik mastné.
Křehké tyčinky se škvarky a zelím
Pokud potřebujete připravit nějaké pohoštění pro návštěvu, nejrychlejší možností jsou nekynuté křupavé škvarkové tyčinky. I ty můžete ozvláštnit zelím. Příprava tohoto křehkého těsta je velmi snadná, bude vám na ně stačit jen mouka, sádlo a trocha vody. Tyto tyčinky můžete připravit i z celozrnné mouky, budete mít dobrý pocit, že jste aspoň něco udělali pro své zdraví. Hotové tyčinky posypejte hrubozrnnou solí, kmínem, sezamem nebo mletou paprikou, nejlepší je ta uzená.
Taštičky z křehkého těsta plněné zelím
Dušené zelí je ideální náplní do různých taštiček z křehkého těsta. Výborným těstem na taštičky je tvarohové, které je příjemně vláčné a dobře se s ním pracuje. Recept na ně si snadno zapamatujete - potřebujete stejné množství hladké mouky, tvarohu a tuku (v tomto případě nejlépe sádla). Na náplň pak už jen podusíte zelí s cibulkou a se škvarky. Přidat můžete třeba i na kostičky nakrájené uzené maso, slaninu nebo bůček.
Závin z listového těsta
Kysané zelí v kombinaci se škvarky, s uzeným bůčkem nebo i pikantní paprikovou klobásou je výbornou náplní i do závinu z listového těsta. Pokud těsto koupíte již hotové v obchodě, máte vmžiku hotovou chutnou večeři. Jestliže dáváte přednost domácímu těstu, ale na klasické listové si netroufnete, připravte si těsto pivní. To je po upečení krásně křehké a křupavé a vytvarovat z něj můžete třeba i plněné šátečky. V případě, že dáváte přednost závinům z kynutého těsta, i ten můžete upéct se škvarky. Škvarky je možné zapracovat rovnou do těsta nebo je rozemlít najemno a udělat z nich náplň do závinu. Pokud takový závin chystáte na večeři, můžete k němu z kysaného zelí připravit salát.
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro vaření s Kristinou: Upečte si zelníky od Magdaleny Dobromily Rettigové podle receptu z roku 1826 !
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Jak využít levanduli v kuchyni: Dejte ji do provensálského koření, připravte sirup nebo ji využijte do pečení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 7 hodinami
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 15 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 22 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 23 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno 12. 6. 2024 08:35
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Komentáře
16. 4. 2022 12:42