Palačinkový den se slaví právě dnes! Ukážeme vám, jak na ty nejlepší a nejtenčí a zjistíte taky, kde se konají palačinkové závody
21. 2. 2023 Vaření
Masopustní úterý je vrcholným dnem masopustu. Zatímco u nás si ale masopustní úterý nedokážeme představit bez koblih, ve světě se dělají třeba i palačinky. Proto se tento svátek v mnoha zemích označuje jako Palačinkový den.
Masopust nebo Mardi Gras?
Masopust není jen typickým českým svátkem. Slaví se i v mnoha dalších zemích světa, jeho zahraniční obdoba se nazývá Mardi Gras, což v překladu znamená Tučné úterý. Ale stejně jako u nás se stejným slovem označuje celé masopustní období. Mardi Gras je v mnoha zemích doprovázený karnevaly s pestrobarevnými maskami, přičemž k nejslavnějším patří karnevaly v Benátkách a v New Orleans.
Mohlo by vás zajímat
Místo koblih palačinky
Úterý před Popeleční středou se někdy nazývá rovněž Palačinkový den nebo také Pancake Day či Tuesday (úterý). Tento den je totiž poslední příležitostí se před dlouhým půstem trvajícím až do Velikonoc pořádně najíst masového a vůbec tučného jídla. Zatímco u nás se smaží koblihy nebo boží milosti, třeba ve Velké Británii dávají přednost palačinkám, které si vychutnávají již na snídani.
Palačinka má velmi dlouhou historii a v kuchařských knihách se objevuje již od počátku 15. století. Připravovat ji na právě na masopustní úterý mělo i svou logiku. Tento den byl totiž poslední příležitostí ke spotřebování vajec a tuků před zahájením postní doby a palačinky byly ideálním pokrmem, do něhož se daly všechny suroviny využít. Říkalo se dokonce, že ingredience představovaly čtyři symboly tohoto období. Vejce znamenala stvoření, mouka chléb, sůl užitečnost/prospěšnost a mléko čistotu.
S palačinkou rovnou do kostela
Na masopustní úterý bylo v některých zemích (a často stále je) zvykem, že věřící chodili do kostela se vyzpovídat ze svých hříchů, aby dostali rozhřešení. V Anglii se dokonce v minulosti ke zpovědi svolávalo zvoněním.
Tomuto vyzvánění se říkalo Pancake Bell neboli „palačinkový zvon“ a zvoní se na něj dodnes. Váže se k tomu zajímavý příběh. Podle něj prý v roce 1445 jistá žena z města Olney v hrabství Buckinghamshire připravovala ráno k snídani palačinky, když uslyšela zvonění zvonu zvoucího do kostela. A protože se lekla, že to nestihne, v panice rovnou v zástěře a s pánví v ruce běžela do kostela.
Od té doby se takové palačinkové závody konají o palačinkovém dni snad v každém britském městě a jejich popularita se rozšířila do celého světa. Nejslavnější palačinkový závod však dodnes probíhá právě v Olney.
Soutěžící musí být místní hospodyně a musí mít na sobě zástěru a klobouk nebo šátek. I jinde ve světě se ale běhá v různých maškarních převlecích, přičemž cílem závodu se doběhnout co nejdříve do cíle s upečenou palačinkou, jež se musí navíc během běhu pohazovat a obracet ji.
Mohlo by vás zajímat
S čím podávat palačinky?
Tradiční anglická palačinka je velmi tenká. Často se přelévá sirupem zvaným Golden Syrup, což je sirup zlatavé barvy, jenž se vyrábí svařením třtinové cukrové šťávy. Kromě toho mají Britové v oblibě palačinky pokapané citronovou šťávou a posypané moučkovým cukrem.
Palačinky se ale o masopustním úterý připravují různé podle zvyků dané země. Někde dělají velké tenounké francouzské crêpe, v Americe zase dávají přednost svým typickým tlustším nadýchaným lívancům přelitým javorovým sirupem. Klidně si tak můžete připravit palačinky podle své chuti a s jakoukoliv náplní. Zda s nimi někam poběžíte, pak už záleží jen na vás.
Náš tip: Vynikající tenounké anglické palačinky si pak můžete připravit třeba podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Historic-uk.com
Marthastewart.com
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Masopustní hodování: Tlačenku, ovar, koblihy ani bůček si teď neodpírejte! Víte, proč?
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
Ukradené palačinky k nám přišly z Uher. Uhádnete, jak získaly svůj název?
Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné