Ghí z ranče
Přepuštěné máslo, které používaly již naše babičky, znovu získává na oblibě. Při přepouštění získáme čirý žlutý tuk s vyšším bodem přepalování, než má běžné máslo. Navíc má zajímavou jemně oříškovou chuť a oproti máslu i delší dobu trvanlivosti.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 7 782 kJ / 1 860 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,75 g |
Tuky | 205,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 638 mg |
Sodík | 5 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Pro orientaci - na naší sklokeramické plotýnce s keramickou pánví je optimální nastavení na stupeň 2,5 z celkových 9.
Při skladování v temnu a teplotě 20 °C a méně vydrží minimálně půl roku, v chladničce i rok. Přepuštěné máslo bylo dřív běžné, když nebyly ledničky, ale nyní se pro jeho vliv na zdraví vrací do pozornosti kuchařů pod názvem ghí (indický výraz). Přepuštěním se normální máslo zbaví mléčné bílkoviny, laktózy, vody a zbytků syrovátky, zůstane jen čistý mléčný tuk, který je zdravější než normální máslo, protože snižuje hladinu cholesterolu. Přepuštěním se zvýrazní chuť i vůně másla, které je tak nesmírně chutné třeba na smažení řízků, nepostradatelné je pro smažení pravých telecích Vídeňských řízků. Běžné máslo se přepaluje již při 150 °C, přepuštěné máslo až při 230 °C a smažení na něm je proto rovněž zdravější, než na běžném oleji. Až ochutnáte cokoli smažené na přepuštěném másle, nebudete se ke stolním olejům už chtít vrátit, tak lahodnou chuť ghí dodá všem pokrmům. A třeba taková kachna před pečením potřená přepuštěným máslem, to je skutečný zážitek pro nejvytříbenější labužníky.
Ze čtvrtky másla získáme 180 ml (190 g) přepuštěného másla. Kupované ghí zcela stejné kvality stojí v balení 220 ml 125 Kč, naše rančerské ghí vychází po přepočtu hmotnosti na cca 32 Kč/220 ml a to včetně energie (sklokeramický sporák).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 3. 2019 09:34
Veronika.Hrozna: Třeba do křehkých těst je ztuhlé ghí skvělé
4. 3. 2019 08:42
casino: Mám dotaz, dá se z másla ghí i péct a dělat krém, nebo je to jenom k vaření.
19. 8. 2018 11:59
V poslední době častěji používám ghí...
Ve srovnání s máslem je chuť mnohých, tepelně upravených, jídel máslovější, což patrně nikoho moc nepřekvapí, že
Ten poslední odstavec v postupu už nyní zní neuvěřitelně a za pár let to bude science fiction
Ve srovnání s máslem je chuť mnohých, tepelně upravených, jídel máslovější, což patrně nikoho moc nepřekvapí, že
Ten poslední odstavec v postupu už nyní zní neuvěřitelně a za pár let to bude science fiction
14. 4. 2016 19:58
Tak jsem šmolc - jak říkala přepuštěnému máslu moje babička, která nejenže neměla lednici, ale na hájence ani elektřinu - zkusila dnes po dlouhé době taky. Fotku přidávám, bod už dávno
8. 4. 2016 21:10
Přepuštěné máslo jsme před zatuhnutím promíchali s jemně nakrájeným listovým medvědím česnekem. Vynikající k přípravě ryb, drůbežího masa i jenom tak na krajíc chleba!!!
3. 4. 2016 14:06
Nádherně sepsáno
2. 4. 2016 11:19
Pěkná práce a výsledek stojí za to
1. 4. 2016 23:27
Naprosto souhlasím s Lucií, podle tohoto zkusím i já
1. 4. 2016 17:10
Pekny popis, ktery si zaslouzi bod
1. 4. 2016 12:25
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 12 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 7 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Právě bylo uvařeno:
Rebarborový koláč s krupicovou kaší
spacilova.s@seznam.cz uvařila před 4 minutami
Vepřová bratislavská plec
MajaFero uvařila před 12 minutami
Makový koláč s třešněmi
spacilova.s@seznam.cz uvařila před 19 minutami
Nadýchaný piškotový korpus
MgrZao uvařila před 1 hodinou
Konfitovaný bůček
tara23 uvařila před 1 hodinou
Jednoduché vynikající langoše
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Karamelový krém se zázvorem
jankohrasko uvařil před 1 hodinou
Holandské řízky
Adrissa uvařila před 1 hodinou
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 2 hodinami
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: recept na ghí postup přepouštění másla recept našich babiček na přepouštění másla ghí recept co stojí přepuštěné máslo ghí na smažení postup přepouštění másla videorecept jak dělat ghi přepuštěné máslo ghí videorecept přepouštění másla z domácího mléka teplota přepouštění másla zbytek po výrobě ghí přěpouštění másla postup příprava ghí videorecept co se zbytkem po výrobě na ghí jak dělat ghí máslo pěna z ghi bilkovina z ghí česnekové ghí je ghi zdravější než olej
Suroviny: máslo
Ghí z ranče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GrAy
10 názorů