Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Postup přípravy
Zveřejněno 4. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
Moje poznámka
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
Nejnovější recepty
Tzatziki
Přidáno před 3 hodinami
Hráškové řízečky
Přidáno před 19 hodinami
Tarhoňa s kuřecím masem a pikantní rajčatovou omáčkou
Přidáno před 21 hodinami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Přidáno před 21 hodinami
Proteinové ovesné vločky s malinovým proteinem a hořkou čokoládou
Přidáno 10. 7. 2025 15:47:10
Rýžové nudle se zeleninou, sójovými kousky a arašídovou omáčkou
Přidáno 10. 7. 2025 15:39:58
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina s třešněmi (nebo jiným ovocem)
Bedrunka17 před 9 minutami
Kulajda z cukety
Fitulka před 11 minutami
Nejjednodušší rýžový nákyp
divozenka666 před 1 hodinou
Domácí pečená sekaná z mletého masa
Standby před 1 hodinou
Jahodovo-jogurtový koláč
rybarka007 před 2 hodinami
Mladé zelí s klobásou à la bigos
Franta421 před 2 hodinami
Třešňové / višňové kynuté knedlíky
lenisekone před 3 hodinami
Třešňový pohár
lenisekone před 3 hodinami
Bůček na zázvoru pečený s bramborami
evaeff před 4 hodinami
Vepřová krkovice „ADŽIKA“ na smetanových fazolkách
Istar před 4 hodinami
Tématické fráze:
výroba přepuštěného másla,
nakladani makrel,
výroba ghí,
jak vyrobit ghí,
ghí recept,
máslo chí,
máslo ghí,
výroba másla ghí,
jak pripravit ghi,
výroba másla chi,
jak připravit máslo ghí,
nakladani makrely,
jak pripravit makrelu,
máslo ghí recept,
ghí,
ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit,
makrela videorecept,
jak se dělá ghí,
chi maslo,
chi maslo
Suroviny:
makrela,
sůl,
mouka hladká,
pepř,
ghee
Komentáře (15)
Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.
Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé.
159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
1 EUR = 63.7363 INR
1 INR = 0.0156897 EUR
http://shoppardubice.jip-napoje.cz/stranky/pobocky...
Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.
Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
Zdroj:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165