Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle

Colombo65 Kuchař: Colombo65

Doba přípravy: 30 minut 2 porce Ryby 13 názorů

Suroviny

500 g filátek z makrely
sůl
hladká mouka
pepř
přepuštěné máslo
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Filátka z malých makrel, rozmrazíme, nasolíme a opepříme.

  2. Na pánev si dáme rozpustit přepuštěné máslo a filátka lehce obalená v hl. mouce restujeme do zlatavé barvy.

  3. Restujeme pomalu, díky přepuštěnému máslu se nám nebude nic přepalovat.

  4. Po orestování necháme ještě filátka krátce odpočinout v másle a poté podáváme jako pochoutku při dlouhých zimních večerech, třeba se suchary.

Poznámka

Mražená filátka nabízí obchod JIP, za cenu cca 50,-Kč.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • zizala zizala

    Já si výrobu trošku urychluju. Máslo rozpustím, nechám zase ztuhnout, udělám dva otvory až na dno a těmi vyliju tekutinu, která se tam usadila. Pak ještě jednou rozehřeju a opatrně přeliju do připravené nádoby. Máslo už je téměř čisté. Uznávám, že to není to pravé, ale při skladování v chladničce a celkem brzké spotřebě mi to stačí.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Já tedy přepouštím máslo tak, že 4 kostky másla 82% nakrájím do hrnce se silným dnem, a zahřívám na mírném ohni. Máslo tak rozpustím a přivedu k varu. Celý trik je v tom, že je třeba nechat odpařit nadbytečnou vodu a postupně přitom sbírat pěnu dokud nevznikne průzračná a zlatavě zbarvená kapalina,tedy dokud se na nás neusmívá čistý mléčný tuk. Pozor se musí dát, aby se máslo nepřepálilo. Čas výroby ze 4 kostek másla trval 30 minut.Potom nechám lehce vychladit a hned naleju do sklenice 0,7 (více z toho nezískáte) a mám na dobroty nachystáno.Uložím do lednice. Dále už nepřevařuji. "Takovej vepřovej řízek na tomto másle to je mazec".
    Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.:-p

    Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé. ;-);-);-)

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    ghee je dost drahe inak .. 500ml v Indii 159 rupii
    159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
    1 EUR = 63.7363 INR
    1 INR = 0.0156897 EUR

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Výborný recept a dík i za postup pro výrobu přepuštěného másla. Vím o něm i o tom, že je zdravější, jen jsem ho zatím nepřipravovala. Byla jsem jednou na přednášce, kde se m.j. přepuštěné máslo doporučovalo používat např. u těch, kteří z nějakých zdravotních důvodů museli opatně přecházet na normální stravu. Ale už jsem ho měla možnost ochutnat knedlíky polité tímto máslem, a musím říct, že mi chutnaly líp, než polité jen rozpuštěným máslem. :yes:4.

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    ghee sa da skladovat aj mimo chladnicky a neskazi sa ako obycajne maslo a tiez obsahuje menej laktozy pre toho, kto ju netoleruje

    Odpovědět

  • mikklik mikklik

    Děkuji, nicméně to mám trochu z ruky. Koupím celé rybičky a filátka si udělám.;-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Krásný a jednoduchý recept, rybička a máslo:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

  • michsamant michsamant

    aha ghee poznam :-):yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65(autor receptu)

    Přepuštěné máslo neboli GHÍ

    Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
    Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
    Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.

    Jak tedy ghí připravit?
    Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
    Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
    Zdroj:
    http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165

    Odpovědět

  • mikklik mikklik

    Makrelu miluji:-)Co je to za obchod ten JIP? Děkuji za odpověd´.

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    ake je to prepustene maslo?

    Odpovědět

Tématické fráze: výroba přepuštěného másla nakladani makrel výroba ghí jak vyrobit ghí ghí recept máslo chí máslo ghí výroba másla ghí jak pripravit ghi výroba másla chi jak připravit máslo ghí nakladani makrely jak pripravit makrelu máslo ghí recept ghí ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit makrela videorecept jak se dělá ghí chi maslo chi maslo

Zapomněl/a jsem heslo