Kuře à la husa: Stačí přidat dost kmínu a použít trik s chlebovou patkou, pak téměř nepoznáte rozdíl
8. 11. 2023 Vaření
Rádi byste si doma uspořádali svatomartinskou hostinu jaksepatří, ale husa se vám nevejde do pekáče a ani byste ji nesnědli? Řešení je jednoduché – nahraďte ji kuřetem. Taková sváteční pečínka vás vyjde mnohem levněji, a když přidáte ty správné ingredience, pochutnáte si úplně stejně.
Husa patří ke sv. Martinovi
Husa je již od dávných dob tradiční součástí svatomartinského posvícení. Figuruje totiž v mnoha legendách o sv. Martinovi, na jehož počest se svátek slaví. Husy navíc byly považovány stejně jako kachny, krůty či krocani za symbol hojnosti, proto se pekly i při dalších svátečních příležitostech. Nevýhodou těchto opeřenců je, že jsou poměrně velcí, což sice oceníte, když pořádáte velkou hostinu, čtyřčlenná rodina je ale spořádá jen stěží.
Mohlo by vás zajímat
Na husu pozvěte větší společnost
Husy mohou dosahovat váhy až 8 kg, takže se mnohdy vejdou do trouby jen tak tak. Kromě toho vyžadují i delší pečení, aby maso nebylo tvrdé a vysušené, jsou poměrně drahé (cena celé čerstvé pětikilové husy se může vyšplhat na částku cca 2500 Kč) a také jsou obtížně k sehnání. Před svatým Martinem je sice nabízí mnoho farem, ale často bývají husy zarezervované již dlouho dopředu.
Jak se liší husa od kuřete?
Husí maso má sice svou specifickou chuť a je zdrojem kvalitního sádla, o němž se říká, že je takovým olivovým olejem mezi živočišnými tuky. Pokud jste ale husu nesehnali nebo si na její pečení netroufnete, klidně ji můžete nahradit právě kuřetem.
Kuřecí maso je sice jemnější, není tak vláknité a ani tolik tučné, zato je ale dietnější i jednodušší a rychlejší na přípravu. Jestliže na pečení použijete ty správné druhy koření a upečené kuře doplníte nakonec zelím a lokšemi, pochutnáte si skoro stejně jako na husí pečínce. A aspoň nebudete muset řešit, co se zbytky.
Jak udělat kuře à la husa
- Pečená husa nebo kachna nevyžaduje velké množství koření – obvykle se používá jen klasika v podobě soli, kmínu a případně pepře. Aby kuře připomínalo pečenou husu, posypejte je proto na první místě hlavně kmínem.
- Vzhledem k tomu, že tuk je nositelem chuti, je třeba jej do pekáčku ke kuřeti trochu přidat. Nejvhodnější je v tomto případě sádlo, a pokud seženete to přímo to husí, dosáhnete ještě podobnější chuti. Sádlem vymažte pekáček a kousek položte i na kuře. Kuře můžete prošpikovat také kousky slaniny.
- Husa se často peče společně s jablky, kterými můžete naplnit i kuře nebo je vyskládat nakrájená do pekáčku. K jablkům můžete přidat i na plátky nakrájenou cibuli.
- Chuť jemného kuřecího masa zvýrazní rovněž alkohol. Maso se podlévá nejčastěji pivem, ale vzhledem k tomu, že k svatomartinské huse patří i mladé svatomartinské víno, můžete k přelévání použít právě i bílé víno. Šťávou z výpeku pak nezapomeňte maso přelévat, aby zůstalo krásně šťavnaté.
- Podobnější chuti s husou dosáhnete i tak, že budete kuře péct na kysaném zelí. To nejprve krátce poduste klasicky na cibulce, teprve pak je přendejte do pekáče a položte na ně kuře. Během pečení se výpek vsákne do zelí, což mu dodá mnohem lepší chuť.
- Kuře je třeba péct zvolna a zakryté při teplotě 180 °C 45 minut-1 hodinu. Na konci je odkryjte a dopečte, aby mělo kuře hezky křupavou kůrčičku. Aby byla podobnost s husí pečínkou dokonalá, podávejte kuře s dušeným zelím a s bramborovými knedlíky nebo s bramborovými plackami lokšemi.
Recept na dokonalé kuře à la husa
A jak tedy kuře à la husa připravíte? Vyzkoušet můžete tento zajímavý recept, kdy se do kuřete vkládá patka chleba, díky níž kuře chutná a voní opravdu jako husa.
Budete potřebovat: 1 celé kuře, 1 patku chleba, 2 lžíce sádla (nejlépe husího), 250 ml světlého piva, sůl a kmín.
- Omyté kuře osolte a posypejte kmínem. Z patky chleba vydlabejte střídku a dejte dovnitř sádlo. Patku i se sádlem vložte do kuřete a zajistěte párátky.
- Kuře položte do pekáčku, podlijte pivem, přikryjte a pečte na 180-190 °C asi hodinu. Občas maso polévejte výpekem. Je-li třeba, přidejte trochu horké vody. Před dopečením kuře odkryjte a dopečte do křupava.
Náš tip: Při přípravě pečeného kuřete můžete postupovat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně špikovat maso? Zůstane pěkně šťavnaté a má výrazně lepší chuť
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta radí: Jak upéct nejšťavnatější svatomartinskou husu, aby byla uvnitř měkká a zvenku křupavá
Kuře z jednoho pekáčku: Večeře skoro bez práce ve třech různých variacích. Zvládnete to levou zadní!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
Kuře pečené na kysaném zelí: Chutná jako kachna, není ale tak tučné a připravit ho snadno zvládne i začátečník